U bent hier: Home Het effect van onbewuste communicatie

Het effect van onbewuste communicatie

10 augustus 2011
Robin Stevens NLP Trainer

De afgelopen week was ik een weekje aan het zeilen door Nederland.

We zeilden met een klein groepje op een flinke boot en daarin is het belangrijk dat je elkaars taal spreekt. Met name bij het aanmeren in havens of sluizen wil je graag dat je van elkaar exact begrijpt wat de bedoeling is. Als stuurman geef je de rest van je crew instructies over wat ze op dat moment exact moeten doen. De opdrachten zijn heel erg simpel, bijvoorbeeld: ‘Leg vooraan maar vast’ of ‘Spring maar vast aan de kant’. Als je dit op een rustige en relaxte manier zegt en je bent er zelf ontspannen bij dan blijft de rest van je crew dit ook en is het aanleggen in havens en sluizen iets wat prima en ontspannen gaat.

‘Als je communiceert met andere mensen geef je eigenlijk constant instructies door.’

Omgekeerde communicatie

Toch zag ik de afgelopen week veel mensen waar het precies omgekeerd ging. Er stond bijvoorbeeld iemand tegen zijn crew te schreeuwen in een sluis en vervolgens schrokken zij daar zo van, dat ze zelf ook gespannen werden en voordat ze het wisten lagen ze achterstevoren in de sluis. De kapitein in kwestie schrok hier zelf zo erg van dat hij zich achter zijn roer verstopte en niet meer wist wat hij moest doen. Pas toen hij na het sluiten van de sluis weer een beetje rustig was geworden kon hij weer doen wat er nodig was om alsnog de sluis uit te komen.

In communicatie met andere mensen geef je continue instructies.

In de vorm van woorden en taal maar ook in de vorm van lichaamstaal, intonatie en je eigen emoties op dat moment. Sommige van deze signalen zijn overduidelijk, zoals iemand die schreeuwt in plaats van gewoon praat. Andere van deze signalen zijn veel subtieler en nauwelijks waarneembaar voor je bewustzijn, zoals bijvoorbeeld de bewegingen die je met je ogen maakt.

Signalen oppikken

Toch hebben dit soort signalen wel invloed op je. Misschien heb je wel eens mee gemaakt dat je tijdens een normaallijkend gesprek opeens een heel ander gevoel kreeg over het gesprek. De reden hiervoor is vaak dat je onbewust iets hebt opgepikt waar je op dat moment niet bewust van was.

Wanneer je NLP leert, leer je dit zowel met je bewuste als met je onbewuste. Het effect is dat je beter in staat bent om je eigen onbewuste communicatie aan te passen. Zo leer je om onbewuste signalen uit te zenden die iemand anders een goed gevoel kunnen geven. Daarnaast word je ook bewuster van wat andere mensen uitzenden, zodat je hier op in kunt spelen.

Training: De Kracht van NLP

De beste manier om kennis te maken met NLP is deze workshop. Tijdens een luchtige, ontspannen dag leer je de beste technieken uit NLP in de praktijk brengen. Het is dus vooral een praktische introductie dag vol van technieken die je direct kunt gebruiken in je leven. Daarnaast is het een mooie opstap als je overweegt om de NLP practitioner opleiding te volgen. Je leest meer informatie op de volgende pagina: De Kracht van NLP.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media