U bent hier: Home Zit jij ongemerkt zure citroenen te eten?

Zit jij ongemerkt zure citroenen te eten?

2 november 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Op het podium zit Cindy, een blonde jonge vrouw, met een strak roze T-shirt waar in grote witte letters New York op staat. Ze heeft haar ogen dicht en haar hoofd hangt ontspannen naar beneden. Voor haar staat televisiehypnotiseur Rasti Rostelli met zijn vingers in de lucht. ‘Als ik straks in mijn vingers knip neem je een perzik uit de schaal en smikkel je de perzik lekker op’ zegt hij dwingend.

Voor Cindy op tafel staat een grote schaal met geschilde citroenen, er is geen perzik te zien.

Het publiek kijkt in spanning toe of ze het zal doen. Dan knipt Rostelli met zijn vingers en ze opent haar ogen. Zonder enige twijfel en met een grote glimlach pakt ze een citroen uit de schaal en neemt er een flinke hap van.  De zaal giert het uit van het lachen, maar Cindy is zich van geen kwaad bewust. Zij is lekker onder hypnose en zit in gedachte op een zoete perzik te zuigen.

Als mensen over dit soort hypnose horen, denken ze vaak dat dit bij hen nooit zou lukken. Zij zouden daar nooit in trappen zeggen ze, daar zijn ze te nuchter voor. Andere mensen vinden het prima om mee te doen met het toneelstukje van de hypnotiseur, maar geloven niet dat het echt is. Weer andere mensen vinden het een doodeng idee, dat iemand die ze niet kennen ze zomaar iets op de mouw kan spelden waardoor hun beeld van de werkelijkheid totaal veranderd.

“Zij zouden daar nooit in trappen zeggen ze, daar zijn ze te nuchter voor.”

Ikzelf hoor tot de tweede en laatste categorie, maar ik ben niet bang om een keer ongemerkt citroenen te eten. Wat ik wel eng vind, is dat mensen niet door hebben dat ze hun hele leven al onder hypnose zijn. Mensen denken dat hypnose iets is dat alleen op een podium gebeurt of in films, maar zonder het door te hebben zijn ze zelf de hele dag onder hypnose. De hypnotiseurs zijn onze ouders, de maatschappij of reclameboeren. Ze houden ons voortdurend in trance en wij doen precies wat deze hypnotiseurs van ons verwachten.

“Wat ik eng vind, is dat mensen niet door hebben dat ze hun hele leven al onder hypnose zijn.”

Maar wat als blijkt dat de werkelijkheid die jouw hypnotiseurs je hebben voorgeschoteld achterhaalt blijkt te zijn? Hoe kan je dan op je eigen commando wakker worden en weer zelf gaan nadenken? Een van de manieren om dat te doen, is door zelf te leren hoe hypnose werkt zodat je ontdekt hoe je jezelf en anderen uit de trance kan halen waar je ongemerkt al die tijd inzat en in een nieuwe, positievere en relaxtere trance kan glijden. Hoe je dat precies doet, leg ik uit in het NLP Master Retreat dat we in Portugal organiseren.

In dit tiendaagse Retreat staat jouw onbewuste centraal. Je wordt wakker uit de trance waar je ongemerkt je hele leven al in zit en gaat opnieuw zelf nadenken. Daarna ontdek je hoe jij zelf de belangrijkste hypnotiseur in jouw leven wordt en je onbewuste suggesties kunt geven om een leven te gaan leven volgens jouw eigen voorwaarden. Wil je meer innerlijke rust, het verleden achter je laten en een toekomst waarin alles magisch en moeiteloos gaat, dan is dit waarschijnlijk iets voor jou.

Lees hier het supervette programma.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media