U bent hier: Home NLP NLP Technieken NLP en hypnose

NLP en hypnose

NLP is ongeveer 50 jaar geleden ontwikkeld. Een van de redenen waarom het ontwikkeld is, is om stiekem aan hypnose te kunnen doen. Psychotherapeuten hadden namelijk bedacht dat hypnose niet bestond en dat het gevaarlijk was. Dat klinkt als een vreemde combinatie en dat is het ook. Want eigenlijk is hypnose niks anders dan een toestand van ontspanning waarin je beter in staat bent je dingen voor te stellen. Je kunt hier dus handig gebruik van maken als je wilt dromen over een mooie toekomst of het oplossen van je problemen.

We maken de hele dag momenten van natuurlijke hypnose mee. Dit noemen we ook wel trance. Trance is een toestand tussen alert zijn en slapen in. Trance klinkt dus veel zwaarder dan het in werkelijkheid is. Gedurende een normale dag ga je constant in en uit trance, bijvoorbeeld door te luisteren naar gedachten in je hoofd, na te denken of je iets voor te stellen. Het is te vergelijken met dagdromen waarbij je in gedachten verzonken bent. Misschien heb je wel eens een moment gehad dat je in de auto zat en dat er opeens een heel stuk van je rit verdwenen leek te zijn of tijdens een training waarbij je opeens een stuk gemist hebt. Dit zijn natuurlijke voorbeelden van trance die gedurende je dag heel vaak voorkomen.

Hoe werkt hypnose?

Het is heel goed mogelijk om jezelf te hypnotiseren. Je kunt dit zelf op de volgende manier oefenen.

Begin met je ogen dicht te doen en rustig adem te halen. Denk terug aan een leuke herinnering uit je leven. Stel je weer levendig voor dat je daar weer bent, zie weer met welke mensen was en hoor weer welke geluiden je hoorde. Je merkt dat het goede gevoel nu weer bij je terug komt. Blijf deze beelden en geluiden afspelen totdat je het goede gevoel weer helemaal terug hebt. Doe nu je ogen weer open en merk dat je een beetje beter voelt dan daarvoor.

Dit is een hele eenvoudige versie van zelfhypnose om je snel goed te voelen. Als je hier meer oefent kun je allerlei situaties terughalen van vroeger en je er weer goed over voelen. Zo train je jouw brein om meer op zoek te gaan naar positieve informatie waardoor dit na verloop van tijd vanzelf gaat.

Controle houden met hypnose

Soms denken mensen de controle te verliezen als ze onder hypnose gaan en dat ze risico lopen om heel vreemd gedrag te gaan vertonen. Niets is minder waar; tijdens hypnose heb je namelijk juist heel veel controle. Je kan daarom hypnose ook beter benoemen als concentratie. Dat wil zeggen, als je in hypnose bent ben je eigenlijk heel sterk geconcentreerd op een bepaald onderwerp, gevoel of situatie.

Waarin wordt hypnose nog meer toegepast?

Hypnose is ook heel goed toe te passen tijdens NLP coaching. Er zijn hele simpele en hele uitgebreide hypnose technieken, die je toepast op jezelf of anderen afhankelijk van wat je wil bereiken. Je gebruikt hypnose om iemand een goed gevoel te geven, positieve herinneringen op te halen en negatieve herinneringen of problemen los te laten. Tijdens de NLP Practitioner opleiding en NLP Master Practitioner opleiding gaan we veel met hypnose aan de slag. Afhankelijk van jouw ervaring en doel ben je na de opleiding in staat om hypnose toe te passen op jezelf en anderen.