U bent hier: Home Als je de tijd hebt is het altijd mooi weer

Als je de tijd hebt is het altijd mooi weer

3 oktober 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Vroeger, toen ik samen met vrienden een zeiljacht huurde om er een week mee over het IJsselmeer te crossen zeilden we elke dag.

Al voeren we in de stromende regen en met windkracht zes over een stormachtige Zuiderzee ,het maakte ons niet uit. We moesten en zouden het maximale uit ons dure huurgeld halen en zoveel mogelijk zeilen.

Het leverde spannende, avontuurlijke maar ook gevaarlijke momenten op. We negeerden waarschuwingen voor de scheepvaart, kwamen zo in zwaar weer terecht en kregen ruzie met elkaar als we de boot niet onder controle hadden of netjes kregen aangemeerd in een haven of aan een sluismuur.

Nu we full time aan boord leven en werken kunnen we kiezen wanneer we gaan varen.

Soms zien we dat er hoge golven worden voorspeld en omdat we geen zin hebben om zeeziek te worden blijven we in de haven. Soms waait het te hard, soms helemaal niet. Het weer bepaalt wat we gaan doen die dag.

Is het geen lekker weer dan blijven we liggen en pakken we wat werkprojecten op. Voor de wintermaanden overwegen we zelfs om de boot gewoon echt een tijdje stil te leggen op een plek en gewoon weer een normaal werkritme aan te nemen. En zo hebben we tot nu toe (bijna) altijd mooi weer om te varen óf om iets anders te doen.

Met het leven aan boord merken we al vanaf dag 1 hoeveel invloed het weer op ons heeft. Vroeger in ons appartement was het jaar rond 19 graden. Of we de verwarming nu wel of niet aan hadden staan. We waren omringd door oudjes die het voor ons warm stookten. Maar nu in een niet geïsoleerde en onstabiele boot voelen we pas hoe dicht bij de natuur wij als mens eigenlijk staan. We staan er niet alleen dichtbij, we zijn er zelfs een onlosmakelijk onderdeel van.

Veel mensen mailen mij nu dat ze het niet meer trekken om in deze tijd van het jaar nog vol gas door te gaan met hun dagelijkse drukte. Ze raken gestrest, oververmoeid of slapen slecht. Dat is niet zo gek als je er eens stilstaat bij wat de rest van de natuur aan het doen is.

In de herfstmaanden nodigt de natuur ons uit om een beetje rustiger aan te doen, naar binnen te keren en te ontspannen. Bomen laten hun bladeren los en sparen hun energie voor tijdens de komende winter. Vogels vliegen naar het zuiden, Eekhoorntjes leggen wintervoorraden aan en kruipen in hun holletje. En de Nederlandse wolf bijt nog een paar schapen dood, just in case.

Maar wij mensen niet hoor, wij gedragen ons alsof we wezens zijn die boven de natuur staan want we hebben overvolle agenda’s, een druk gezinsleven en doelstellingen die gehaald moeten worden. En ons natuurlijke gevoel? Dat is daaraan ondergeschikt.

Maar als je je leven zo inricht dat je meer tijd hebt om mee te bewegen met de bewegingen van de natuur, dan kan je deze herfstdagen lekker gebruiken om los te laten, rustiger aan doen en naar binnen te keren. Daar is het namelijk wel mooi weer voor.

Kan je mijn hulp daarbij gebruiken? Meld je dan aan voor onze meest populaire online training De Kracht van NLP waarin ik je help om negatieve patronen te doorbreken en te gaan leven volgens je eigen voorwaarden. Check hier het supervette programma.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media