U bent hier: Home NLP NLP Technieken Denk niet aan een roze olifant

Denk niet aan een roze olifant

Wanneer je wilt beginnen aan een nieuwe, efficiƫntere of leukere manier van leven is het goed om te beginnen bij het begin. Dagelijks krijg ik e-mails van mensen die mij vragen of ik ze van probleem x af kan helpen. Toch is dit niet wat ze werkelijk willen, althans het is niet precies wat ze willen. Ons brein luistert nauw als het gaat om informatie verwerken en opdrachten uitvoeren. Hier kun je op een handige manier gebruik van maken.

Eerst is het goed om te weten wat je niet moet doen. Denk bijvoorbeeld eens NIET aan een roze olifant. Waar dacht je nu aan? Juist! Een roze olifant. Door te focussen op het gene wat je niet wilt bereik je dus het tegenovergestelde. Nu je dit weet en denkt aan je eigen situatie die je wilt veranderen, hoe zou je dan omschrijven waar je naar toe wilt? Een verkeerd doel kan er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

Als ik naar dat feestje ga hoop ik maar dat ik niet weer zo angstig ben om mensen aan te spreken. Tijdens die belangrijke presentatie heb moet ik vooral niet gaan blozen nu dat zou echt stom zijn.

Een goed geformuleerd doel ziet er dan als volgt uit.

Zodra ik meer zelfvertrouwen en grip mijn emoties heb ga ik vaker naar feestjes toe, geef ik spetterende presentaties en stap ik vaker op die leuke persoon af die ik graag wil leren kennen.

Nu weet je onbewustzijn duidelijk waar je naar toe wilt. Je hebt een duidelijk doel voor ogen.

Het mooie van ons onbewustzijn is dat het werkt met gewoontes. Dat betekent dus dat wanneer je bepaald gedrag voor een langere periode blijft herhalen het als vanzelf een soort karaktereigenschap wordt.
Veel mensen kennen dit fenomeen al van het voor de wekker wakker worden. Doordat je iedere dag op het zelfde tijdstip opstaat wordt je als vanzelf om die bepaalde tijd wakker voor de wekker. Met emoties werkt het op dezelfde manier. Door grip op je emoties te krijgen merk je dat je steeds vaker en makkelijker hetzelfde fijne gevoel kunt oproepen. Na verloop van tijd wordt dit ook een gewoonte zodat je iedere ochtend wakker wordt met een onverklaarbaar gevoel van welzijn.

Tip:)

Gratis Introductie in NLP?


Lees meer over NLP en lees het boek van Robin Stevens: De kracht van NLP

Lees het boek van Sarah Gagestein; Denk niet aan een roze olifant