U bent hier: Home NLP Problemen oplossen Onzekerheid

Onzekerheid

Onzekerheid en je onzeker voelen is menselijk gedrag. Zelfs mensen met een grote dosis zelfvertrouwen hebben onzekerheden. Als je last hebt van onzekerheid in een bepaald gebied van je leven zoals je werk, je financiële situatie of iets heel anders kan dat je belemmeren om optimaal te leven. Beheerst de onzekerheid je hele leven dan ontwikkel je naast de onzekerheid ook een angst.

Verschillende soorten onzekerheid

De meeste mensen zijn bekend met lichamelijke onzekerheid: ben ik niet te dik of te dun? Ben ik niet te oud of te jong? Heb ik wel de juiste kleren aan? Staat een bril wel op mijn gezicht? Zulke dingen worden versterkt als het bevestigd wordt door andere mensen als je een opmerking krijgt over je kleding of over je lichaam.

Als je onzeker bent in je werk komt dit vaak door invloeden van buitenaf. Werkgevers die je negatief benaderen over hoe je werkt of collega’s die voortdurend op je vitten. Als je vaak genoeg hoort dat je het niet goed doet krijg je vanzelf het gevoel dat dit waar is en ga je als gevolg daarvan minder presteren.

Onzekerheid bij mannen en onzekerheid bij vrouwen

Veel mensen denken dat alleen vrouwen met onzekerheid te maken hebben. Niet is minder waar, mannen zijn vaak net zo onzeker over allerlei uiterlijkheden en andere zaken. Zowel mannen als vrouwen kennen de onzekerheid bij het zoeken en vinden van de juiste partner. Vragen als ‘ben ik wel goed genoeg?’ spoken voortdurend door je hoofd.

Dingen mislopen

Iemand die onzeker is zal dingen ontlopen. Waarom zou je bijvoorbeeld om promotie vragen als je denkt dat je je werk niet goed uitvoert? En waarom zou je in bikini op het strand lopen als je jezelf te dik vindt? Dat je dingen ontloopt is natuurlijk geen enkel probleem, maar is dat ook wat je wilt?

Misschien wil ook jij lekker op het strand lopen, of je baas om promotie vragen. Andere mensen kunnen dat toch zeker ook? De onzekerheid kan je dus in veel gevallen belemmeren in wat je eigenlijk best zou willen. De stap durf je echter niet te nemen, omdat je bang bent om opmerkingen te krijgen of om af te gaan. Deze angst is niet altijd reëel. Wie zegt dat je niet in bikini op het strand kan lopen? En misschien vindt je baas ook wel dat je recht hebt op promotie.

Van je onzekerheid afkomen

Onzekerheid verdwijnt soms vanzelf weer, door bepaalde ervaringen, of omdat je ouder bent geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel meer pubers die zich onzeker voelen, dan volwassenen. Het kan dus slechts een fase in je leven zijn, die vanzelf weer overgaat. Is dit echter niet het geval, dan kun je het beste jezelf trainen. Probeer die dingen die je graag wilt doen en zoek uit waar je precies onzeker over bent. Door ze vaker te doen ontwikkel je als vanzelf meer zekerheid en zelfvertrouwen.

Online training: NLP bij angst en onzekerheid

Tijdens deze inspirerende videotraining NLP bij angst en onzekerheid demonstreer ik hoe je NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), meditatie en bewustwording kunt gebruiken om je angst en onzekerheid om te draaien. In de online training NLP bij angst en onzekerheid leer je op een laagdrempelige en nuchtere manier omgaan met negatieve emoties. Je leert zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je je voelt en hoe gelukkig je in een bepaalde situatie bent. Aan de hand van eenvoudig toepasbare technieken leer je stap voor stap hoe je het roer om kunt gooien en de baas kunt worden over je emoties. Ontdek hier wat deze training voor jou betekent.