U bent hier: Home NLP Problemen oplossen Bloosangst

Bloosangst

Bloosangst is een sociale angst en daar kan je flink last van hebben. Het gekke van bloosangst is dat de gedachte aan het blozen meteen ook de oorzaak is van het blozen. Je komt dus in een soort vicieuze cirkel: het denken aan blozen veroorzaakt het blozen. Hoe kan dat?

Hoe kan het dat ik zo snel rood word?

Blozen ontstaat door het uitzetten van bloedvaatjes in je gezicht of nek. Hierdoor word je snel rood. De gevoeligheid hiervoor verschilt per persoon. Het uitzetten van deze vaatjes wordt veroorzaakt door adrenaline. Er stroomt daardoor meer bloed door de vaatjes en dit veroorzaakt de rode kleur. Adrenaline wordt onder invloed van stress of opwinding vrijgegeven door onze bijnieren. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander. Een stressvolle gedachte kan dus binnen enkele seconden leiden tot blozen.

‘Blozen is een hele natuurlijke reactie van je lichaam’

Blozen is dus eigenlijk een hele natuurlijke reactie van ons lichaam. Wat het blozen eigenlijk erg maakt is ons eigen oordeel erover. Vaak vinden mensen het erg om te blozen omdat hierdoor anderen kunnen zien dat ze gespannen of opgewonden zijn. Soms willen ze deze emoties voor zichzelf houden maar het lichaam verraadt hen. En hierover schamen ze zich dan of raken gespannen waardoor het blozen vaak weer verergert. Dit is een vicieuze cirkel waardoor bloosangst kan ontstaan.

Als je bloosangst hebt wil je voorkomen dat je gaat blozen. Dit kan leiden tot het vermijden van bepaalde situaties of het uit te weg gaan van kansen alleen maar om maar niet te gaan blozen. Misschien ga je verjaardagen uit de weg en ervaar je veel stress tijdens vergaderingen of presentaties. Dan kan je bloosangst je leven beperken en dit is niet de bedoeling. Goed dus om er wat aan te gaan doen!

‘Het is niet de bedoeling dat je bloosangst je leven beperkt’

Hoe kom je van het blozen af?

Natuurlijk is jouw situatie uniek. De volgende tips kunnen je helpen om de eerste stapjes te zetten in het afkomen van je bloosangst. Als je hier goed mee aan de slag gaat dan is het mogelijk dat jouw bloosangst een veel kleinere rol gaat spelen in jouw leven en je aandacht kan richten op de dingen die je echt belangrijk vindt.

  • Accepteer dat je bloost

    Allereerst is het belangrijk om jouw eigen oordeel over het blozen zo veel mogelijk los te laten. Accepteer dat blozen een onderdeel van jouw lichaam is, dat het een hele normale natuurlijke gebeurtenis is en dat dit bij jou hoort. Kijk of je er vanuit zelfliefde naar kan kijken en er misschien zelfs om kan lachen. Behandel jezelf zoals je je eigen vriendin behandelt, wat zou je tegen haar zeggen als ze zou blozen? Hoe onverschilliger jij over het blozen bent hoe minder spanning je hierover ervaart en hoe minder adrenaline in je lichaam wordt vrijgemaakt en hoe minder je dus bloost.

  • Focus op positieve ervaringen in sociale situaties

    Laat je leven niet beperken door de angst om te blozen. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus als jij heel erg met je bloosangst bezig bent dan neemt de spanning alleen maar toe. Het klinkt raar maar jezelf een beetje voor de gek houden en doen alsof je bloosangst niet bestaat, kan helpen met het opbouwen van positieve ervaringen van sociale situaties. Dus doe gewoon die presentatie, ga gewoon naar de verjaardag en leef je leven zoals jij dat graag wilt. Door positieve ervaringen op te bouwen met verschillende situaties leer je steeds meer ontspannen te zijn in dat soort situaties waardoor je minder vaak bloost. En mocht je dan toch een keer blozen, wat iedereen kan overkomen, dan is dat helemaal niet erg.

  • Oefen met NLP technieken door te lezen en te luisteren

    Lees het boek De Kracht van NLP waarin Robin uitlegt hoe je grip krijgt op je gedachten. Zo leer je gedachtes minder serieus te nemen waardoor ze een minder sterke fysieke reactie hebben. Ook kan je door het boek werken aan het krijgen van meer zelfvertrouwen waardoor je in sociale situaties meer ontspannen en helemaal jezelf bent. Je wilt het nare gevoel loskoppelen van het blozen. Hiervoor bestaat een hele krachtige NLP techniek. Download hiervoor het gratis NLP rapport hieronder en ga zelf aan de slag met de gevoelsomdraaitechniek.