U bent hier: Home Toveren met taal

Toveren met taal

28 maart 2019
Robin Stevens NLP Trainer

Elk woord dat je leest heeft automatisch een betekenis voor je, je hoeft er niet eens over na te denken, je begrijpt meteen wat er staat.

Het maakt niet of ik onwillekeurig allerlei woorden zonder samenhang plaats zoals vogel, koffiekopje of draaiorgel. Zodra je het woord leest, komt er een als vanzelf de betekenis van dat woord bij je te voorschijn.

Dat kan zijn in de vorm van een plaatje van bijvoorbeeld de vogel, of in het geluid van de vogel, of misschien wel het gevoel wat je krijgt als je de vogels hoort fluiten. Gelukkig doet ons brein dit allemaal vanzelf, dan kunnen we als vanzelf praten, luisteren boeken lezen of schrijven.

Een betoverende communicatie

Sommige mensen lijken te kunnen toveren met taal.

Zodra ze beginnen te praten, speechen of schrijven dan luister je of lees je met ingehouden adem en het is net alsof je betoverd wordt door alles wat je hoort. Als voorbeeld kun je denken aan je favoriete schrijver, president Barack Obama of een grappige cabaretier.

Achter al dit succesvolle taalgebruik schuilt een bepaalde structuur, een structuur die ervoor zorgt dat de uitgesproken of geschreven woorden, precies dat gevoel bij je opwekken waardoor je het zo bijzonder vindt.

Het NLP communicatiemodel

In NLP wordt deze structuur uitgelegd in de vorm van communicatiemodellen. Er bestaat een model waarmee je jouw eigen taalgebruik zo vorm kunt geven dat ook jij zo succesvol kan worden in communicatie.

Bij het NLP communicatiemodel kun je denken aan bepaalde regeltjes over taal. Bijvoorbeeld hoe je in een zin bepaalde woorden kunt gebruiken om een breder publiek te bereiken en meer impact te maken op de toehoorders. Voor elke situatie is er een passend model wat je kunt gebruiken om dit doel te bereiken zodat je heel succesvol wordt in je communicatie.

‘Succesvol taalgebruik heeft een bepaalde structuur die ook jij kunt leren.’

Na verloop van tijd kun je deze succesvolle communicatie zo goed toepassen dat het als vanzelf gaat en ook jij één van die mensen bent die zo succesvol kan communiceren. Je kunt dit voor jezelf al eenvoudig testen door te kijken wat het effect is van je communicatie.

Moet je bijvoorbeeld een paar keer per dag hetzelfde zeggen tegen mensen als je de telefoon aanneemt of met mensen om je heen werkt?

Test dan eens uit wat verschillende manieren van dingen vertellen voor verschillende resultaten opleveren. Misschien kun je beginnen te merken dat bepaalde zinnen een andere indruk achter laten dan anderen. Zo word je bewust dat de woorden die je zegt heel belangrijk zijn en dat je daarmee kunt sturen wat voor indruk je bij mensen achterlaat of wat voor gevoel je mensen geeft.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media