U bent hier: Home Ruimte maken voor jezelf

Ruimte maken voor jezelf

27 maart 2024
Robin Stevens NLP Trainer

Begin februari overleed plotseling mijn vader en stond mijn wereld op z’n kop. Na een prachtig afscheid, intens verdrietige dagen, saamhorigheid met mijn familie en nog veel meer emoties zaten we er zoals je begrijpt helemaal doorheen.

We zaten nog na te shaken van wat er allemaal gebeurd was, toen we een telefoontje kregen dat Liza’s vader kanker had. We waren compleet lamgeslagen. Met knikkende knieën typten we een bericht naar onze deelnemers voor de training die gepland stond dat we de training die de volgende dag al zou beginnen, helaas moesten annuleren.

Een paar dagen later zouden we naar Zuid-Afrika vertrekken om daar het laatste restje winter door te brengen en te werken aan mijn nieuwe boek. We hadden helemaal geen zin meer om te gaan, voelden ons moe en verslagen. Toch wist ik ergens dat dit precies was wat er nodig was. Ruimte.

Ons drukke westerse leven vraagt van ons dat we altijd maar doorgaan. Er zijn deadlines, zakelijke plannen en volle agenda’s. Ruimte voor onszelf komt nooit uit. Zelfs tijdens een vakantie piept onze telefoon voortdurend met berichtjes van collega’s of klanten. Maar wanneer had je voor het laatst echt tijd voor jezelf?

Onlangs las ik een boek over Tibetaans Boeddhisme waarin geschreven werd over Tibetaanse monniken die drie jaar(!) op retraite gingen. Ik voelde me nederig, omdat ik vaak vol trots vertel over mijn langste retraite van drie weken en me bedacht hoe iedereen die ik daar over vertel dat al buitensporig vindt. Drie weken offline? Ben je gek of zo. Dan word je toch helemaal gek van jezelf?

Ja, een beetje wel. En dat is precies de bedoeling. Dat je jezelf eens echt tegenkomt en voelt dat alleen zijn met jezelf soms net zo ongemakkelijk voelt als wanneer je naast die uit zijn mond meurende oom op de bank beland tijdens een familiefeestje. Maar gelukkig is dat alleen in het begin.

Als je echt ruimte neemt voor jezelf, dan komt er in het begin van alles langs. Emoties die je nooit wilde voelen bijvoorbeeld, of een hele drukke mind die maar niet tot rust lijkt te komen. Tranen, woede, ongemak. Als je jezelf echt tegenkomt, is het er allemaal. (Net als bij ons in Zuid-Afrika de afgelopen weken)

Maar na een paar dagen, kom je misschien wel voor het eerst van je leven helemaal tot rust. Je zakt diep in je lijf en ontdekt dat het helemaal zo gek nog niet is, om jezelf tegen te komen. Je blijkt best een leuk mens te zijn, met onder al die rauwe emoties een vreugdevolle, liefhebbende en zachte natuur waar je je nooit bewust van was omdat je altijd maar zo aan het rennen was. Wat heerlijk om dat eindelijk te mogen voelen. Dat je in werkelijkheid niet iemand bent bij wie je ongemakkelijk hoeft te voelen, maar iemand bij wie je helemaal thuis bent en door wie er altijd van je gehouden wordt. Welkom thuis.

Van 20-25 augustus – Retraite: De terugkeer naar het licht.

Ben jij ook altijd maar aan het rennen en voel je dat het tijd wordt om eens echt ruimte voor jezelf te maken. Durf je het aan om in de spiegel te kijken, oude emoties toe te laten en dingen op te ruimen die je al te lang met je meezeult? Ga dan met ons mee op retraite deze zomer. We hebben een prachtig landgoed afgehuurd, een privekok die voor ons kookt die week. Inspiratiesessies van mij en yogalessen van Liza. Alle ingrediënten om jou te helpen helemaal tot rust te komen en weer terug te keren naar jezelf.

Lees hier alle informatie.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media