U bent hier: Home Positief manipuleren

Positief manipuleren

23 november 2010
Robin Stevens NLP Trainer

Bij manipuleren denken veel mensen gelijk aan nare mensen die ze dingen laten doen die ze niet willen, ze hebben dan het gevoel dat ze gemanipuleerd worden. NLP kijkt een beetje anders naar manipulatie en stelt dat alle communicatie in feite altijd een vorm van manipulatie is.

Stel dat ik je een verhaaltje vertel over een man die met zijn hond door het bos loopt op zoek naar een mooi beekje waar hij zijn hond kan laten drinken. Om de zin die ik zojuist schreef te begrijpen moet je wel aan een bos denken waar een man met een hond loopt. In feite manipuleer ik je dus om aan dit bos te denken.

Goede dingen vertellen

Nu is het natuurlijk niet zo erg om aan een bos te denken met een hond en een man erin, sterker nog het kan zelfs wel leuk zijn omdat je terug denkt aan momenten waarop je zelf misschien ontspannen was in het bos. Hier maakt NLP veel gebruik van. Een NLP’er gebruikt vaak taal om mensen een goed gevoel te geven door precies de goede dingen te vertellen. Zo leren we de mensen tijdens de NLP Practitioner opleiding handig gebruik maken van taal om mensen om hen heen een goed gevoel te geven.

Behalve taal zijn er tal van andere manieren om mensen om je heen een goed gevoel te geven en blij te maken. De makkelijkste manier is door jezelf heel erg goed te voelen. De meeste mensen vinden het prettig om bij leuke, vrolijke mensen in de buurt te zijn omdat het als ware besmettelijk is. Probeer maar eens met een grote glimlach door de stad te lopen en kijk om je heen wat voor reactie het heeft op bijvoorbeeld het kassa meisje als je ergens staat af te rekenen. Je goed voelen begint bij jezelf, dit is dan ook de basis van NLP.

Tip: Wil je meer leren over NLP? Volg dan de training De Kracht van NLP.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media