Faalangst overwinnen
De naam doet het al vermoeden, als je last hebt van faalangst dan ben je bang om te falen. Faalangst komt tegenwoordig veel voor. In onze samenleving ligt de lat hoog en is er weinig ruimte om fouten te maken. Ook is er weinig ruimte om af te wijken van de algemene norm.
Faalangst zorgt ervoor dat je niet presteert zoals je dat eigenlijk graag wilt. Veel mensen ontwijken daardoor situaties die ze met voldoende zelfvertrouwen prima zouden aankunnen. Maar hoe ontstaat faalangst? Waarom heeft de een wel last van faalangst en de ander niet? En als je het hebt, hoe kom je er weer vanaf?
Het ontstaan van faalangst
De meeste mensen die last hebben van faalangst ervaren deze angst als verlammend. Ze ‘klappen dicht’ en kunnen niet meer helder nadenken. Dit is niet handig tijdens bijvoorbeeld een examen of presentatie. Vaak lopen deze momenten dan ook uit op een nare situatie.
Om van je faalangst af te komen is het goed om ten eerste te kijken naar het moment dat de angst ontstaat. Binnen NLP kijken we namelijk altijd naar het proces, dus wat doet iemand in een bepaalde (ongewenste of onhandige) situatie. Als we kijken naar faalangst dan doet degene die faalangst heeft iets waardoor de angst ontstaat. Waarschijnlijk is de persoon het ene moment nog ontspannen en het volgende moment opeens faalangstig. Dit komt vaak doordat degene plaatjes in zijn/haar hoofd maakt, bepaalde dingen tegen zichzelf zegt en bepaalde gevoelens voelt. Grote kans dat dit geen leuke plaatjes zijn en dat iemand zichzelf ziet falen en helemaal afgaan. Een naar en gespannen gevoel is hiervan dan het logische gevolg. Waarschijnlijk zegt de persoon ook hele nare dingen tegen zichzelf, iets in de trant van: ‘ik kan het toch niet’, ‘het gaat altijd mis’, ‘ze gaan je allemaal uitlachen’, ‘ik ben waardeloos’. Herken je dit?
Dit geeft waarschijnlijk geen fijn gevoel. Gelukkig maakt dit ook duidelijk dat jij degene bent die er iets aan kan doen.
Verschillende soorten faalangst
Er zijn verschillende vormen van faalangst. De meest bekende is cognitieve faalangst. Cognitieve faalangst krijg je vooral bij een belangrijk examen, presentatie of een gesprek zoals een sollicitatiegesprek of een functioneringsgesprek. Je haalt gedachtes in je hoofd als: ‘dat gaat me toch niet lukken’ of ‘die baan krijg ik toch zeker niet, er zijn vast betere kandidaten’. Dit zijn typische gedachtes voor mensen met faalangst. Omdat je lichaam door de angst extra adrenaline aanmaakt, ben je niet meer in staat naar behoren te functioneren.
Heb je last van sociale faalangst dan ben je bang om af te gaan voor collega’s of vrienden. Je kunt bang zijn om uitgelachen of nagekeken te worden. Een andere vorm van sociale faalangst treed op wanneer je bijvoorbeeld plotseling de aandacht krijgt tijdens een bruiloft of een lezing en je voelt je ongemakkelijk worden.Als je last hebt van motorische faalangst dan ben je bijvoorbeeld bang om in het bijzijn van anderen je sportprestaties te vertonen. Een middagje golf kan uitdraaien op een ramp. Door de faalangst werkt je lichaam niet zoals je dat wilt en presteer je niet zoals je normaal zou doen.
Wat doe je tegen faalangst?
Om je faalangst te overwinnen is het interessant om te kijken naar mensen die geen faalangst hebben. Wat doen zij voordat ze een presentatie moeten geven of een examen of iets anders moeten doen? Waarschijnlijk zien zij leuke plaatjes in hun hoofd, waarin ze lekker staan te presenteren en het publiek met een glimlach naar hen kijkt, ze voelen zich lekker en zien zichzelf een goede presentatie neerzetten. Waarschijnlijk zeggen ze ook dingen tegen zichzelf zoals: ‘ik heb zin in de presentatie’, ‘ik ga ze overtuigen van mijn verhaal’, ‘dit wordt vast een leuke dag’, ‘ik ben hier goed in’, etc.
Merk je dat dit een groot verschil is met wat iemand met faalangst tegen zichzelf zegt en welke beelden hij/zij voor zich ziet?
Gedachten en beelden bepalen je gevoel. Door simpelweg de plaatjes in je hoofd te veranderen en je gedachten daarover kan de faalangst al een stuk minder worden en is er in plaats van faalangst een ontspannen gevoel. Toch is het niet zo simpel om grip te krijgen op je eigen gedachten, gevoelens en gedrag.
- Begin daarom met het lezen van het gratis NLP rapport. Door de technieken uit het rapport te oefenen krijg je meer grip op je emoties.
- Ten tweede kan je het boek van Robin, De Kracht van NLP, aanschaffen. Dat doe je hier. In het boek lees je allerlei handige verhalen en technieken om meer zelfvertrouwen te krijgen, faalangst los te laten en nare gevoelens om te draaien. Mocht je hierna verder willen gaan dan raden we je aan om een sessie met een NLP coach te volgen. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier.
Ik heb deze workshop als heel goed ervaren. Niet alleen door de leuke en boeiende presentatie van Robin, maar ook... - Harry – Overwin je spreekangst Zoals gezegd NLP verandert je leven. Ik heb het gevoel dat mijn leven na deze week niet meer hetzelfde is... - Alma – NLP Practitioner opleiding
Lees meer ervaringen