U bent hier: Home Het verschil tussen gevoel en emotie

Het verschil tussen gevoel en emotie

10 augustus 2011
Robin Stevens NLP Trainer

Als je fysiek dingen voelt, dan ben je je daarvan meteen bewust. Geef maar eens iemand een aai over zijn bol. Als ze nog niet jouw kant op keken, dan doen ze het nu zeker. Als je je knie stoot, weet je meteen dat het je knie is. Gewoonweg omdat al jouw aandacht daarnaartoe gaat. Waar veel mensen zich nog niet bewust van zijn is dat ze emoties ook in hun lichaam ervaren. Toch, als je bijvoorbeeld nadenkt over een keer dat je verliefd was, weet je meteen dat je dat gevoel toen in je buik voelde. Ze hebben natuurlijk niet voor niets de uitdrukking ‘vlinders in je buik’ bedacht. En misschien ben je weleens ergens zenuwachtig voor geweest, waar voelde je dat dan?

Emoties in je lichaam

Als je op deze manier naar emoties kijkt kom je er al snel achter dat emoties op een bepaalde manier door je lichaam stromen. Sommige emoties voel je in je maag, andere voel je misschien meer in de buurt van je borst of in je keel. De truc is om te ontdekken of je bewuster kunt worden van de emoties die je graag wilt. Denk bijvoorbeeld aan zelfvertrouwen, plezier, ontspanning, zekerheid, kracht, energie of liefde. Wanneer je ontdekt hoe deze gevoelens door je lijf stromen, kun je beginnen te ontdekken hoe je hierop invloed kunt uitoefenen. Door eraan te denken of door ze in gedachten door je lijf heen te bewegen!

Emoties besturen

NLP leert je via eenvoudige oefeningen je emoties beter te besturen. Met deze oefeningen leer je bijvoorbeeld om je expres goed te voelen zonder directe reden of aanleiding. Gewoon omdat je ervoor kiest om je goed te voelen. Tegelijkertijd kun je ervoor kiezen om emoties die je minder vaak wilt voelen om te zetten in een goed gevoel.

NLP bij angst en onzekerheid, online training

Angst en onzekerheid zijn typische voorbeelden van emoties die mensen niet leuk vinden om te voelen. De meeste mensen denken dat deze emoties bij ze horen als persoon en dat ze er niks aan kunnen doen behalve ermee leren omgaan. Toch is de werkelijkheid dat je eigenlijk kunt leren om elke ongewenste emotie op te lossen en te veranderen in een gewenste emotie.

Tijdens deze online training leer je de technieken die je hier voor nodig hebt zodat je gemakkelijk en eenvoudig zelf aan de slag kunt om meer zelfvertrouwen, plezier, ontspanning en andere goede gevoelens kunt krijgen. Je leest meer informatie op de volgende pagina: NLP bij angst en onzekerheid

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media