U bent hier: Home NLP Persoonlijke Ontwikkeling Complimenten geven

Complimenten geven

Het is altijd leuk om een compliment te krijgen, dat geldt eigenlijk voor iedereen. Het is echter ook heel erg leuk om complimenten te geven en iemand daardoor een goed gevoel te geven. Het geven van complimenten is voor lang niet iedereen even gemakkelijk. Word je wel serieus genomen als je een compliment geeft? En wanneer moet je er eigenlijk één geven?

Het voordeel van het geven van complimenten

Als je iemand een compliment geeft, zul je merken dat je jezelf een stuk beter voelt. Het is leuk om iemand op te zien fleuren nadat jij iets aardigs tegen hem of haar hebt gezegd. Daarnaast onthouden mensen het als je ze af en toe een complimentje geeft en dat kan in de toekomst een goede uitwerking hebben. Zo zul jij zelf ook eerder complimentjes krijgen. Maar ook als je hulp nodig hebt zal je dit eerder krijgen als je in het verleden complimenteus tegen iemand bent geweest. Je staat immers bekend als een vriendelijk iemand die niet alleen aan zichzelf denkt. Goede contacten zijn belangrijk en door het geven van eenvoudige complimenten kun je dat makkelijker bereiken.

Complimenten krijgen

Uit onzekerheid zijn er mensen die, nadat ze een compliment hebben gekregen, er meteen zelf één teruggeven. Zo wordt de aandacht niet gericht op hen maar meteen op iemand anders. Als je een compliment beantwoordt door er meteen één terug te geven, zal de ontvanger dit niet al te serieus nemen. Hoe goed je het ook bedoelt, het komt over als een beleefdheidsreactie. Als je een compliment krijgt, neem dit dan in ontvangst met een oprecht bedankje en onthoud het. Geef deze persoon later ook een compliment over iets.

Complimenten geven

Er bestaan eigenlijk geen verkeerde complimenten. Maak een opmerking over het kapsel of de kleding of geef een compliment over een goede prestatie. Let er wel op dat het bij een compliment blijft. Als iemand een goede maaltijd heeft bereid, zeg dan niet: ‘De soep is heerlijk, maar hij is toch wat zout.’ Het compliment waar je mee begon valt dan in het niet. De ontvanger zal dan vooral denken aan de kritische opmerking die je hebt gegeven.

Een compliment kan extra veel kracht hebben als je het aan iemand geeft die even in de put is. Wijs die persoon op zijn of haar goede eigenschappen of maak een opmerking over het uiterlijk. Misschien zal de ontvanger je niet meteen geloven, omdat hij of zij al wat down is, maar het compliment wordt wel onthouden. Maak ook duidelijk dat je het echt meent, maar overdrijf hier niet in. Het heeft geen enkele zin om te overdrijven en  de ontvanger zal dit gelijk merken.

Onaardige mensen

Waarschijnlijk geef je liever geen complimenten aan iemand die je eigenlijk niet mag. Waarom zou je ook? Die collega van je haalt het bloed onder je nagels vandaag en met die buurman heb je alleen maar ruzie. Toch kan het nuttig zijn ook deze mensen een compliment te geven. Dit doe je niet alleen voor deze mensen, maar ook voor jezelf. Je zult door het geven van complimenten inzien dat die vervelende mensen ook goede dingen te bieden hebben. Zo kijk je wellicht niet alleen naar de dingen die jij zo vervelend aan ze vindt, maar leer je op een andere manier met ze om te gaan.

Ga eens aan de slag om jezelf in een goede stemming te brengen. Koop het boek De Kracht van NLP of doe mee met de eendaagse training De Kracht van NLP.