U bent hier: Home NLP Problemen oplossen Stop je spreekangst met NLP

Stop je spreekangst met NLP

Spreekangst is de nummer 1 angst in de wereld. Je hebt last van spreekangst als je het benauwd krijgt als je  een presentatie moeten houden, of iets moeten zeggen tijdens een vergadering. Je kunt last hebben van allerlei klachten wanneer je last hebt van spreekangst. Zo kun je gaan zweten, stotteren, trillen of blozen. Spreekangst kan iedereen treffen. Zelfs de meest succesvolle mensen kunnen het benauwd krijgen bij het idee voor een groep mensen te moeten staan.

Verschillende soorten van spreekangst

Spreekangst (ook wel presentatieangst) bestaat in verschillende vormen. De één heeft weinig last van spreekangst, terwijl het bij een ander veel extremere vormen aanneemt. Sommige mensen hebben last van spreekangst als ze voor familie of vrienden moeten praten. Een bruiloft of begrafenis kan een verschrikking zijn.
Een ander heeft vooral last van presentatieangst als hij voor een groep onbekende mensen staat. Zo kan een presentatie voor de nodige angsten zorgen. Er zijn ook mensen die liever niet voor collega’s willen praten, of voor mensen die hoger in rang zijn.

Ook directeuren of mensen met een hogere functie kunnen last hebben van spreekangst. Ze willen aardig gevonden worden door de mensen met een lagere functie, of goed overkomen voor het bedrijf. De gedachte aan het maken van een fatale fout tijdens een belangrijke vergadering of presentatie, kan zorgen voor een flinke dosis spreekangst.

Oorzaak van spreekangst

De oorzaak van presentatieangst is bij iedereen verschillend. In het algemeen is men bang voor reacties en wil men positief overkomen. Alle mensen willen aardig gevonden worden en dat gevoel wordt extra sterk tijdens een vergadering of presentatie. Ook kan de prestatiedruk te groot zijn. De klant moet binnengehaald worden, omdat er anders minder geld binnenkomt in het bedrijf. Je bent in zo’n geval nog banger om fouten te maken en let extra goed op je woorden.

De spreekangst kan ook een diepere betekenis hebben. Zo kan het bijvoorbeeld dat je vroeger op school werd uitgelachen tijdens een spreekbeurt. Het gevoel dat je toen had, heb je nog steeds als je voor een groep mensen moet praten.

Veel angst van tevoren

Mensen die ruim van tevoren weten dat ze moeten deelnemen aan een vergadering of een belangrijk gesprek moeten voeren met een klant, zijn vaak vanaf dat moment al erg nerveus. Allerlei doembeelden komen in ze op, waardoor de angst alleen maar erger wordt. In veel gevallen kan iemand minder goed presteren tijdens het werk, omdat hij er met zijn gedachten niet altijd bij is. Misschien wordt alles wel tot in de puntjes voorbereid. Door al die aandacht op het negatieve, wordt het heel moeilijk een goede presentatie te geven of de juiste woorden te vinden tijdens een vergadering. Je bent teveel geconcentreerd op wat er fout kan gaan, zodat het ook echt fout zal gaan.

Wil je écht van je spreekangst afkomen, volg dan het volgende stappenplan.

Wil je ervaring lezen van andere mensen die spreekangst hadden en er nu vanaf zijn gekomen? Lees dan hier ervaringen uit de cursus spreken in het openbaar.