U bent hier: Home Het effect van de kou

Het effect van de kou

29 december 2023
Robin Stevens NLP Trainer

Naast het schuurtje van ons vakantiehuisje staat een klein zitbadje gevuld met water uit de buitenkraan. Het is hier aan de rand van het bos altijd net wat kouder dan in de stad, dus een paar weken geleden stond er al een paar keer een laagje ijs op als het ’s nachts gevroren had.

In het aardedonker sluip ik bijna elke ochtend poedelnakend uit bed om een paar minuutjes in het ijskoude water te gaan zitten. Liza ligt ondertussen nog onder de warme dekens, mij compleet voor gek te verklaren.

Ook ik vraag mij soms af waar ik in hemelsnaam mee bezig ben. Maar het is juist het feit dat het moeilijk is, dat mij aanspreekt. Als ik ’s ochtends nog onder het 4-seizoenen dekbed van Hästens lig, dat ons zelfs op een niet geïsoleerde catamaran warm hield tijdens de Nederlandse winter, dan heb ik echt geen zin om daar onder vandaan te kruipen en in dat ijskoude badje te gaan zitten.

Regelmatig denk ik dat ik vandaag maar eens een dagje oversla, omdat het te koud is, ik te slecht geslapen heb of omdat het te hard waait. Maar als ik die gedachten negeer en toch in de richting van het badje begin te bewegen dan valt het vrijwel altijd wel mee.

Soms zat ik in het begin enorm naar adem te happen als ik het koude water inging, maar na een tijdje leerde ik om er rustig doorheen te ademen. Af-en-toe voelde ik angst dat mijn lichaam het niet aan zou kunnen en wilde ik wegrennen uit het badje. Maar als ik rustig door die angst heen ademde voelde ik dat ik dat ik langzaam ontspande. 

Nu ben ik geen hardcore Wim Hof fan hoor, ik vind een paar minuutjes per dag genoeg. Dat schijnt ook precies genoeg te zijn voor je gezondheid, voor het aanmaken van fijne stofjes en precies genoeg om mij te helpen beter met andere moeilijke dingen om te gaan.

Ik kom er namelijk vrijwel altijd vol energie en met een grote glimlach uit omdat het koude water zo’n fijn effect op je lijf heeft en moeilijke dingen overwinnen je een lekker gevoel over jezelf geeft. Als je helemaal aan het begin van je dag al zoiets doet waar je eigenlijk geen zin in hebt, dan helpt je dat de rest van de dag. Als je leert om kleine moeilijke dingen toch gewoon te doen, dan helpt je dat daarna ook met grote moeilijke dingen.

Als je leert om kleine moeilijke dingen toch gewoon te doen, dan helpt je dat daarna ook met grote moeilijke dingen.

Als je leert om de pijnlijke gevoelens van de kou gewoon te voelen en er doorheen te ademen, dan helpt je dat ook bij het toelaten van andere pijnlijke gevoelens en er bij aanwezig te blijven.

Twee minuutjes van je dag, groot resultaat.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media