Je bent niet wie je denkt
De laatste tijd fantaseer ik weleens over hoe het zou zijn om de Atlantische oceaan over te zeilen voor een reis rond de wereld. Niet meer af-en-toe naar Nederland om trainingen te geven of vrienden en familie op te zoeken, maar gewoon echt helemaal weggaan.
In het begin zie ik in mijn fantasieën alleen maar onbewoonde eilanden met palmbomen en witte stranden, maar als ik er wat langer bij stilsta voel ik een tweestrijd. Wil ik mijn werk wel echt helemaal missen? En mijn vrienden en familie. En mijn rol als persoonlijke ontwikkelingstrainer. En jou, lieve lezer van deze mails?
Dit alles en nog veel meer zijn immers onderdeel van het persoontje dat ik Robin noem. IK ben wat ik doe. Net als jij trouwens. We identificeren ons met onze schooldiploma’s, met onze baan, onze woonplaats, onze voetbalclub, onze religie, onze politieke voorkeur, ons salaris, ons huis, onze partner, onze vrienden, onze ideeën, onze overtuigingen, onze gedachten en onze emoties. Dat hele pakketje bij elkaar, dat noemen we IK. We zetten het voor elke zin die we uitspreken. En elke keer dat we dat doen, refereren we onbewust aan dat hele pakket gedragspatronen.
“We identificeren ons met onze schooldiploma’s, met onze baan, onze woonplaats, onze voetbalclub, onze religie, onze politieke voorkeur, ons salaris, ons huis, onze partner, onze vrienden, onze ideeën, onze overtuigingen, onze gedachten en onze emoties.”
Maar als je al deze dingen los zou laten en iets heel anders zou gaan doen met je leven. Ben jij er dan nog steeds? Wie blijft er over als alles verandert? Met meditatie beoefening kan je leren zien dat er iets is wat steeds aanwezig is in je leven terwijl al het andere verandert. Je gedachten komen en gaan, maar jij kijkt ernaar. Je emoties zijn voortdurend in beweging, maar jij bent erbij aanwezig. Als je dat doortrekt kan je zien dat alles wat je in je leven doet komt en gaat, maar dat jij altijd blijft. Jij blijft niet als IK persoon die bestaat uit al je rollen en aangeleerde gedrag, maar jij blijft als bewustzijn. Als het grote IK BEN.
Kan je dan wel echt helemaal weggaan? En als dat dan kan, waar ga je dan naar toe? Boeddhisten geloven dat je zelfs kunt leren om aanwezig te blijven terwijl je lichaam sterft. Dat jij doorleeft als bewustzijn nadat je lijf verdwijnt. Pim van Lommel interviewde in zijn prachtige boek Eindeloos Bewustzijn mensen over hun bijna dood ervaringen. Hun lichaam was al klinisch doodverklaard, maar deze mensen waren zich nog bewust. En toen ze weer tot leven kwamen, vertelden ze erover. Ongelooflijk, maar waar.
“Ten diepste zijn we dus niet de rollen die we spelen en de dingen die we doen, maar het bewustzijn dat kijkt naar alles wat beweegt.”
Ten diepste zijn we dus niet de rollen die we spelen en de dingen die we doen, maar het bewustzijn dat kijkt naar alles wat beweegt. Het vormloze dat naar de vorm kijkt. Iedere keer dat je bewust kijkt naar een gedachte, naar een gevoel of naar een bepaalde rol die je speelt stap je voor eventjes uit je identiteitsrol en zweef je erboven als bewustzijn. Al is het maar voor een paar seconden, in die paar seconden ben je vrij. Vrij van al je zelf opgelegde verplichtingen, je beknellende emoties, al je overtuigingen en vrij van je IK-identiteit. Voor heel eventjes kan je daar uitrusten in die stille ruimte voorbij je gedachten in wie je werkelijk bent. Hier ben je altijd vrij.
Over Robin Stevens
Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media