U bent hier: Home De grootste nachtmerrie

De grootste nachtmerrie

2 september 2020
Robin Stevens NLP Trainer

‘Hier is het’, mijn collega wijst naar een zaaltje waar een groot paars logo op staat. Nieuwsgierig open ik de deur en kijk het donkere zaaltje in. Voorin de zaal staat een indrukwekkend spreekgestoelte vanwaar ik over enkele minuten een presentatie moet houden. Ik klap mijn laptop open en sluit de beamer aan.

Langzaam beginnen mensen te binnen druppelen. Het zijn zo te zien niet de minsten. Directeuren, ondernemers, allemaal in pak. Nu maar hopen dat het goed gaat. Opeens begin ik het warm te krijgen. Wat als ik mijn tekst vergeten ben? Wat als ze kritische vragen gaan stellen? Wat als de beamer het begeeft?

Achterin het zaaltje zie ik mijn collega seinen dat ik mag beginnen. De zenuwen gieren door mijn lijf, mijn stropdas begint te knellen en ik begin achter mijn spreekgestoelte zenuwachtig heen en weer te wiebelen. Het zaaltje wordt steeds voller en er wordt nog druk gepraat.

‘Hartelijk welkom’ probeer ik boven de menigte uit te komen. Ik merk dat mijn stem hapert en ben opeens helemaal kwijt wat ik moet zeggen. In een poging tijd te vullen zeg ik: ‘Dit is de eerste sheet met wat informatie en dit is de tweede sheet met wat cijfers.

‘Die had zich zeker niet goed voorbereid’ hoor ik iemand klagen.

Zoekend kijk ik naar mijn laptop scherm op zoek naar mijn verhaal. Kritisch geroezemoes in de zaal. Tot mijn schrik beginnen mensen weg te lopen, het zaaltje uit. ‘Die had zich zeker niet goed voorbereid’ hoor ik iemand klagen.

De grootste nachtmerrie

Het is de grootste nachtmerrie van elke presentator. Een presentatie die helemaal misloopt. Bovenstaande gebeurde mij begin 2000, toen ik voor mijn baan als accountmanager bij Yahoo een presentatie moest houden over een nieuw online marketing platform. Mijn baas stuurde me na deze negatieve ervaring goedbedoeld op presentatiecursus, maar daar werd het niet veel beter van.

Tijdens de cursus werd juist pijnlijk duidelijk gemaakt hoe slecht het eigenlijk met mijn presentatievaardigheden gesteld was. Ik ontwikkelde een stevige angst om te spreken in het openbaar en ging presentaties vanaf dat moment zoveel mogelijk uit de weg. Als je mij toen had gevraagd of ik mezelf een baan als trainer zou zien hebben in de toekomst, had ik je waarschijnlijk meewarig aangekeken.

Ik zag pas dat het ook heel anders kon toen ik voor het eerst een NLP-training volgde en de trainer aldaar, heel ontspannen en relaxt voor de groep zag staan. Hij vertelde inspirerende verhalen, bracht de informatie overtuigend en met veel humor. In de eerste pauze informeerde ik hem naar zijn geheim. Hij keek me glimlachend aan en zei: ‘Tsja, NLP hè.’ Vanaf dat moment wist ik dat ik hier goed in wilde worden. Ik ging dagelijks oefenen met de aangereikte technieken en merkte al vanaf de eerste presentatie die ik gaf het verschil.

Online Training: Overwin je spreekangst 

‘Ook mijn collega’s merkten dat er iets veranderd was.’

Ik kreeg steeds meer positieve feedback op mijn presentaties en ik kreeg er elke dag meer plezier in. Toen ik niet veel later voor mezelf begon als coach & trainer werd het een van mijn favoriete onderwerpen om mensen in te trainen. Sinds 2007 heb ik duizenden mensen getraind in het overwinnen van spreekangst en ontspannen spreken in het openbaar.

Deze trainingen hebben we tot nog toe altijd live gegeven in een zaaltje, waar je direct de geleerde technieken kunt uittesten. Leuk natuurlijk en het werkt altijd goed, maar voor sommige mensen ook erg spannend.  Want als je angst hebt om te spreken in het openbaar dan heb je natuurlijk niet veel zin om je aan te melden voor een training, waarin je er vanuit kan gaan dat je ook daadwerkelijk voor een groep mensen moet gaan staan.

Om dat voor je op te lossen heb ik een speciale training opgenomen waarin je vanuit huis kunt leren om je spreekangst te overwinnen. Het is misschien wel de beste onlinetraining die ik tot nu toe heb opgenomen omdat het je echt stap voor stap leert hoe je de angst eerst in je hoofd kunt oplossen, zodat je als vanzelf daarna de behoefte begint te krijgen om het te in de praktijk te gaan oefenen. Vervolgens leer je ook echt hoe je met publiek omgaat, hoe je relaxt blijft tijdens presentaties en hoe je je boodschap overtuigend kan brengen. Je kan het precies opbouwen in het tempo dat je past. Doe je het eerst thuis voor een paar lege stoelen, je gezinsleden of ga je meteen voor de wekelijkse vergadering?

Hoe dan ook, de training staat vanaf vandaag live op de website en je leest daar hoe het precies werkt. Meld je hier aan

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media