Coachmodel
Als je NLP coach wil worden of als je al coach bent en NLP wil toevoegen aan je coachingsvaardigheden, dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar het NLP Coach Model. Misschien vraag je je af wat het NLP Coach Model is en hoe deze werkt? In dit artikel leggen we je uit hoe je de beste NLP coach wordt door dit NLP werkmodel te gebruiken. Het NLP coach model geeft duidelijkheid in de problemen en barrières voor het oplossen hiervan. Daarnaast zijn er nog een aantal andere uitgangspunten belangrijk voor een succesvol coachgesprek. Hieronder leggen we deze aan je uit.
Ervaring opbouwen met NLP technieken
Als NLP coach heb je tenminste de NLP Practitioner opleiding gevolgd. In deze en eventuele vervolgopleidingen leer je verschillende NLP technieken over het omgaan met gevoelens, gedachten en gedrag. Deze oefen en ervaar je eerst zelf om ze vervolgens op andere mensen toe te passen. De NLP technieken vormen de basis van het coachgesprek, dit zijn je tools om het probleem op te lossen. Het heeft dus zin om heel veel met de technieken te oefenen zodat je ze op veel verschillende mensen kan toepassen.
You go first
Het effect van een NLP techniek hangt voor een groot deel van jouw capaciteiten als coach af. Hoe gebruik je bijvoorbeeld je stem? Hoe is jouw lichaamstaal? Ben je als coach zelfverzekerd, vrolijk, positief? En als dit laatste niet het geval is, heb je dan de tools om jezelf te coachen voordat je iemand anders coacht?
‘You go first’
Secret therapy
Tijdens de NLP (Master) Practitioner opleiding oefen je veel met de NLP technieken. Daarbij zetten we de technieken vaak in als onderdeel van ‘secret therapy’: we vragen niet naar het verhaal, maar naar het proces van het probleem. Je leert te kijken naar ‘hoe’ iemand zijn probleem heeft; wat denkt, voelt of doet iemand om dit probleem te hebben? Zodra je het proces weet kan je de juiste NLP technieken toepassen om iemand van het probleem af te helpen. We gaan dus minder in het verhaal van het probleem aangezien dit juist de neurale paden (en dus het probleem) versterkt in plaats van vermindert.
‘NLP is geen therapie’
NLP is dus geen therapie. Daarom heeft het zin om zo min mogelijk mee te leven met je coachee. Ondanks dat dit misschien moeilijk is en overkomt als onaardig, als jij als coach het probleem van je coachee enorm serieus gaat nemen en erg gaat vinden dan bevestig je het probleem, bevestig je de neurale paden en is het veel moeilijker om vanaf daar succesvolle NLP technieken toe te passen. Het is uiteraard niet de bedoeling om laconiek over het probleem te doen, je kan gewoon erkenning geven over hoe vervelend het is en dat je je kan voorstellen dat jouw coachee daar flink last van heeft. Daarna focus je op het proces en ga je uitvragen hoe jouw coachee zijn probleem doet, zodat je daarna NLP technieken kan gaan toepassen.
NLP Coachings model
Het NLP coach model wordt gebruikt om structuur in het coachgesprek aan te brengen. Hieronder worden de verschillende stappen van het coach model beschreven. Het kan best zijn dat je met het NLP Coachingsmodel een tijdje bezig bent. Je wilt namelijk dat het voor jouw coachee zo duidelijk mogelijk wordt waar hij heen wilt gaan. Vaak weten mensen namelijk heel goed wat ze niet willen maar hebben geen duidelijk beeld of gevoel bij wat ze wel willen. Door het stellen van goede vragen duik je met jouw coachee de diepte in om dit zo duidelijk mogelijk te maken. Misschien kom je er zelfs achter dat wat jouw coachee dacht dat hij wilde helemaal niet handig blijkt te zijn. Dan pas je het aan en maak je een nieuw plan.
In het coachgesprek breng je eerst duidelijkheid in de huidige situatie. Wat is het probleem? Wat is het proces achter het probleem? Wil je echt van het probleem af? Ben je klaar om het probleem los te laten? Houd dit vrij kort, hoe meer aandacht je geeft aan wat je coachee niet wil, hoe meer dat groeit. Schrijf het op.
Daarna ga je in kaart brengen waar jouw coachee naartoe wil. Vraag dit zo specifiek mogelijk en uitgebreid uit. Gebruik de vijf zintuigen. Hoe ziet de gewenste situatie er uit? Wat hoor, voel, zie, ruik, proef je als dit bereikt is? Voelt het goed om in deze situatie te zijn? Wat levert deze situatie op? Wat is er allemaal mogelijk als deze situatie de werkelijkheid wordt? Wat voor positieve veranderingen gebeuren er allemaal? Op welke vlakken? Laat je coachee de situatie uitgebreid inbeelden, eventueel met gesloten ogen, alsof het al de huidige situatie is. Neem hier echt de tijd voor en schrijf het uitgebreid op. Op deze manier stuur je het onbewuste van je coachee in de goede richting.
Ten derde vraag je aan je coachee wat de eventuele hindernissen zijn die je coachee beperken om het doel te bereiken. Misschien waren er in het verleden hindernissen die positieve verandering voorkomen hebben? Vanaf daar ga je vrij snel naar de hulpbronnen. Welke hulpbronnen kan je coachee gebruiken om de hindernissen te overwinnen? Wat kan hij doen om ondanks de hindernissen toch bij de gewenste situatie te komen? Wat er nodig? Dit kan dus ook een NLP techniek zijn die de coachee leert om met zijn eigen gevoelens, gedachten of gedrag om te gaan.
Tot slot eindig je bij de gewenste situatie en laat je je coachee opnieuw voorstellen dat ondanks de hindernissen en met behulp van de hulpbronnen hij nu op zijn gewenste situatie is. Beschrijf hoe het voelt, ruikt, proeft. Wat er te zien en te horen is, zo uitgebreid mogelijk. Schrijf het op zodat de coachee een soort handleiding heeft in het omgaan met zijn probleem. Als het goed is, is het een compleet en uitgebreid verhaal. Je kan daarna het model afsluiten met een korte ontspanningsoefening vol met positieve suggesties.
Tip: Je kan het NLP Coach Model ook als spel inzetten. Je legt dan vier kaarten op de grond, met ongewenste en gewenste situatie, de hulpbronnen en de hindernissen en je laat je coachee naar de verschillende plaatsen toelopen. Dit kan de oefening versterken.
Lachen en plezier maken
Humor is een handige tool om tijdens het coachgesprek in te zetten. Lachen veroorzaakt dat in je brein endorfine, serotonine en dopamine aangemaakt wordt. Deze stoffen worden ook wel onze ‘gelukshormonen’ genoemd. Ze zorgen ervoor dat we ons goed gaan voelen waardoor problemen opeens minder zwaar en minder serieus voelen.
Tot slot
‘Lachen maakt endorfine, serotonine en dopamine aan’
Kortom, als je iemand coacht kan het leuk en handig zijn om met de volgende stappen rekening te houden:
- Oefen op veel verschillende mensen de NLP technieken.
- You go first. Gebruik jouw stem, lichaamstaal en jouw eigen state of mind zo goed mogelijk.
- Gebruik humor, lach, heb plezier, zodat endorfine, serotonine en dopamine vrijkomen.
- Secret therapy: kijk naar het proces, niet naar het verhaal. NLP is geen therapie.
- NLP Coach model: brengt structuur aan in het coach gesprek, van ongewenste naar gewenste situatie. Brengt hindernissen en hulpbronnen in kaart en geeft duidelijk weer hoe de coachee van zijn probleem naar de gewenste situatie komt.
Succes!
Voordat ik de opleiding ging doen was ik bang dat NLP misschien te zweverig zou zijn voor mij. Omdat het... - Simona – NLP Practitioner opleiding Het is wel duidelijk hoe Robin door Bandler is geïnspireerd! Ik vind het boek als handleiding, maar vooral als inspiratiebron... - Sonja – NLP Master Practitioner opleiding
Lees meer ervaringen