U bent hier: Home Columns Beter contact maken met het Metamodel

Beter contact maken met het Metamodel

contactBinnen NLP maken we gebruik van twee taalmodellen: het Metamodel en het Miltonmodel. Het Metamodel wordt gebruikt om ontbrekende informatie die we nodig hebben te achterhalen door overtredingen in het taalgebruik van de ander op te sporen en er vervolgens vragen over te stellen. Als je over het juiste gedeelte van de zin vragen stelt, kan het Metamodel je bijvoorbeeld helpen om beter contact te maken in je relaties met bijvoorbeeld vrienden, collega’s of je familie. Dit komt doordat je een stukje dichter bij de betekenis van woorden van de ander komt.  Vervolgens kun jij je gedrag zo aanpassen dat je relatie met de ander verbetert.

Meer aandacht

Een voorbeeld is de Metamodel overtreding die we een nominalisatie noemen. Een nominalisatie is een zelfstandig naamwoord, maar het is iets wat niets tastbaar is (je kunt het niet  oppakken of aanraken). Voorbeelden zijn: liefde, ontspanning, aandacht, vrijheid, rust en zelfvertrouwen. Allemaal zelfstandige naamwoorden, maar allemaal niet tastbaar.  Aandacht betekent bijvoorbeeld voor bijna iedereen iets anders.  Als een van je vrienden dus zegt dat hij of zij graag meer aandacht van je zou willen, dan is het slim om daar een vraag over te stellen. Bijvoorbeeld: Wat zou ik kunnen doen, om jou het gevoel te geven dat je voldoende aandacht krijgt? Het antwoord op die vraag zorgt ervoor dat je precies weet wat je te doen staat om diegene aandacht te geven. De kans is groot dat dit iets heel anders is dan wat je zelf had verstaan onder het woord aandacht.


Meer vrijheid?

Zo had ik kort geleden een cliënt die een vervelende relatie had met zijn werkgever.  Hij had het gevoel dat zijn werkgever hem niet voldoende vrijheid gaf in zijn functie en had dit al herhaaldelijk aangekaart tijdens het weekoverleg. Als reactie had de werkgever hem een laptop gegeven zodat hij vanuit huis kon werken en een auto van de zaak, zodat hij overal naar toe kon rijden.  Klinkt als een mooie oplossing voor meer vrijheid. Toch was dit helemaal niet waar mijn cliënt naar op zoek was. Hij wilde niets anders dan vrijheid in het nemen van beslissingen op management niveau zodat niet over elke nieuwe klant uitvoerig overleg hoefde te zijn per e-mail en telefoon, dit koste namelijk veel te veel tijd.  Zo zie je dat er twee totaal verschillende betekenissen van het woord vrijheid kunnen zijn tussen twee mensen. Het enige dat mijn cliënt hoefde te doen was naar zijn werkgever gaan en precies vertellen wat hij bedoelde met meer vrijheid.  Namelijk: zelf beslissingen kunnen nemen op management niveau.

Zoals je ziet kan het soms nuttig zijn om vragen te stellen over de nominalisaties die mensen om je heen gebruiken. Daarnaast kan het handig zijn om soms (maar niet altijd) je eigen nominalisaties wat verder toe te lichten. Het resultaat is dat je beter contact maakt met de mensen om je heen. De volgende keer vertel ik meer over het Miltonmodel: het model waarmee je alles van iedereen gedaan krijgt.

NLP Practitioner opleiding

De NLP Practitioner opleiding staat ook wel bekend als de opleiding voor excellente communicatie. Tijdens deze 7-daagse NLP opleiding leer je namelijk alle facetten van excellente communicatie met jezelf, maar ook met anderen. Het is dan ook niet zo gek, dat veel werkgevers besluiten om deze NLP opleiding voor hun werknemers te vergoeden. Van NLP word je namelijk niet alleen veel beter in excellente communicatie met jezelf, maar ook in communicatie met andere mensen. Hier plukken natuurlijk jijzelf, je collega ’s en je werkgever de vruchten van.

Meer dan de helft van de mensen die bij mij de 7-daagse NLP opleiding volgt, doet dat in eerste instantie voor zichzelf.  Van NLP word je zelfverzekerder, relaxter, vrolijker en bovendien helpt het je om op zeer relaxte wijze je doelen te bereiken.  Overweeg je om de NLP opleiding te volgen, maar wil je voordat je je inschrijft eerst nog even kennis maken? Dan bestaat er de mogelijkheid om met mij af te spreken voor een verkennend gesprek.  Lees dan eerste alle informatie op de onderstaande pagina en kijk en voel of het bij je past en vul het formulier onder aan de pagina in om het verkennend gesprek aan te vragen. Dan bel ik je deze week nog voor een afspraak.
NLP Practitioner opleiding en verkennend gesprek

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.