U bent hier: Home NLP NLP Technieken NLP communicatiemodel

NLP communicatiemodel

Binnen NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is het NLP communicatiemodel een veelgebruikt en handig model. Met behulp van dit model kunnen we namelijk begrijpen hoe wij als mensen de wereld om ons heen ervaren en hoe wij deze informatie verwerken in ons brein. Vervolgens wordt het NLP communicatiemodel gebruikt als verklaring voor ons gedrag.

Alle informatie van de wereld om ons heen komt namelijk binnen in ons brein via onze vijf zintuigen.

Dit noemen we een ‘externe gebeurtenis’. Dit kan van alles zijn, een gesprek, iets wat je ziet, hoort, ruikt of voelt. Soms komt informatie via meerdere zintuigen tegelijkertijd binnen en soms maar via een enkele. Denk bijvoorbeeld eens aan iemand die iets tegen je zegt. Je ziet zijn/haar mond bewegen (zintuig: zien) en je hoort de woorden (zintuig: horen). Als iemand je een hand geeft zie je een hand naar je toe komen (zintuig: zien) en voelt daarna jouw hand in zijn hand (zintuig: voelen). Als je een kop thee drinkt ruik je de geur van de thee (zintuig: ruiken) en voelt daarna het warme water en de smaak van de thee in je mond (zintuig: proeven en voelen).

7 filters in het NLP communicatiemodel

Alle informatie die via jouw zintuigen binnenkomt wordt onbewust en heel snel door het brein gefilterd. Er wordt snel bepaald welke informatie doorgegeven wordt en welke informatie niet. Binnen NLP gaan we hierbij uit van drie verschillende processen: informatie wordt vervormd, verdraaid of gegeneraliseerd. Dit gebeurt op basis van al jouw herinneringen tot nu toe, jouw taal, jouw metaprogramma’s, jouw waarden, overtuigingen en jouw begrip van tijd en ruimte.

Al deze filters zijn ontstaan en gevormd op basis van jouw opvoeding, jouw ervaringen tot nu toe, jouw persoonlijke voorkeuren en karakter en de manier waarop jij informatie verwerkt. Dit proces is dus voor iedereen anders! De informatieverwerking in jouw brein gebeurt op een voor jou unieke manier en dat is voor geen mens hetzelfde. En daar zit dus ook meteen de verklaring waarom wij soms andere mensen niet goed begrijpen of waarom mensen ons niet goed begrijpen! Ons informatieverwerkingssysteem in ons brein komt niet overeen waardoor we figuurlijk ‘langs elkaar heen praten’.

Dit verklaart ook meteen waarom wij mensen die iets met ons gemeen hebben, bijvoorbeeld doordat ze op dezelfde plek zijn opgegroeid of veel interesses delen, over het algemeen vaak aardiger vinden. Want onze breinen lijken gewoon wat meer op elkaar en daardoor begrijpen we elkaar sneller en makkelijker.

Het NLP communicatiemodel en gedrag

Terug naar het communicatiemodel: alle informatie komt dus via onze zintuigen binnen in ons brein. Nadat de informatie door de filters is gegaan ontstaat er een interne voorstelling van datgene wat we hebben ervaren. Alles samen vormt onze stemming en vervolgens ons gedrag. Bijvoorbeeld: moeten we vluchten? Raken we gespannen? Of kunnen we blijven ontspannen? Huilen of lachen?

Belangrijk om je weer te beseffen dat een externe gebeurtenis voor jou dus een hele andere reactie kan hebben dan voor iemand anders. Alles is persoonlijk en jouw ervaring is dus niet per se de waarheid. Net zoals de ervaring van de ander niet de waarheid is. Het is simpelweg de manier waarop je het ervaart op basis van jouw communicatiemodel. Door jouw ogen kan een gebeurtenis heel anders gezien worden dan door de ogen van een ander.

‘Alles wat je ervaart is niet per se waar’

Denk bijvoorbeeld eens aan een presentatie. Stel je voor dat jij in het verleden altijd leuke presentaties hebt gegeven, altijd positieve reacties hebt gehad, je goed uit je woorden komt voor een groep en je daarbij ontspannen voelt. Jij vindt presenteren dus waarschijnlijk leuk en als iemand aan jou vraagt om een presentatie te geven dan draai je je hand hier niet voor om. Iemand anders kan echter allemaal nare ervaringen hebben gehad met presenteren, wordt altijd heel nerveus voor een groep, gaat stotteren en zweten, etc. Deze persoon vindt hoogstwaarschijnlijk dat presenteren vreselijk is om te doen en dat dit te allen tijde voorkomen moet worden. Er is hier dus niet 1 waarheid; iedereen heeft zijn eigen waarheid op basis van zijn eigen filtersysteem.

Ligt ons filtersysteem per persoon dan vast?

Nee, dat gelukkig niet. Iedereen is natuurlijk op een bepaalde manier opgegroeid. De een heeft een makkelijke en fijne jeugd gehad dan de ander. Ons brein heeft die herinneringen op een bepaalde manier opgeslagen en het is met NLP mogelijk om deze manier te beïnvloeden. Wij kunnen bijvoorbeeld ons systeem zo programmeren dat we veel positieve en weinig negatieve dingen zien en daardoor minder last hebben van het verleden. Wil je hier meer over weten? Lees dan  alles over de NLP Practitioner opleiding.