U bent hier: Home NLP NLP Technieken Waarnemingsposities

Waarnemingsposities

Waarom gebruiken we deze waarnemingsposities? Binnen NLP kijken we voornamelijk naar hoe iemand iets ervaart. De focus ligt op het proces en niet zozeer op het verhaal. De positie waar vanuit een situatie bekeken wordt kan invloed hebben op hoe iemand een situatie ervaart. Pas je dus de waarnemingspositie dan ontstaat er ruimte om een situatie vanuit een andere hoek te bekijken en de ervaring van een situatie te veranderen. We krijgen door de waarnemingsposities te veranderen nieuwe inzichten en informatie en kunnen hiervan leren of de spanning van een situatie afhalen. Daarom zijn deze waarnemingsposities voor coaches heel waardevol.

‘De positie waar vanuit een situatie bekeken wordt kan invloed hebben op hoe iemand een situatie ervaart.’

Wat zijn dan de waarnemingsposities?

De eerste waarnemingspositie is de zelfpositie. Een situatie wordt vanuit de eigen zintuigen bekeken. Dit is eigenlijk de positie waar vanuit we meestal op een natuurlijke manier onze wereld waarnemen. We focussen hierbij op onze eigen zintuigen: wat zie je, wat hoor je, wat voel je, wat ruik je en wat proef je?

De tweede waarnemingspositie is de ander-positie. Hierdoor beleef je een bepaalde situatie door de zintuigen van de ander. Je stelt je dus voor hoe de situatie, los van jou, door de ander ervaren wordt. Je ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft wat de ander waarneemt. We noemen dit ook wel dat je gedissocieerd bent van jezelf en geassocieerd met de ander. Dit geeft letterlijk ruimte in een situatie waardoor de eigen gevoelens of gedachtes wat minder belangrijk worden en er een mogelijkheid ontstaat om dingen los te laten of in een ander daglicht te stellen.

De derde waarnemingspositie is de metapositie. Hierbij neem je situatie als het ware waar vanuit een helikopter. Je zit niet in een persoon maar ‘hangt’ boven de situatie waardoor je vanaf een afstand de hele situatie overziet. Je ziet jezelf en evt. anderen. In deze situatie ben je totaal gedissocieerd van jezelf en anderen. Op deze manier een situatie bekijken geeft vooral overzicht in een situatie, geeft ruimte om los te komen van eventuele emoties en om meer feitelijk een situatie te benaderen.

Wat kun je hier mee?

Soms is het fijn om los te komen van je eigen verhaal en alles letterlijk van een afstandje te bekijken. Als NLP coach maar ook als NLP beoefenaar kan je de NLP waarnemingsposities gebruiken om situaties vanuit meerdere kanten te benaderen. Dit geeft letterlijk ruimte voor feedback, een andere reactie. het loslaten van bepaalde gevoelens of het aanpassen van ons gedrag. Ook kan evt. het medeleven voor een ander groeien door jezelf in de ander te verplaatsen. Als onderdeel van een coachingsessie kan dit een hele krachtige methode zijn dus neem er goed de tijd voor.