U bent hier: Home Lief zijn voor jezelf

Lief zijn voor jezelf

17 januari 2024
Robin Stevens NLP Trainer

Zuchtend en puffend lag ik te klagen op de bank.

Met kerst had ik ook al geen zin in gezelligheid en nu was ik nog ziek ook. Wat een ellende. Ik had de zeer ernstige man flu variant, die zoals je misschien wel weet, veel erger is dan welk virus dan ook. Je verliest daardoor niet alleen je eetlust en energie maar krijgt er ook enorme aanstelleritis van.

Ik lag dus als een zielig hoopje op de bank medelijden met mezelf te hebben. Ondertussen was ik mezelf flink aan het afwijzen over het feit dat ik ziek was en dat ik me daar zo in liet meeslepen.

Ondanks dat ik het tijdens het ziek zijn misschien een tikkeltje overdreef met mijn zelfmedelijden, besefte ik dat in mijn normale doen, eigenlijk veel te streng voor mezelf ben. Ik sta mezelf vaak niet toe om even niet krachtig, inspiratievol of vol energie te zijn. Daarom leek het me een goed idee om van 2024 het jaar te maken, waarin ik leer om liever voor mezelf te zijn.

Ik ben vast niet de enige die af-en-toe te streng voor zichzelf is, dus zo aan het begin van het nieuwe jaar wil ik je graag toewensen dat het aankomende jaar ook voor jou vooral een zacht en liefdevol jaar mag worden. Niet alleen een jaar waarin je al je dromen waarmaakt, maar vooral ook een jaar waarin je lief bent voor jezelf.

Hoe je dat voor elkaar krijgt?

Denk eens aan een lieve vriend of vriendin die je hebt, of iemand anders van wie je zielsveel houdt. Heb je iemand aan gedachte? Stel je nu eens voor dat die persoon bij je binnenkomt nadat hij een nare dag heeft gehad en iets helemaal verprutst heeft. Hij heeft een presentatie verknald, parkeerschade gereden met z’n nieuwe auto, of per ongeluk zeven zakken chocolade pepernoten leeggegeten omdat ze in de aanbieding waren.

Hoe zou je dan reageren? Zou je ze afwijzen, boos op ze worden of ze zelfs uitschelden? Of zou je lief voor ze zijn, thee voor ze zetten en ze een knuffel geven? We zouden lief voor ze zijn, toch? We houden van onze vrienden, niet alleen als het goed met ze gaat, maar gewoon altijd.

Omdat we zo lief voor ze zijn kunnen ze ontspannen, zich weer goed over zichzelf voelen en opladen. Dan zijn ze die nare gebeurtenis zo weer vergeten.

Wat nou als we bij onszelf het zelfde zouden doen? Bedenk eens dat jij het zelf was die iets verprutste en dat je dan dit tegen jezelf zou zeggen:

‘Het is okay lieve ik, Je mag je gewoon even zo voelen, geef jezelf maar even lekker de ruimte, kruip maar even lekker onder een dekentje op de bank en voel je maar gewoon even helemaal ellendig. Ik ben bij je. Ik ben altijd bij je. Ik laat je nooit alleen. Hier ben je veilig. Rust maar lekker uit. Zo ja. Lekker diep ademhalen en zuchten en dan zal je zien dat het allemaal weer goedkomt. Veel liefs van jezelf.’

Zullen we met elkaar afspreken dat dan onze positieve intentie is voor het komende jaar? Dat we lief zijn voor onszelf, onszelf bemoedigend toespreken als er iets misgaat, aardige dingen over onszelf denken en onszelf de toestemming geven om het allemaal niet perfect te laten gaan? Volgens mij wordt het dan ons mooiste jaar ooit!

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media