U bent hier: Home Hoe anders denken je leven kan veranderen

Hoe anders denken je leven kan veranderen

25 januari 2024
Robin Stevens NLP Trainer

Deze week wil ik het graag eens met je hebben over de scheppingskracht van je gedachten. De kracht van je gedachten is namelijk heel erg groot. Zo groot, dat alle gedachten die je tot nu toe gedacht hebt ervoor gezorgd hebben dat je bent waar je nu bent in je leven. Laat dat even tot je doordringen.

Elke actie, elke verandering, elke blunder, het begon allemaal met een gedachte. Elke situatie begint met een gedachte, die gedachte wordt een gevoel en dat gevoel zet je om in actie. Wij zijn tenslotte het resultaat van al onze acties tot nu toe. Dus wat jij doorgaans ‘ik’ noemt, is het resultaat van alle gedachten die je tot nu toe hebt gedacht. Volg je ‘m nog?

Het wordt nog interessanter. We zeggen namelijk vaak ‘ik denk’, alsof wij het zelf zijn die bewust onze eigen gedachten kiezen. Toch is dat niet helemaal waar. We zeggen ook ‘ik adem’, maar hoewel we best een bewuste ademteug kunnen nemen, is het maar goed dat het niet het persoontje dat jij ‘ik’ noemt er verantwoordelijk voor is dat jij de hele dag moet ademen. Grote kans dat je het dan regelmatig zou vergeten. Net zoals je weleens een afspraak vergeet, je sleutels vergeet, of vergeet je partner te zeggen hoe bijzonder ze voor je zijn. Die dingen kan je best een keertje vergeten, maar ademen niet. Dan is het snel afgelopen.

Zeggen dat jij degene bent die ademt is dus zelfoverschatting. Het zou eigenlijk beter zijn om te zeggen dat je wordt geademd. Je lijf doet dat voor je, gewoon om je in leven te houden. Net zoals je wordt geademd, word je ook gedacht. Je ontvangt gedachten zomaar uit het niets in je hoofd. Grote kans dat je tijdens het lezen van dit stukje al een paar keer bent afgedwaald en aan dingen hebt gedacht die hier niets mee te maken hebben. Dat was je niet van plan, maar het gebeurde toch.

‘Onze gedachten worden bepaald door alle informatie die we tot ons nemen en ooit hebben genomen.’

Onze gedachten worden bepaald door alle informatie die we tot ons nemen en ooit hebben genomen. Het land waar we zijn opgegroeid, de religie die we aanhangen, onze opvoeding, onze sociale omgeving en alle informatie die we dagelijks tegenkomen op televisie, sociale media, op ons werk, in de krant enzovoort. Door jezelf voortdurend blootgesteld te hebben aan al deze factoren zijn wij het niet zelf die bepalen wat we denken, maar alles wat we dagelijks ins ons opnemen. Als je er dan weer even bij stilstaat dat gedachten uiteindelijk bepalen wat voor soort leven je leeft, dan zou het maar zo eens slim kunnen zijn om ook heel voorzichtig te zijn met wat voor soort informatie je dagelijks in je opneemt.

Het is een van de redenen dat ik zo’n fan ben geworden van NLP. Met NLP kun je namelijk heel bewust worden van dit hele proces en het geleidelijk aan omdraaien. Tijdens onze zevendaagse zevendaagse NLP-practitioner opleiding leer je namelijk om bewust te worden van hoe jouw onbewuste mind is geprogrammeerd door alle informatie die je tot nu toe hebt opgenomen. Je leert vervolgens heel bewust filteren welke informatie uit het verleden je wilt loslaten, bijvoorbeeld uit je opvoeding of uit een vervelende (zakelijke) relatie waar je in hebt gezeten. Daarna begin je heel bewust om te kiezen welke informatie je in de toekomst wil gaan toelaten.

Dat kan heel concreet door je letterlijk te omringen met andere informatiebronnen zoals andere vrienden en andere werkomgeving of door andere dingen te lezen, maar het ook op subtielere niveaus door je bewuster te worden van de gedachten die je ontvangt en er dan steeds bewust voor kiezen om je gedachten een andere kant op te sturen. Net zoals je door bewust een paar diepe zuchten te slaken het ritme van je ademhaling kan resetten om relaxter te gaan ademen (probeer maar eens) kan je er ook bewust voor kiezen om heel langzaam maar zeker anders te gaan denken. En als je anders gaat denken, verandert dat uiteindelijk je hele leven.

‘En als je anders gaat denken, verandert dat uiteindelijk je hele leven.’

Maandag 8 t/m zondag 14 april – Zevendaagse NLP -practitioner opleiding.

Dit is onze meest populaire training, en dat is niet zonder reden. Als je jezelf zeven dagen lang door mij persoonlijk laat trainen om anders te denken, dan maakt dat zoveel positieve impact dat het daarna nooit meer weggaat. Soms heeft een heel leven van op een bepaalde manier denken ervoor gezorgd dat vastzit in patronen waar jezelf maar lastig uitkomt. Ik help je dan graag. Je neemt echt een hele week pauze van je normale leven en komt in een relaxte en inspirerende omgeving waarin je jezelf helemaal opnieuw kan uitvinden. Na zeven dagen kom je thuis als een herboren versie van jezelf en heb je de tools om jouw manier van leven voorgoed te veranderen.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media