U bent hier: Home NLP NLP Technieken NLP begrippen

NLP begrippen

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP is de laatste jaren enorm populair geworden en waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat NLP heel praktisch is.

NLP toepassen in je leven betekent meer grip op je gedachten, gevoelens en je gedrag. En dus komen waar je naartoe wilt met je leven. Er zijn veel verschillende trainingen en opleidingen om NLP te leren, zoals de NLP Practitioner opleiding. Wij zitten op deze pagina de belangrijkste NLP begrippen en technieken voor je op een rij zodat je snel vindt wat je zoekt. Veel plezier!

‘Door NLP toe te passen in je leven krijg je meer grip op je gedachten, gevoelens en je gedrag.’

NLP begrippen

 • NLP vooronderstellingen
  • De NLP vooronderstellingen vormen de basis, het kader, van NLP. Vanuit de NLP vooronderstellingen kunnen we de NLP technieken toepassen.
 • Het TOTE model
  • Het TOTE model geeft handvatten voor het bereiken van je doel. Als je de stappen van het TOTE model volgt stelt dat je in staat om te blijven leren, ook als het even tegenzit, zodat je uiteindelijk je doel bereikt.
 • PIET
  • PIET is een handige NLP-strategie die we gebruiken om bepaalde situaties handig aan te pakken. Het geeft de kaders aan voor het formuleren van een bepaald doel voor een situatie die je wilt veranderen. PIET wordt gebruikt in bijna elk coachinggesprek en bij het toepassen van de NLP-technieken die je verderop leert. De letters PIET staan voor Positief, Initiatief, Ecologisch en Toetsbaar.
 • Hypnose en trance 
  • Hypnose is een veelgebruikt onderdeel binnen NLP. Hypnose betekent simpelweg iemand naar binnen laten keren in zijn of haar gedachtenwereld. We maken allemaal gedurende onze dag korte periodes van hypnose door. Dit noemen we in trance zijn.
  • Trance is een toestand tussen alert zijn en slapen in. Het is te vergelijken met dagdromen waarbij je in gedachten verzonken bent. Misschien heb je wel eens een moment gehad dat je in de auto zat en dat er opeens een heel stuk van je rit verdwenen leek te zijn of tijdens een training waarbij je opeens helemaal in gedachten verzonken was. Dit zijn natuurlijke voorbeelden van trance, die gedurende je dag heel vaak voorkomen
 • Trance-inductie
  • Trance ontstaat dus onbewust of automatisch, maar je kunt het ook oproepen. Trance-inductie is het oproepen van trance. Zoals we al hebben gezien kent het brein het verschil niet tussen iets wat voorgesteld wordt en de realiteit (bijvoorbeeld schrikken van een spannende film terwijl je gewoon thuis op de bank zit). Trance-inductie, jezelf of iemand bewust in trance brengen om aan de slag te gaan met de veranderingen die je wilt, is heel makkelijk. Ga ten eerste heel ontspannen zitten en stel je dan voor dat je diep in trance gaat. Deze voorstelling is voor je brein niet anders, dan wanneer iets écht gebeurt, dus je brein gaat erop reageren door jou in trance te laten gaan.
 • Rapport maken
  • Een veelgebruikte term binnen NLP is rapport maken. Dit spreek je uit als ‘rappor maken’. Rapport maken wordt gebruikt om beter contact te maken met degene(n) waarmee je een gesprek voert. Rapport maken bestaat uit betere lichaamstaal, betere woorden gebruiken en het beter gebruiken van je stem.

Overzicht NLP technieken

Hieronder vind je een overzicht van NLP technieken. Deze vier NLP technieken geven je grip op je gedachten en emoties.

Overzicht NLP technieken

Wil je weten hoe deze technieken werken? Download daarvoor de gratis handleiding hieronder: