Nieuwe patronen aanleren
Bijna dagelijks hoor ik verhalen van mensen over de klachten die ze hebben.
Sommigen hebben last van angsten, anderen zijn onzeker of hebben paniekaanvallen.
Toch hebben al deze dingen één ding gemeen.
Ze voelen zich vaak tegen hun eigen wil in erg vervelend over iets. Het ergste is dat ze geen idee hebben hoe ze dit kunnen veranderen. Vaak hebben ze al tal van boeken gelezen, psychologen bezocht en op onderzoek uitgegaan. Sommigen van hen zijn daar een stukje mee geholpen maar de meesten zijn nog net zo ver als toen ze begonnen.
Ik heb bedacht waar jij als lezer van deze website het meeste aan zou kunnen hebben. Ik weet tenslotte niets van jouw persoonlijke situatie. Ongetwijfeld zul je na het lezen van de artikelen op de website een hoop herkenning hebben gevonden in de beschreven symptomen. Toch is voor mij ieder mens uniek. Wanneer iemand mij belt voor persoonlijke coaching of een training vraag ik ze natuurlijk eerst waarvoor ze de coaching willen volgen. Vaak antwoorden ze dan met: ‘ik ben onzeker of ik heb angst voor……’
Dit is natuurlijk een logische reactie want wanneer je al lange tijd deze negatieve gevoelens ervaart zul je als vanzelf gaan denken dat dit een onderdeel is van je leven.
Aangeleerd gedrag
Het is goed om je te realiseren dat bijna alles wat je doet aangeleerd gedrag is.
Ons onbewustzijn zorgt ervoor dat we dit gedrag kunnen blijven herhalen zonder daar bewust veel moeite voor te doen. Misschien kun jij je nog een situatie herinneren als kind dat je met een kaarsje aan het spelen was. Veel kinderen vinden het spannend genoeg om met hun vinger door het vlammetje te gaan en te zien hoe het vlammetje keer op keer op zij wuift. Dan bewegen ze langzaam hun vinger wat langzamer door het kaarsje net zo lang tot de vinger een beetje warm wordt. Opeens schrik je, je verbrandt je vinger!
Wat er op dat moment gebeurt is het volgende: je brein registreert de warmte van het vlammetje als gevaar. Vanaf dat moment begrijp je iedere keer als je een kaarsje ziet je daar beter uit de buurt kunt blijven.
‘Bijna al ons gedrag is aangeleerd gedrag.’
Ons onbewustzijn is dus een soort overlevingsmechanisme wat er voor zorgt dat we niet elke keer dezelfde fouten hoeven te maken.
Met emoties werkt het op dezelfde manier. Wanneer we in een bepaalde situatie een angst ervaren proberen we daarna die situaties te mijden. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor scherpe voorwerpen. Iedere keer dat je een scherp voorwerp ziet raak je in paniek en berg je het zo ver mogelijk ergens op. Hiermee train je jou onbewustzijn om er alsmaar banger voor te worden en vermijd je het zien, aanraken of kopen van scherpe voorwerpen.
Nu denk je bijvoorbeeld eens aan iets wat je heel erg leuk vindt zoals een mooie vakantie die je hebt gemaakt. Je kunt je voorstellen dat je weer op de plek was en met wie je daar was. Misschien weet je nog welke geluiden je daar hoorde en zeker wat voor heerlijk vakantie gevoel je er aan hebt overgehouden. Je merkt dat wanneer je terug denkt aan deze herinnering je ook weer in staat bent je voor te stellen hoe fijn het daar was.
Al deze informatie wordt opgeslagen op je interne map. Deze map is een soort legenda van herinneringen die gebruik maakt van je 5 zintuigen. Elke keer als je in een soortgelijke situatie beland weet je exact wat je moet doen en hoe jij je moet voelen.
Het verkennen van je interne map
Nu is het goed om te begrijpen dat we de buitenwereld voortdurend ervaren door onze 5 zintuigen: Horen, Zien, Voelen, Ruiken en Proeven. Iedere keer dat we een situatie ervaren doen we dat door middel van deze zintuigen. Nadat we een situatie hebben ervaren slaan we deze gegevens op zodat we weten wat we precies hebben meegemaakt. De volgende oefening helpt je om hier meer bewust van te worden.
Zien
We beginnen met het zintuig zien: heb je een fiets? Stel je dan nu eens voor hoe jouw fiets er uit ziet. Aan welke kant zit de fietsbel? Welke kleur heeft je fiets? Waar staat je fiets? Je merkt nu dat zodra je aan je fiets denkt je een soort plaatje maakt in je hoofd van jouw fiets. Door naar dit plaatje te kijken kun je zien aan welke kant je bel zit en welke kleur je fiets heeft. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze hele scherpe plaatjes moeten maken. Het tegendeel is waar je wil tenslotte wel het verschil kunnen blijven zien tussen de fiets in je hoofd en je echte fiets.
Horen
Misschien heb je het al gemerkt, gedurende een dag razen onze gedachtes aan een stuk door en schieten allerlei richtingen in. We hebben meer dan 60.000 gedachtes iedere dag over allerlei zaken. Deze gedachtes zijn veelal zinnen die je tegen jezelf zegt in je hoofd. Deze gedachtes vallen dan ook onder het zintuig horen. Denk bijvoorbeeld eens aan een compliment wat je gekregen hebt van iemand en hoor weer hoe dat klonk. Je hoort dan als het ware de stem van die gene in je hoofd en misschien kun je merken wat voor gevoel dit bij je oplevert.
Voelen
Het derde zintuig is voelen. Ga eens rustig zitten en steek je beide handen in de lucht, ondertussen doe je jouw ogen dicht. Concentreer je nu op je linkerhand. Merk hoe je 5 verschillende vingers hebt en of je hand gespannen of juist ontspannen aanvoelt. Stop nu en verander je aandacht naar je rechterhand. Je merkt nu dat zodra je de aandacht van hand verandert je hand anders gaat aanvoelen. Sommige mensen ervaren een gevoel van lichte tintelingen, weer anderen hebben het gevoel dat de hand warmer wordt.
Wanneer je bovenstaande oefeningen hebt gedaan heb je kunnen merken dat dit vrij eenvoudig gaat. Misschien heb je gemerkt dat je bijvoorbeeld beter bent in het maken van plaatjes dan het oproepen van gevoelens of andersom. De bedoeling is dat je uiteindelijk heel goed wordt in alle drie zodat je uitstekend in staat bent om met alle drie de zintuigen dingen terug te halen.
Nieuwe patronen leren
Het maakt niet uit waar je precies last van hebt. Feit is dat je nu een naar gevoel voelt waar je graag vanaf wilt. De eerste stap is dat je bewust wordt van je oude negatieve patronen.
Iedere dag als je opstaat doe je dat zoals je het gewend bent van de dagen,maanden en zelfs jaren ervoor. Misschien heb je in de loop van de tijd iets aangepast doordat er dingen zijn veranderd. Ik wil je uitnodigen om je gewoontes eens onder de loep te nemen. Door kleine dingen aan te passen in je leven kun je merken dat er andere dingen beginnen te veranderen.
Het gedrag wat je nu toe als gewoonte hebt gemaakt heeft je gebracht naar de plek waar je nu bent. Als je tevreden bent met je situatie is dit uiteraard prima. Wil je iets veranderen? Begin dan eens met kleine dingen aan te passen in je leven. Dit kun je doen door al het begin van je dag op een andere manier op te staan.
Één van de manieren om jezelf ‘s ochtend in een andere stemming te brengen is door al direct na het opstaan te beginnen met het ophalen van goede gevoelens. Een goede plek om dit te doen is bijvoorbeeld onder de douche. Je kunt je dan terwijl je met een goed gevoel onder de douche staat voorstellen dat je door het water de nacht van je afspoelt en de douche je voorziet van stralende frisse energie. Terwijl je hier mee bezig bent kun je in je hoofd een lijstje maken van 20 dingen waar je heel erg blij mee bent.
Maak je tegelijkertijd een voorstelling van hoe blij je hiermee bent en welke fijne voordelen dit voor je oplevert zodat je het prettige gevoel wat hiermee gepaard gaat kunt ervaren.
Wanneer je hier een aantal minuten per dag aan besteed zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Hiermee wordt je dan gelijk steeds beter in het op halen van goede gevoelens en het veranderen van je gemoedstoestand naar een leukere prettigere manier van leven. Het mooie van dit alles is dat wanneer je het voor enige tijd blijft oefenen het als vanzelf een gewoonte wordt. Je merkt dan dat wanneer je ‘s ochtends onder de douche stapt je als vanzelf een lekker ontspannen gevoel krijgt.
Wil je meer leren over nieuwe patronen aanleren? Dan kan de NLP Practitioner opleiding heel interessant voor je zijn. In 7 dagen leren we onszelf tijdens deze training nieuwe patronen aan en laten we oude patronen los. Je kan er hier alles over lezen.
Hee hallo Robin,
Ik wil je graag nog laten weten hoe ik de De NLP Practioner Opleiding in juni heb ervaren.... - Erica – NLP Practitioner opleiding Ik heb deze workshop als heel goed ervaren. Niet alleen door de leuke en boeiende presentatie van Robin, maar ook... - Harry – Overwin je spreekangst
Lees meer ervaringen