U bent hier: Home Hoe je slimmer omgaat met de mening van anderen

Hoe je slimmer omgaat met de mening van anderen

14 december 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Een keer per jaar is het groot winterfeest in het boerendorpje Putten op de Veluwe. Dan trekken marktkooplieden en buitenlui hun feestelijke outfit aan om ter paard naar het dorp te trekken om aldaar koud bier en warme chocolademelk te drinken terwijl ze kerstchansons boeren.

Voor de puttenaren zelf is dit een grote happening, zo blijkt, omdat onze lokale vrienden en mijn ouders ons al weken van tevoren hadden uitgenodigd. Toegegeven, ik vond het heel gezellig om even met mijn ouders aan een warme chocomelk bij een haardvuurtje te zitten, maar toen we daarna nog even de kroeg ingingen en tussen de biergooiende boeren stonden wist ik weer waarom ik hier als tiener zo snel mogelijk weg wilde.

Ik herinnerde me ook hoe vervelend het was dat in kleine dorpjes altijd iedereen van alles over je wist. Mijn broertje, die drie jaar jonger is dan ik, maakte geen kans meer bij de meisjes omdat ze wisten dat ik zijn broer was. Dat had vast iets met mijn slechte reputatie te bij te maken, waar ik als rebelse puber natuurlijk juist trots op was maar achteraf lichtelijke schaamtegevoelens aan over heb gehouden.

Toen ik rond m’n achttiende elk weekend het dorp begon uit te vluchten om te gaan stappen in de grote stad, vond ik die anonimiteit die het met zich meebracht heerlijk. In Rotterdam kon ik samen met een maatje helemaal losgaan, zonder dat iemand zich erom bekommerde.

Na de eerste nacht stappen in Rotterdam kwamen we pas thuis toen de kerk aanving, voelden we ons trots en probeerden we onze vrienden ook enthousiast te maken. Maar die keken ons meewarig aan, want zodra je de rondweg van Putten afrijdt, ben je wat hen betreft verdwenen van de wereld.

Naar nieuwe plekken gaan waar je gelijkgestemden vindt is een van de makkelijkste manieren om slimmer om te gaan met de mening van anderen. Het is nu eenmaal fijner als je mensen om je heen hebt die het met je eens zijn. Vaak vind je die mensen niet op de plek waar je nu bent, maar heel ergens anders. Maar als je tegen je huidige vrienden vertelt dat je van plan bent om eens op die andere plek te gaan kijken, wacht dan niet op applaus, want er is weinig kans dat zij jouw nieuwe ideeën ook leuk vinden.

“Het heeft dus niets met jou te maken, want jij hebt zo jouw eigen ideeën over het leven.”

Het helpt als je beseft dat de mening van anderen niets over jou zegt, maar alles over de ander. Wat mensen van je vinden is een reflectie van hun eigen overtuigingen, hun eigen opvoeding en hun eigen gedragspatronen. Het heeft dus niets met jou te maken, want jij hebt zo jouw eigen ideeën over het leven. Wil je mensen die het voortdurend met je eens zijn? Zoek dan nieuwe vrienden die beter bij je passen. Maar zelfs dan loop je het risico dat er op termijn weer iets van je gevonden wordt. Het beste kan je je er dus gewoon helemaal niets van aantrekken. Geef ze een interne middelvinger en een externe glimlach en ga door met je leven.

Wat maakt het nou eigenlijk uit wat andere mensen van je vinden, toch?

Weet je wat pas echt belangrijk is? Wat jij van jezelf vindt. Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. En als je leert om dat zo te zien zal je merken dat er van alles van je afglijdt. Als je gaat leven volgens je eigen voorwaarden krijg je het leven van JOUW dromen, in plaats van de dromen van een ander. En dat gun ik jou Liza, net als iedereen.

Tijdens de zevendaagse NLP-practitioner opleiding is bovenstaand onderwerp een groot onderdeel van de training. Leren leven volgens jouw eigen voorwaarden. Maar wat zijn jouw voorwaarden eigenlijk? Heb je dat weleens echt onderzocht? De meeste mensen zijn zo druk met het andere mensen naar de zin te maken dat ze vergeten wie ze zelf zijn. Ik help je graag bij dat onderzoek.

Maar daar stopt het niet. Want zodra je weet je wat jouw voorwaarden zijn, ga ik je helpen om ervoor te zorgen dat je een leven volgens die voorwaarden voor jezelf creëert.  Daar ga je stuiten op weerstand en moeilijkheden. Ik help je daar graag bij. Wat als je manieren zou kennen om slimmer om te gaan met die weerstand, of met de negatieve emoties waar je op stuit. Het zit allemaal in die week. Dat is veel en het is dan ook intens.

Als je wilt weten of het wat voor je is, vraag dan een verkennend gesprek aan op de volgende pagina. Dan maken we kennis en als het klikt dan zie ik jou straks in de trainingszaal.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media