U bent hier: Home NLP Persoonlijke Ontwikkeling Ontdek jouw levensdoel in 20 minuten

Ontdek jouw levensdoel in 20 minuten

Onderweg naar de toekomst

Misschien ben jij één van die mensen die net als zovelen op zoek is naar wat ze hier nu eigenlijk komen doen op deze onnoemelijke grote planeet.

Al sinds we als mensen een bewustzijn ontwikkelden zijn we begonnen om op zoek te gaan naar een soort hoger doel. Iets wat ons hier op aarde een bepaald gevoel van vervulling geeft, noem het een passie of een bestemming. De laatste decennia is het zoeken naar deze bestemming of dit doel zelfs zo belangrijk geworden dat er een soort ‘zoeken om het zoeken’ is ontstaan.

‘We zijn altijd op zoek naar een hoger doel in ons leven’

Gelukkig is het vinden van wat je werkelijk wilt doen een stuk makkelijker dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt is de ruimte om het te accepteren. En dat is dan precies wat het voor veel mensen een stuk lastiger maakt. Stel bijvoorbeeld dat je een gevierde zakenman bent die zijn hele leven bezig is geweest met werken en geld verdienen. Op een dag ontdek je opeens je hogere levensdoel: ‘het verzorgen van zieke zeehondjes in Taiwan’. Het enige wat je hoeft te doen om dat te bereiken is je levenslange carrière weggooien, al je geld investeren in een zeehondenopvangcentrum en zelf in een tentje gaan slapen langs de kant van de weg. Nou klinkt niet gek toch? Als dat je werkelijk gelukkig maakt.

Automatische piloot

Je begrijpt het al. Het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.  De meeste mensen leven volledig op de automatische piloot en zitten helemaal vast in deze automatische patronen. Om dan opeens alles te veranderen, gaat gewoonweg je normale manier van denken te boven. Het past simpelweg niet bij wie je nu op dit moment bent. Wil je dus werkelijk veranderen dan is het zaak om daar de tijd voor te nemen. Precies de tijd die je nodig hebt om je levensdoel te ontdekken.

Dit is wat je moet doen:

Voorbereiding

Pak een stuk papier en ga ergens relaxt en ontspannen zitten en zet muziek aan waar je vrolijk van wordt. Zorg dat je helemaal comfortabel en klaar bent voor de oefening.

Dagdromen

Begin nu te dagdromen: stel je voor dat het 30 jaar later is en dat je het meest succesvolle en plezierige leven leeft dat je maar kunt voorstellen. Je bent helemaal gezond en het gaat je emotioneel, financieel en op het gebied van relaties allemaal helemaal voor de wind.

Schrijf het op

Schrijf nu eens op hoe jouw leven zou zijn op al de belangrijke vlakken.  Neem zoveel ruimte en tijd als je nodig hebt om uitgebreid te fantaseren over hoe het zou kunnen zijn om zo’n mooi leven te hebben.

Kijk terug in de tijd, wat heb je gedaan om hier te komen?

Ga nu elke keer een stapje terug in de tijd. Begin bijvoorbeeld met je meest succesvolle toekomst over 15 jaar. Vervolgens halveer je dit weer naar 7,5 en zo ga je verder net zo lang tot je weer helemaal in het hier en nu bent.

Maak de acties concreter

Hoe dichter je bij het ‘nu’ komt, hoe meer je jezelf concrete acties ziet uitvoeren. Je krijgt een steeds beter beeld van de dingen die je hebt gedaan om dat fijne leven over 30 jaar te bereiken.

Neem de tijd en vergeet het dan weer

Neem zoveel tijd voor als je nodig hebt om te dagdromen en alles op te schrijven. Ben je hiermee klaar, berg de papieren dan op en vergeet voorlopig weer om bewust veel aandacht te besteden aan die doelen over 30 jaar. Ga vooral genieten van de eerste kleine stapjes die je neemt en check zo af en toe eens of je onderweg bent naar je echte levensdoel.

Waarom werkt dit zo goed?

De reden waarom dit goed werkt, is dat we ons simpelweg niet makkelijk kunnen voorstellen hoe ons leven echt is over 30 jaar. We kunnen zodra het 30 jaar de toekomst in is, gewoon heel makkelijk fantaseren over alle leuke dingen die kunnen gebeuren. De kans dat je precies weet wat er over 30 jaar gebeurt is heel erg klein en juist daarom helpt het om er een zo positief mogelijk beeld bij te vormen.

Mocht je de eerste keer niet zo veel bijzonders op papier krijgen, dan kan het helpen om het gewoon over een maandje of twee nog eens te doen. Elke keer dat je het doet ben je namelijk qua ervaring weer gegroeid. Het helpt je in die tussentijd om steeds bewuster te leven en te stoppen met dingen die eigenlijk niet wilt, op de automatische piloot te doen.