U bent hier: Home Draait jouw koppie nog op MS-DOS?

Draait jouw koppie nog op MS-DOS?

7 november 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Bij mij in de klas had iedereen een Nintendo.

Bij een vriendje uit de klas zaten mijn broertje en ik hele middagen gebiologeerd naar kleine kleurentelevisietjes te kijken op zolder om te proberen Super Mario naar het volgende level te krijgen.

We probeerden mijn vader uit alle macht te overtuigen om ook een spelcomputer voor ons te kopen, maar dat leek hem niet zo’n slim idee. We mochten wel spelletjes spelen op de computer zei hij, maar dan zou hij een PC voor ons kopen. Een PC? Wat was dat nou weer voor ding, dat leek ons helemaal niks.

Maar mijn vader was niet van plan om te wijken van zijn idee en op een dag kwamen we thuis en stond daar een enorme kast in de studeerkamer met een soort televisie erboven op. Mijn vader liet ons trots zijn aanwinst zien. ‘Deze machine gaat de wereld veranderen jongens, let maar op.’

‘Deze machine gaat de wereld veranderen jongens, let maar op.’

Hij legde uit dat we op deze Personal Computer ook spelletjes konden spelen, net als op de spelcomputer van onze vriendjes. We moesten dan wel even leren hoe we zelf spelletjes opstartten via MS-DOS.  Om dat te doen moest je allerlei commando’s uit je hoofd leren en dat vonden we wel leuk.

We leerden van mijn vader hoe we zelf batch files konden programmeren en programma’s konden installeren en kopiëren naar andere diskettes. We waren de enige kinderen bij ons uit de klas die dit konden en we verkochten dus trots de zelf geprogrammeerde floppy’s met spelletjes door aan onze klasgenoten.

De software die nu, zo’n dertig jaar later op smartphones draait is duizend keer sneller. Je kan dat ding ook nog eens overal mee naar toe nemen en er veel meer mee dan dat je vroeger met een van die eerste computers kon doen. Niemand die er nu nog op zit te wachten om Mario op een stoffige zolder een paddenstoel te laten opeten.

Waar mensen soms wel op oude software blijven draaien is in hun eigen koppie. Soms heb je dertig jaar geleden bepaalde programma’s geactiveerd in je hoofd en je bent dingen altijd op die manier blijven doen. Je hebt vergeten de software update te draaien toen je volwassen werd en daardoor doe je nu sommige dingen nu nog net als dertig jaar geleden.

Bij sommige dingen werkt dat prima, zoals bij alles wat goed gaat in je leven. Maar als je er bepaalde patronen zijn waar je maar niet uit lijkt te komen, dan komt dat vaak omdat je de software update niet gedraaid hebt. Je doet dingen nog net zoals vroeger, omdat je ouders ze zo deden of omdat je ze altijd zo gedaan hebt. Je denkt dat het de enige manier is en kan je een ander leven nauwelijks voorstellen.

Een keer per jaar organiseren we de NLP Master Retreat op een supermooie plek in Zuid-Portugal. In dat Retreat help ik je om de onbewuste software in jouw koppie te updaten zodat je manier van denken gaat passen bij de manier waarop jij graag wilt leven.

We deleten je oude negatieve overtuigingen, refreshen al je gedachten en slepen alle ongewenste emoties naar de prullenbak zodat je met een opgeruimde harde schijf weer naar huis gaat.

Het is een van de meest indrukwekkende trainingen die we geven omdat het je tien dagen van huis bent en de kans krijgt om jezelf opnieuw uit te vinden. Je komt als herboren terug en voelt je klaar voor de aankomende jaren.

Wil je het verleden achter je laten, je koppie opnieuw programmeren voor een fijne en succesvolle toekomst en meer innerlijke rust en ruimte in je leven, dan is dit waarschijnlijk iets voor jou.

Lees hier het supervette programma.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media