U bent hier: Home De poortwachter van je geest

De poortwachter van je geest

17 september 2020
Robin Stevens NLP Trainer

Ken je dat gevoel als je net nieuwe schoenen hebt?

Voordat je de schoenen kocht, had je er nog niemand mee gezien. Maar nu je ze zelf aan je voeten hebt, zie je ze opeens overal. Zijn er echt allemaal mensen die dezelfde glimmende Floris van Bommeltjes hebben gekocht?

Grote kans van niet. Het is een trucje van je brein om jou te helpen je schoenen te herkennen tussen alle anderen.

Dat trucje heet het Reticular Activating System.

Het Reticular Activating System treedt op als de strenge poortwachter tussen je onbewuste en bewuste geest. Deze poortwachter wil je helpen en laat alleen die informatie door naar je bewuste geest, die jij als belangrijk aanmerkt. Zodra je nieuwe schoenen hebt gekocht, ziet de poortwachter jouw bordeelsluipers als belangrijker dan alle andere schoenen. Als gevolg zie je opeens iedereen ermee lopen. De andere mensen met die diezelfde schoenen waren er eerst waarschijnlijk ook al, alleen zag jij ze toen nog niet. Ze bleven hangen achter het filter van je onbewuste.

‘Wat voor informatie wil jij dat de poortwachter doorlaat?’

Wil je liever kritische, of glimlachende mensen?

Liever complotdenkers of positief gestemde mensen?

Liever al je mislukkingen of al je overwinningen?

Je krijgt dat te zien waar je op focust. Als jij gelooft dat de wereld vol ellende is, dan denkt de poortwachter dat die informatie belangrijk is en krijg je er steeds meer van te zien. In Sillicon Valley hebben ze heel slim dit filtersysteem van ons brein gekopieerd met behulp van cookies. Als je online veel ellende leest, krijg je steeds meer ellende te zien. Bekijk je vooral leuke dingen, dan krijg je vanzelf steeds meer leuks te zien.

Je krijgt waar je op focust.

Mensen met spreekangst, die onzeker zijn voor een groep mensen, hoor ik vaak mopperen dat er zoveel kritische mensen in hun publiek zitten. Ik vraag dan vaak: ‘Weet je het zeker, of heb je misschien onbedoeld jezelf de verkeerde focus gegeven?’ Ze zijn in hun hoofd zo bezig met een presentatie die mogelijk de mist ingaat, dat de poortwachter gaat denken dat dit is wat ze graag willen.

Je krijgt waar je op focust.

Als je focust op één iemand die glimlacht in je publiek, dan helpt de poortwachter je een handje door er steeds meer te laten zien. De glimlach werkt bovendien aanstekelijk, dus je glimlacht waarschijnlijk terug. Voor je het weet gaan er meer mensen zitten glimlachen en voel jij je relaxter voor een groep mensen.

Wil je mijn hulp bij het overwinnen van je spreekangst, meld je dan aan voor de onlinetraining overwin je spreekangst. In deze training help ik je om stap voor stap je spreekangst te overwinnen en ontspannen en zelfverzekerd voor een groep mensen te spreken.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media