U bent hier: Home NLP Problemen oplossen Vliegangst

Vliegangst

Vliegangst wordt in de wetenschap ook wel aviofobie genoemd. Eén op de drie mensen leiden aan vliegangst, al is het bij de één extremer dan bij de ander. Mensen met vliegangst zijn bang om te vliegen. Ze moeten er niet aan denken om in een vliegtuig te stappen en gaan dus ook niet snel op vakantie naar verre bestemmingen. Voor gezinsleden, collega’s of vrienden kan dit erg vervelend zijn, want zij willen soms juist wél dat de betreffende persoon (mee)gaat naar het buitenland.

Verschillende soorten vliegangst

Er zijn verschillende redenen om last te hebben van vliegangst. Zo zijn er veel mensen die bang zijn om neer te storten, zoals je in films vaak ziet. Ook al weten deze mensen dat vliegen de veiligste manier van reizen is, de angst blijft. Ze durven niet in een vliegtuig te stappen, omdat het wellicht de laatste uren zullen zijn.Andere mensen zijn bang om te vliegen, omdat ze last van claustrofobie hebben. Dat wil zeggen dat ze bang zijn voor kleine, afgesloten ruimtes. Het idee om dus in een afgesloten vliegtuig te zitten, bezorgt ze een angstig gevoel. Ook kunnen ze nergens heen, er is geen mogelijkheid het vliegtuig te verlaten, tot je op de plaats van bestemming bent. Een sociale fobie kan ook een oorzaak zijn van de vliegangst. Een sociale fobie wil zeggen dat je bang bent voor contact met onbekende mensen. In een vliegtuig krijg je te maken met dit soort contacten. Je zit waarschijnlijk naast iemand anders en moet opstaan – of vragen om erlangs te mogen – als iemand naar het toilet moet. Ook krijg je te maken met contacten van de stewardessen.Iemand met hoogtevrees vind het ook een eng idee om te vliegen. Lang niet iedereen met hoogtevrees heeft hier trouwens last van, sommige mensen met hoogtevrees kunnen prima in het vliegtuig stappen. Vaak is het meer de stap om daadwerkelijk te vliegen al eng genoeg.Er zijn ook mensen die bang zijn om ziek te worden in het vliegtuig. Dit kan bijvoorbeeld misselijkheid zijn als er sprake is van turbulentie. Maar het kan ook het idee zijn dat er in het vliegtuig niet voldoende medische hulp gegeven kan worden voor alle lichamelijke klachten. En wat als jij nou net last krijgt van iets, wat in een ziekenhuis opgelost moet worden? Een laatste vorm van vliegangst is dat mensen het maar een vreemd idee vinden om te vliegen. Ze zijn niet gemaakt om te vliegen, zeggen ze. En ze begrijpen ook niet hoe het mogelijk is dat een vliegtuig in de lucht kan blijven vliegen.

Bij alle soorten vliegangst is één ding vaak hetzelfde: de angst is er al voordat de persoon daadwerkelijk gevlogen heeft. Er zijn ook minder extremere varianten. Die mensen gaan wel vliegen, maar vinden het een eng idee om in een vliegtuig te stappen en zijn dan ook blij als ze weer veilig geland zijn.

Vakantiebestemmingen mislopen

Iemand met vliegangst wordt belemmerd om dingen van de wereld te zien. Hij of zij zal eerder de auto pakken om plekken in Europa te bezoeken, maar de plaatsen verder weg zijn niet te bezoeken met de auto. Sommige mensen zouden best wat meer willen zien, zoals de landen aan de andere kant van de oceaan. Andere mensen zouden het fijn vinden om toch naar Spanje met het vliegtuig te kunnen, in plaats van uren geconcentreerd te moeten autorijden. Het vliegen is toch een extra luxe. Je hoeft nergens op te letten en kunt ondertussen wat eten en een film bekijken.

Van je vliegangst afkomen

Om van je vliegangst af te komen bestaan er speciale trainingen, die je leren om te gaan met de angst en te genieten van het vliegen. Trainingen zijn vaak bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld moeten reizen voor hun werk, of mensen die graag van hun angst willen afkomen, omdat ze toch heel graag op een verre vakantie willen. Het kan helpen om dingen per stap te doen. Zoals eerst een keer naar het vliegveld en de volgende keer een korte vlucht naar bijvoorbeeld Engeland of Duitsland. Zo raak je langzaam gewend aan het vliegtuig.