U bent hier: Home Is die grijze krullenbol de baas?

Is die grijze krullenbol de baas?

27 oktober 2020
Robin Stevens NLP Trainer

Gisteren hadden we het over gedachtedromen. Mocht je het gemist hebben, dat zijn dagdromen die je meevoeren naar een alternatieve realiteit en je doen geloven dat jouw gedachten over die situatie, gelijk zijn aan de werkelijkheid.

Als je niet op tijd bewust wordt, volgen op de meeste (negatieve) gedachtedromen onplezierige emoties. Als je staat te zeuren in je hoofd, bijvoorbeeld omdat je achter een traag omaatje  in de rij bij de Appie staat die tevergeefs haar pincode probeert te herinneren, volgt op die gedachtedroom waarschijnlijk een nare emotie. Misschien voel je je ongeduldig, gehaast, geïrriteerd of zelfs boos.

Het is goed om je bewust te worden dat die emoties -net als je gedachten- niet het directe gevolg zijn van de situatie waar je in zit. Die grijze krullenbol is niet de baas over jouw gevoel toch? Het is dus niet de situatie die jou een naar gevoel oplevert, maar jouw gedachten over de situatie. Als je de negatieve gedachten niet had gehad, dan had de situatie heel anders aangevoeld.

Stel dat je in diezelfde rij stond te fantaseren over het leuke weekend dat je voor de boeg hebt. In je boodschappenmandje zitten allemaal lekkere hapjes en een flesje wijn en in gedachten ben je daar al lekker met je partner samen van aan het genieten. Je voelt je vrolijk, enthousiast en hebt zin in je weekend. Doordat je zo lekker aan het dagdromen bent, heb je niet eens in de gaten dat je al een paar minuten in de rij staat en voor je het weet ben je aan de beurt.

‘Je hebt niet altijd invloed op wat voor situaties je tegenkomt in je leven, maar je hebt wel invloed op de manier waarop je met die situaties omgaat.’

Waarschijnlijk ervaar je de tweede situatie als een stuk plezieriger dan de eerste. Dat komt dus niet doordat de situatie veranderd is, maar doordat jouw gedachten veranderd zijn. Jouw emoties zijn bijna nooit het resultaat van alleen de situatie. Ze zijn vooral het resultaat van jouw gedachten.

Hoe bewuster je hiervan wordt, hoe meer je kunt ontdekken dat je emoties niet ‘echt’ zijn. Je voelt ze wel echt, maar ze worden niet veroorzaakt door wat er om je heen gebeurt. Ze worden veroorzaakt door wat je denkt.

Je hebt niet altijd invloed op wat voor situaties je tegenkomt in je leven, maar je hebt wel invloed op de manier waarop je met die situaties omgaat. Oftewel, op wat voort gedachten je over die situaties hebt. Hoe meer je leert sturen met je gedachten, hoe beter je om kunt gaan met lastige situaties.

In de training De Kracht van NLP leer je bewust worden van jouw negatieve gedachtepatronen en leer je hoe je daarmee kunt sturen.

Dit is de link naar de training

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media