U bent hier: Home Hoe ik zelf met NLP begon

Hoe ik zelf met NLP begon

Toen ik in 2007 zelf mijn eerste NLP practitioner opleiding volgde en begon met het geven van NLP Robin Stevens - NLPcoaching sessies naast mijn dagelijkse werk als accountmanager had ik nooit verwacht dat ik zo’n 10 jaar later zou kunnen terugkijken op het trainen van duizenden mensen in NLP en persoonlijke ontwikkeling. Ik kan mijn eerste ervaring met NLP nog goed herinneren. Mijn moeder volgde in Amsterdam een workshop bij een inmiddels bevriende NLP collega.  Toen had ik geen flauw idee wat NLP precies was, maar mijn moeder was na het volgen van een workshop van een dag heel enthousiast en vertelde in geuren en kleuren over alles wat ze had meegemaakt.  Op de een of andere manier was ik direct geraakt door haar verhaal en besloot ik mij verder in NLP te verdiepen. Nog geen week later stuurde mijn moeder een e-mail door van diezelfde trainer in Amsterdam met daarin een aanbieding voor een NLP practitioner opleiding die al een week later begon.

Hoewel dit een prijzige training was van zo’n 2500.- euro en ik eigenlijk andere plannen had met dit geld had ik direct het gevoel dat ik dit moest gaan doen.  Ik besloot mijn gespaarde geld niet in een vakantie te investeren dit jaar, maar in die bewuste training. Het bleek een van de belangrijkste keuzes van mijn leven tot dan toe te worden. Op de eerste dag van de training begon de trainer te vertellen over emoties. Nu was ik in die  tijd zo’n typische zelfingenomen accountmanager en zoals je misschien wel weet, hebben alle mensen emoties, behalve accountmanagers uit Amsterdam. Ik leunde dus een beetje achterover en wachtte tot het moment dat er dingen zouden worden verteld die wel interessant waren voor geslaagde accountmanagers zoals ik.  Ik had tenslotte op het gebied van je goed voelen alles al voor elkaar. Ik reed in een grote Chevrolet Trailblazer van de zaak, had een pak van Hugo Boss en ons kantoor zat midden op de Heerengracht in Amsterdam vlak naast Bram Moskovitz.  Ik had er hard voor moeten werken in de jaren daarvoor, maar ik had inmiddels alle reden om mij goed te voelen, zo dacht ik.

Wat ik toen nog niet wist was, dat we in NLP op een hele andere manier kijken naar je goed voelen. Hoewel ik destijds dacht alle reden te hebben om mij goed te voelen, leerden we in NLP om je goed te voelen, zonder reden! Dat was iets wat nieuw was voor mij. Zeker omdat ik jaren lang had gewerkt om mijn leven zo te maken dat ik nu alle reden had om mij goed te voelen. En nu stond die trainer te vertellen dat je dus helemaal niet geslaagd of succesvol hoefde te zijn of in dure pakken hoefde te lopen om je goed te mogen voelen.  Hoewel ik nog steeds nog niet wist wat hij precies bedoelde en snapte hoe dat je goed voelen zonder reden dan wel zou moeten werken, had hij nu wel mijn aandacht.

Op een gegeven moment vroeg de trainer naar een voorbeeld van een situatie waarin iemand te lang in een negatief gevoel bleef hangen. Ik kon meteen een voorbeeld bedenken. Mijn hele dag bestond destijds uit enorme mood swings. Als een klant interesse had in mijn product en graag zaken met mij wilde doen voelde ik me fantastisch en zat ik soms hardop te schreeuwen van geluk als ik daarna in mijn yuppen bak door het Amsterdamse verkeer heen reed.  Maar… Als een klant NEE tegen mij zei.. Dan had je de poppen aan het dansen. Niet alleen was ik dan niet meer in staat om normaal te doen tegen de klant en ging ik vaak verontwaardigd en luid mopperend weg. Maar ik bleef ook enorm hangen in dat nare gevoel van teleurstelling en twijfelde meteen of een bestaan als accountmanager wel voor mij was weg gelegd en of ik niet beter gewoon iets simpels kon gaan doen. Taxi chauffeur of zo.  Een beetje stoer doen in een grote Mercedes en dan de hele avond rondjes rijden. Of surf instructeur, ergens op een tropisch strand ver hier vandaan en alleen leven op kokosnoten en zelf gevangen vissen.  Ja, dat leek me wel wat. Misschien was accountmanager toch niks voor mij. Als ik dan weer een beetje was bijgekomen van de teleurstelling ging het meestal wel weer en kon ik mijn werk weer meer waarderen. Maar je kan je voorstellen dat al die mood swings wel de nodige stress met zich mee brachten.

Dus toen de trainer vroeg of er iemand was die soms te lang bleef hangen in een negatief gevoel, stak ik mijn arm zo ver en snel omhoog dat ik bijna een sprongetje van mijn stoel af maakte. De trainer pikte mij er uit en leerde mij een NLP techniek, die tot op de dag van vandaag één van mijn favoriete technieken is. Met deze techniek leer je om negatieve gevoelens te neutraliseren in willekeurige situaties, zodat je ondanks dat het soms tegen zit toch in staat bent om dit op een normale manier te accepteren en vervolgens weer door te gaan met je dag. Het bleek voor mij de uitvinding van de eeuw te zijn. Ik voelde meteen dat het werkte en begon al meer te ontspannen voordat de techniek goed en wel was uitgelegd.

Na een paar dagen training waarin verschillende variaties op deze techniek werden uitgelegd en geoefend was mijn leven voorgoed positief veranderd. Mijn vriendin waar ik destijds mee samen woonde merkte dit ook meteen op. Toen ik na de training ’s avonds thuis kwam keek ze me aan zoals mijn hond vroeger keek als ik na een lang stuk scooter rijden in de winter met mijn handschoenen aan en mijn helm op de bijkeuken binnen kwam. Met zo’n schuin koppie en van die vragende ogen die zeiden: Ben jij het echt? Je ziet er zo anders uit dan normaal. Gelukkig bleek dat ze het een enorme vooruitgang vond. Ze vond me zo veel meer ontspannen dan normaal en bleef dat steeds maar herhalen in de dagen en weken daarna. Ik begon me langzaam maar zeker steeds meer bewust te worden dat accountmanagers misschien toch emoties hadden, alleen konden ze er zo slecht mee omgaan dat ze die aan alle kanten negeerden. Althans, dat was voor mij het geval… VOOR dat ik de NLP training volgde welteverstaan.

Want na de NLP training was het alsof ik op wolken liep. Ik voelde me zo ontspannen dat ik de hele dag met een grote grijns rond liep en mijn collega’s vroegen of ik er soms een affaire op na hield  Ook mijn klanten viel het op hoe relaxt ik was. En zelfs als het een beetje tegenzat was ik op de een of andere magische manier in staat om dat gevoel vrij snel weer los te laten. Er ging een wereld voor mij open en al snel waren de NLP technieken niet meer weg te denken uit mijn leven.

Omdat ik merkte wat voor enorm positieve invloed NLP  had op mijn leven, besloot ik te kijken of ik andere mensen ook kon laten mee genieten van dit succes. Dus begon ik al mijn vrienden om mij heen te Neuro Linguïstisch Programmeren en praatte er de hele dag over. Dat had een behoorlijk tegengesteld effect. Mijn vrienden dachten in eerste instantie dat ik lid was geworden van een soort sekte en dat ik nu probeerde om hen ook lid te maken. Dus elke keer als ik over NLP praatte, dan gingen zij snel over een ander onderwerp praten of ze probeerden mij te overtuigen dat het allemaal bijgeloof en zweverige onzin was en dat ik maar beter een andere hobby kon zoeken. Niet bepaald het effect wat ik voor ogen had zoals je kunt begrijpen.

Omdat ik toch graag andere mensen wilde laten mee genieten van deze nieuw verworven inzichten besloot ik een weblog te starten waarop ik schreef over mijn positieve ervaringen met NLP. Al snel kreeg ik leuke reacties van mensen die vroegen of ik ze misschien ook een paar van die NLP technieken wilde leren.  Dat wilde ik natuurlijk wel en voor ik het wist stond ik bij mijn eerste “klanten” op de stoep. Het bleek een enorm succes te zijn. 80% van de klanten waren minstens zo enthousiast als ik. Mijn allereerste klant was iemand die last had van een angst om over te geven. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar besloot te doen alsof ik het de normaalste zaak van de wereld vond. In mijn lease auto van de zaak reed ik op een zaterdag ochtend naar haar toe en leerde ik haar een aantal van de basis NLP technieken. Het was direct een succes. Door middel van de technieken kon ze het negatieve gevoel wat ze voelde neutraliseren en als resultaat was de angst bijna helemaal verdwenen. Binnen 1 sessie!! Ik geloof dat ik  nog verbaasder was dan zij, maar probeerde wederom te doen alsof ik dit de normaalste zaak van de wereld vond.

Toen ik naar buiten liep voelde ik me een beetje als een personage uit zo’n Amerikaanse high school film die na de lang verlangde Prom Night gekust heeft met zijn net iets te knappe tegenspeelster die hij in het echte leven van zijn lang zal zijn leve nooit had kunnen versieren. Ik liep eerst zo rustig mogelijk richting mijn auto maar toen ik de hoek om was maakte ik een klein vreugde dansje. Wat was dit gaaf! Ik vond het destijds nog steeds heerlijk als een klant besloot om bij Yahoo te komen adverteren maar dat was niks vergeleken bij het gevoel wat ik hier van kreeg. Ongelooflijk wat gaaf, om iemand zo te kunnen helpen om meer vrijheid te krijgen. Ik was eigenlijk meteen ‘verslaafd ‘vanaf die eerste klant en besloot om alles op alles te zetten om heel goed te worden in NLP en er vervolgens zoveel mogelijk mensen mee te gaan helpen.

Toen ik op een middag terug liep vanaf kantoor naar de auto zag ik een kleine praktijkruimte te huur op de Spiegelgracht in Amsterdam. De eigenaar bleek zelf maatschappelijk werker te zijn maar had niet altijd zijn praktijk vol dus bood hij mij aan om de praktijk per uur te huren, alleen als ik hem nodig had. Perfect voor mij dus. Het was een Souterrain verdieping van een klein grachtenpand. Een mooie sfeervolle plek. Helemaal niet gek, voor zo’n beginnende NLP coach. Vanuit deze ruimte heb ik het eerste jaar NLP coaching sessies gegeven aan mensen. Niet altijd met evenveel succes, maar gaandeweg werd ik er steeds beter in. Ondertussen heb ik ook mijn NLP opleidingen voortgezet.

Voor mijn vervolgopleidingen kon ik niet meer in Amsterdam terecht, dus van het geld wat ik verdiende met de coaching volgde ik de rest van mijn opleidingen in Amerika bij een van de grondleggers van NLP: Richard Bandler. Hij bleek een enorm humoristische spreker te zijn, die zijn ontdekking NLP uitstekend kon demonstreren terwijl hij er les in gaf. Ik heb met heel veel plezier tientallen opleidingen bij hem gevolgd door de jaren heen en ben uiteindelijk door hem persoonlijk gecertificeerd als NLP Master Practitioner & Internationaal NLP Trainer.

Inmiddels had ik het zo druk gekregen met het geven van persoonlijke coaching sessies, dat ik na een jaar naast mijn werk coaching geven besloten heb om een sprong in het diepe te wagen. Ik heb mijn baan opgezegd  en ben full time NLP coaching en trainingen gaan geven. Naast NLP heb ik mij met name de laatste 4 jaar verdiept in Tibetaanse Boeddhistische meditatie en een aantal trainingen/retraites gevolgd bij Indiase Guru’s Tibetaanse Monniken en moderne  bewustzijnsleraren. In 2016 heb ik mijn huis verkocht en besloten om voor langere periodes in het buitenland te zijn en samen met mijn vriendin Liza meer te ontdekken over andere culturen en over Oosterse levensfilosofieën zoals yoga, meditatie en Tibetaans Boeddhisme.  Een deel van deze inzichten deel ik in de trainingen die we organiseren en in de twee wekelijkse e-column die ik schrijf.

In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen getraind. In persoonlijke sessies, workshops, In Company trainingen, NLP practitioner & Master practitioner opleidingen.  Een groot aantal reacties van al deze duizenden mensen vind je verspreid over deze website. En als er iets is wat in de loop der jaren altijd is gebleven, dan is het wel het enorme gevoel van voldoening wat het geeft als ik hoor hoe mensen zich ontwikkelen nadat ze trainingen hebben gevolgd.  Het zijn die reacties die het voor mij de moeite waard maken om door te blijven gaan met dit prachtige werk.

Ik hoop dat je op basis van bovenstaande een beeld hebt van wie ik ben zodat je zelf kan beoordelen of ik de juiste trainer voor je ben. Mocht je vragen hebben dan kan je mij natuurlijk altijd een e-mail sturen. En als je wilt aanmelden voor een 7 daagse  NLP Practitioner opleiding, dan is het ook altijd mogelijk om voorafgaand aan de training een verkennend gesprek te hebben zodat ik ook weet wie jij bent en wat je graag zou willen leren bij mij in de training.

Hartelijke groet,

Robin Stevens