U bent hier: Home NLP NLP Technieken Oogpatronen

Oogpatronen

Een onderdeel van de NLP Practitioner opleiding is het leren herkennen van oogbewegingen. Oogbewegingen zeggen namelijk iets over hoe iemand informatie verwerkt in zijn/haar brein. We zeggen ook wel: oogbewegingen zeggen iets over hoe iemand denkt.

‘Oogbewegingen zeggen iets over hoe iemand denkt’

Verwerken van informatie in het brein

Informatie dat binnenkomt in het brein wordt op verschillende plekken in het brein verwerkt (zie ook het NLP Communicatiemodel). Zo hebben we verschillende gedeeltes voor:

  1. Visuele herinneringen (plaatjes/beelden van gebeurtenissen uit het verleden)
  2. Visuele constructies (voorgestelde plaatjes/beelden over iets wat nog niet gebeurt is)
  3. Auditieve herinneringen (geluiden uit het verleden)
  4. Auditieve constructies (voorgestelde geluiden of gedachten)
  5. Auditief digitaal/innerlijke dialoog (eigen gedachten, iets wat je tegen jezelf zegt)
  6. Kinesthetische herinneringen (hoe iets voelde)

In de afbeelding hieronder zie je welke oogbewegingen horen bij de verschillende gedeeltes van het brein.

Oogpatronen NLP

 

Rapport maken

Als je het lezen van oogbewegingen gebruikt als onderdeel van rapport maken met een persoon dan kan je nog beter ontdekken hoe iemand informatie verwerkt in zijn/haar brein. Vervolgens kan je jouw woorden aanpassen aan wat jij bij die persoon ziet gebeuren.

Bijvoorbeeld, je bent met iemand in gesprek over piano spelen. Terwijl jij praat zie je deze persoon regelmatig naar links kijken. In de afbeelding kan je zien dat dit staat voor een auditieve herinnering, deze persoon herinnert zich dus het geluid van een piano. Stel je voor dat je in gesprek bent met iemand die nog nooit een piano heeft gehoord en je uitgebreid uitlegt hoe een piano klinkt, dan zal deze persoon waarschijnlijk naar rechts kijken of zich het geluid voor te stellen (auditieve constructie).

Ditzelfde geldt voor visuele herinneringen en visuele constructies. Een grappig voorbeeld dat veel gebruikt wordt is dat wanneer iemand een leugen vertelt hij/zij naar rechtsboven kijkt. Stel, je vraagt je partner waar deze is geweest gisteravond en je ziet je partner naar rechtsboven kijken, dan weet je dat hij/zij een plaatje aan het creëren is in plaats van dat hij/zij zich een echte herinnering vertelt (dan zou er naar linksboven gekeken worden).

Testen van oogbewegingen

Als je het leuk vindt om het bewegen van de ogen te testen met een partner, gebruik dan de volgende voorbeelden. Vraag aan je partner te benoemen en kijk wat er gebeurt met de ogen:

  • Wat er op dit moment op de keukentafel ligt?
  • Wat er in het dashboardkastje van de auto ligt?
  • Hoe het eruit zou zien als we de slaapkamer paars met gele stipjes zouden verven?
  • De herinnering van een geliefde die iets liefs tegen je zegt?
  • Het gevoel van een knuffel van een persoon die je dierbaar is?
  • Het gevoel van warme zon op je huid?
  • Wat zeg je tegen jezelf als je trots op jezelf bent?
  • Hoe het zou klinken als iedereen in slowmotion zou praten?

Soms kan de oogbeweging heel subtiel gebeuren. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat degene expres zijn ogen stil gaat houden, het is geen wedstrijdje ;-). Een leuk feitje: het plaatje is gebaseerd op rechtshandigen. Als je linkshandig bent zijn je oogbewegingen waarschijnlijk gespiegeld. Veel plezier!

Lees hier meer over de verwerking van informatie in ons brein: het NLP communicatiemodel.