U bent hier: Home Zwem jij tegen de stroom in?

Zwem jij tegen de stroom in?

13 oktober 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Maandagochtend, klokslag 11:00 uur, hoogwater Brest.

“Kan ie los?’

Liza staat op het voordek met de voortros in haar hand, de dieselmotoren pruttelen al rustig, ik kijk nog eens goed om me heen, zet de stuurboordmotor in z’n achteruit en roep dan ‘ja gooi maar los!’ terug. We vertrekken om klokslag 11:00 uur zodat we de stroming naar onze volgende bestemming meehebben.

Over een aantal uren is het tij weer gekeerd. Dat kost ons zomaar een paar uren extra en onnodig ploeteren tegen de stroom in. Het gaat er natuurlijk niet om dat we ergens zo snel mogelijk komen, maar toch voelt het lekker als je stroom mee hebt. De boot glijdt dan comfortabel door het water en alles lijkt te kloppen.

Waar het ook lekker is als je stroom mee hebt, is als jij iets wilt veranderen in je leven.

Als jij al je hele leven hetzelfde doet, dan ben je geprogrammeerd om datzelfde gedrag te blijven herhalen, zelfs als het gedrag je eigenlijk allang niet meer dient.

Zodra je je bewust wordt dat het gedrag niet meer voor je werkt neem je je waarschijnlijk voor om te veranderen. Maar dan kom je er al snel achter dat jouw onbewuste je steeds terugsleept in je oude gewoontes.

Tot vermoeienis aan toe blijf je het elke keer proberen en ga je er weer helemaal voor. Maar iedere keer trekt de stroom je weer terug in je oude gedrag. En als je je tenslotte maar hulpeloos laat meedrijven, lig je uiteindelijk gewoon weer op de plek waar je vandaan vertrokken bent.

“Maar dat kan ook anders, als je tenminste leert hoe je jouw onbewuste temt.”

Maar dat kan ook anders, als je tenminste leert hoe je jouw onbewuste temt.

Je onbewuste is de grootste stuwkracht achter alles wat je tot nu toe in je leven bereikt hebt. Als alles in je leven nu goed gaat, dan heb je geluk want dan heeft je onbewuste voor je gewerkt. Dan kan je nu eigenlijk wel stoppen met lezen.

Maar als er ook dingen zijn die niet zo lekker gaan, dan werkt je onbewuste je op bepaalde vlakken dus tegen. De truc is dan om niet zoals je al zo vaak gedaan hebt te proberen je verandering bewust te maken, maar om te leren hoe je kunt communiceren met je onbewuste en het opnieuw te programmeren.

Dat werkt het beste als je eventjes helemaal weggaat uit je vertrouwde omgeving. Even alles waar je normaal gesproken druk mee bent achter je laten en jezelf de kans geven om je jezelf opnieuw uit te vinden.

Daarom organiseren we in februari een NLP Master Retreat op een prachtige plek aan de zuidkust van Portugal.

In dit retreat ligt de focus op het maken van verandering rechtstreeks in je onbewuste geest. In eerste instantie ben ik het die je daarbij helpt, maar al snel zal je merken dat als je eenmaal geleerd hebt om de taal van je onbewuste te spreken dat je het zelf ook kunt.

Het effect is dat veranderen opeens tien keer zo makkelijk wordt als normaal. Dat komt doordat maar liefst 90% van je gedrag onbewust is.

Als je probeert om bewust te veranderen, probeer je dus met 10% van je vermogen tegen de stroom in te zwemmen. Als je eenmaal geleerd hebt om met je onbewuste te communiceren en het opnieuw te programmeren, merk je dat veranderen opeens tien keer zo makkelijk gaat omdat je met de stroom mee gaat.

Voel zelf maar hoe het nu voor jou is. Is veranderen makkelijk en kost het je geen enkele moeite, dan zwem je met de stroom mee. Voelt het als ploeteren en kom je nauwelijks vooruit? Dan wordt het tijd om jouw onbewuste opnieuw te programmeren.

Ik zie je dan graag in Portugal voor het NLP Master Retreat.

Lees hier het supervette programma.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media