U bent hier: Home NLP NLP Technieken Herkaderen

Herkaderen

Soms gebeuren er dingen in ons leven waar we geen controle over hebben. Dit kunnen positieve maar ook negatieve situaties zijn. Waar we op zo’n moment wél controle over hebben zijn onze gedachten en gevoelens over die situatie. En zodra je je gedachtes of gevoelens aanpast, verandert vaak de ervaring van die situatie.

‘Het is makkelijker om je eigen gevoel over een situatie te veranderen, dan de situatie zelf’

Dit wordt ook wel herkaderen genoemd, je bekijkt een (negatieve) situatie vanuit een ander perspectief waardoor je ervaring van die situatie verandert. Je gebruikt herkaderen wanneer je tegen iets aanloopt dat niet goed gaat of tijdens een coachinggesprek.

We verdelen herkaderen in 3 categorieën:

  • Herkaderen van de context
  • Herkaderen van de betekenis
  • Herkaderen van de inhoud

Herkaderen van de context

Herkaderen van de context betekent dat je gaat testen of een bepaalde negatieve situatie verandert zodra je de context (de tijd of plaats) aanpast. Vraag jezelf af: in welke context zou deze situatie wel positief uitwerken? Bijvoorbeeld:

  • Iemand die moeite heeft om Frans te leren omdat hij in Nederland woont kan waarschijnlijk de taal heel snel leren zodra hij naar Frankrijk verhuist. (verandering van plaats)
  • Iemand die moeite heeft met focussen en zijn werk nooit afkrijgt krijgt dit waarschijnlijk wel af als hij thuis ongestoord kan werken. (verandering van plaats)
  • Iemand die ’s ochtends langzaam op gang komt maar ’s avonds juist veel energie en focus heeft doet het waarschijnlijk het beste in een baan met flexibele werktijden (verandering van tijd)

‘In welke context zou deze situatie wel positief uitwerken?’

Herkaderen van de betekenis

Hierbij kijken we naar de positieve kanten van negatief gedrag. Dus we zoeken net zolang door naar (achterliggende) positieve kanten van het gedrag dat we aan het herkaderen zijn. Vraag jezelf af: welke positieve kanten heeft dit gedrag? Welke positieve bedoeling zou erachter kunnen zitten?

  • Negatief gedrag: een partner is overbezorgd waardoor de ander zich beperkt voelt. Positieve intentie: de partner vertoont dit gedrag waarschijnlijk vanuit liefde voor de ander.
  • Negatief gedrag: iemand zit bovenop een bepaald project, bemoeit zich overal mee en is heel perfectionistisch, zodat collega’s zich hieraan ergeren. Positieve intentie: de collega wil het waarschijnlijk voor iedereen heel goed doen, heeft goede bedoelingen.
  • Negatief gedrag: iemand heeft angst om te presenteren. Positieve intentie: het brein wil de persoon beschermen tegen ‘gevaarlijke situaties’.

‘Welke positieve kanten heeft dit gedrag?’

Herkaderen van de inhoud

Bij het herkaderen van de inhoud ga je de ervaring van de situatie veranderen. Dit doe je bijvoorbeeld met een NLP techniek, zoals de gevoelsomdraaitechniek of het aanpassen van de submodaliteiten.

De gevoelsomdraaitechniek

Veel mensen maken zichzelf het leven erg lastig omdat ze niet handig omgaan met gedachten of emoties. De reden hiervoor is simpel: we hebben dit in onze jeugd niet geleerd. Zo hebben we meer het gevoel dat onze gedachten en emoties ons overkomen en genetisch bepaald zijn, dan dat we denken dat we er invloed op kunnen uit oefenen. Gelukkig is niets minder waar!

Download de NLP handleiding

In de handleiding leer je een simpele NLP techniek helpt je om je gevoel over een situatie te veranderen. Hierdoor train je jezelf om minder lang in negatieve gevoelens te blijven hangen. Een van de simpelste maar meest effectieve technieken daarvoor is de gevoelsomdraaitechniek. Oefen deze techniek met een naar gevoel dat jij hebt over een bepaalde situatie of een persoon. Op deze manier ben je bezig met herkaderen. Houd het voor nu nog even simpel, houd het klein. Hoe meer ervaring je ermee krijgt, hoe meer je het kan toepassen op sterkere nare emoties.