Doelen bereiken
Iedereen stelt zichzelf wel eens een doel of neemt zich voor iets te veranderen. Grote en kleine dingen die je leven wellicht kunnen veranderen of verbeteren. Door jezelf een doel te stellen, kun je je richten concentreren op iets dat voor jou belangrijk is. Op het moment dat je je doel bereikt houd je daar ook nog eens een goed gevoel aan over.
Maar hoe stel je doelen, die ook haalbaar zijn?
‘Hoe stel je doelen, die ook haalbaar zijn?’
Houd je doelen simpel
Een doel stellen dat te hoog gegrepen is zul je nooit bereiken en dat zal je ook geen goed gevoel geven. Maak het doel dus niet te groot, te moeilijk, maar begin met kleine stapjes. Een doel als: ’Ik wil miljonair worden’ is een heel groot en moeilijk te bereiken doel. Meteen rijst de vraag: Hoe ga je dat doen? en Wanneer wil je miljonair zijn geworden?. Een ander moeilijk doel is bijvoorbeeld: ‘Ik wil van mijn hoogtevrees af’. Dergelijke doelen zijn te vaag en te onduidelijk. Je kunt jezelf beter kleine doelen stellen, die bereikbaar en haalbaar zijn en die je helpen op de weg naar het bereiken van het grotere doel.
‘Maak kleine, overzichtelijke doelen die onderdeel zijn van je grotere doel’
Schrijf alle stappen op die ervoor nodig zijn om het grote doel te kunnen bereiken.
Wil je bijvoorbeeld van je hoogtevrees af? Dan kun je beter niet meteen de eerste beste wolkenkrabber beklimmen maar je begint met een kleine stap door bijvoorbeeld een gebouw van bijvoorbeeld twee verdiepingen te gaan. Misschien vind je het al eng om door je slaapkamerraam te kijken? Begin dan daarmee. Kijk door het raam en doe dat iedere dag, tot je denkt: ‘het is niet eng meer’. Je eerste doel: kijken door het slaapkamerraam, zonder het eng te vinden, heb je dan bereikt. Je voelt je goed omdat je dit eerste doel hebt bereikt en bent tegelijk een stapje dichterbij je grote doel: van de hoogtevrees afkomen.
Wil je miljonair worden? Dat zal je waarschijnlijk niet zomaar lukken. Wel kun je met kleinere doelen beginnen door bijvoorbeeld te proberen meer geld over te houden. Je kunt jezelf als doel stellen dat je bijvoorbeeld geen geld meer uitgeeft in de kantine op je werk, maar zelf je lunch meeneemt. Of je zet elke maand een klein (haalbaar) bedrag apart op een spaarrekening. Je stopt het geld dat je overhoudt door niet meer te drinken/roken/snoepen in een apart potje of op je spaarrekening. Door bewust met dit soort kleinere doelen om te gaan, word je je ook bewuster van onnodige aankopen.
Doelen voor dagelijks gebruik
Voor veel mensen is het weekend een manier om tot rust te komen. Relaxen op de bank met iets lekkers erbij, lang uitslapen en vooral niets doen. Na het weekend kom je erachter dat je een aantal belangrijke klusjes die je wilde doen in het weekend niet hebt gedaan. De was ligt nog steeds in de wasmand en die kapotte deur is ook nog niet gemaakt. Met het stellen van (haalbare) doelen kun je ervoor zorgen dat je deze klusjes in het weekend uitvoert, maar ook nog tijd over hebt voor andere dingen. Stel een lijstje op met dingen die gedaan moeten worden. Heb je het klusje gedaan dan mag je het doorstrepen. Elke keer dat je iets doorstreept geeft je dit een goed gevoel. Ook voor deze lijstjes geldt: overdrijf niet door het lijstje helemaal vol te zetten met onhaalbare of minder belangrijke dingen. Als je er een paar belangrijke punten op zet, heb je ook nog voldoende tijd om iets voor jezelf te doen en je blijft daardoor toch je weekend gevoel houden. Dit soort lijstjes kun je het beste maken op de dagen dat je moet werken.
Doel of droom?
Het is belangrijk het verschil tussen een doel en een droom te zien. Dromen is prima, zeker als je ook tevreden bent zonder het droombeeld. Het voorbeeld van hierboven ‘Ik wil miljonair worden’ is voor veel mensen een droom en geen doel. Ben je geen miljonair? Dan is het ook prima. Leer het verschil te zien, zodat je effectiever met je doelen om kunt gaan.
Bedankt voor de fijne workshop. Zoveel indrukken die nog willen zakken, zoveel positiviteit. Ik ben nieuwsgierig hoe ik me de... - Geraldine – NLP bij Angst en Onzekerheid Wat heb ik van deze training genoten. Veel gelachen en geleerd. Eenvoudige oefeningen met direct voelbaar resultaat.
Eigenlijk is het zo simpel, met dank... - Edith – NLP Practitioner opleiding
Lees meer ervaringen