U bent hier: Home NLP NLP Technieken Submodaliteiten

Submodaliteiten

Submodaliteiten is een veelgebruikte term binnen NLP. Misschien heb je er weleens van gehoord en wil je er meer over weten? Of ben je benieuwd wat je er überhaupt mee kan?

Submodaliteiten worden namelijk veel gebruikt binnen NLP en NLP coaching. Ze vormen alle zintuigelijke informatie die we in ons brein hebben opgeslagen over het verleden, het nu en de toekomst. Deze informatie, zoals herinneringen, slaan we in ons brein op als beelden, geluiden, gevoelens, geuren en smaken. Per zintuig onderscheiden we meerdere submodaliteiten. Er ligt dus een enorme wereld verborgen in ons brein, al zijn we ons daar vaak niet zo bewust van. Door naar iedere losse submodaliteit te kijken kom je erachter hoeveel informatie er in ons brein is opgeslagen.

We onderscheiden de volgende submodaliteiten:

Submodaliteiten NLP

Hoe werken submodaliteiten?

Je kan bij jezelf testen wat jouw submodaliteiten van een bepaalde herinnering zijn door terug te denken aan deze (leuke) herinnering. Beeld het je goed in en ga vervolgens de rijtjes hierboven af. Het kan zijn dat niet alles van toepassing is of dat sommige dingen niet duidelijk naar voren komen. Dat maakt helemaal niets uit, bovenstaande lijst geeft alle submodaliteiten aan die mogelijk zouden kunnen voorkomen.

Wat is nu het doel van submodaliteiten? Wat heb je er eigenlijk aan?

Submodaliteiten zijn gekoppeld aan bepaald gedrag. Verander je submodaliteiten, dan verander je het onbewuste en verandert ook het gedrag. Wanneer je je bewust bent van je eigen submodaliteiten, dan kun je invloed uitoefenen op hoe jij iets ervaart. Zo beïnvloed je je gedrag en kun je beperkende submodaliteiten omdraaien naar iets positiefs, wat leidt tot wenselijk, handig of succesvol gedrag.

‘Verander je de submodaliteiten dan verandert ook het gedrag’

Hoe verander je dan de submodaliteiten? Probeer het maar eens uit. Denk eens terug aan die herinnering en test eens wat er gebeurt als je een bepaalde submodaliteit sterker of zwakker maakt. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als je de kleuren verandert? Van zwart-wit naar full color? Wat als je jezelf in het plaatje zet of juist op een afstandje plaatst? Wat gebeurt er als je de geluiden zachter maakt? En dan heel hard?

Snap je ‘m? Je gaat dus ‘spelen’ met de submodaliteiten om te ontdekken of door het versterken of verzwakken de herinnering verandert. Je mag alle submodaliteiten aanpassen en blijf constant voelen of het aanpassen de herinnering prettiger of minder prettig maakt. Zo krijg je grip over jouw herinneringen en hoe je deze ervaart. Kan je je voorstellen dat bij een nare herinnering het zin heeft om de submodaliteiten te verzwakken? Zodat je er minder last van hebt? En leuke herinneringen juist te versterken? Zodat je daar gedurende je dag constant een goed gevoeld door hebt?

Als je meer wilt leren over grip krijgen op gedachten en emoties, download de NLP handleiding.

Wil je liever een live training bijvolgen? Dan is De Kracht van NLP een goed idee. Klik op de link voor informatie over deze inspirerende eendaagse training en meld je aan.