U bent hier: Home Zoom jij wel ver genoeg uit?

Zoom jij wel ver genoeg uit?

9 juni 2023
Robin Stevens NLP Trainer

Kaap Finisterre steekt majestueus boven het water uit. Het is zo mistig dat we het puntje van de zeshonderd meter hoge rots nauwelijks kunnen zien. De tocht die we vandaag maken heeft dankzij de dichte mist en spiegelglad water zo’n post-apocalyptisch karakter dat ik wel snap dat de Romeinen vroeger dachten dat dit meest westelijke punt van Europa het einde van de wereld was.

Wij geloven gelukkig dat het niet het einde van de wereld is en daarom varen we er ondanks de mistige dag, vol zelfvertrouwen om heen.  Als we op onze digitale waterkaart ver genoeg uitzoomen zien we ver ten westen van ons Amerika liggen. Wij hebben dankzij moderne wereldkaarten duidelijk een ander beeld van de wereld dan de Romeinen vroeger hadden.

Ik droomde nog even weg bij het idee dat de aarde op deze plek op zou houden. Het doet mij denken aan iemand die met droge ogen beweerde dat de aarde plat is. In zijn wereldbeeld was de aarde geen planeet die in een baan om de zon beweegt, maar een platte pannenkoek waar je vanaf vaart als je maar lang genoeg doorzeilt. Een beetje alsof je in de Trumanshow zit.

Hoewel ik het natuurlijk niet uit eigen ervaring zeker weet, want ik ben nog nooit de wereld rondgevaren of in de ruimte geweest, geloof ik dat als ik datzelfde idee zou hebben, dat ik dan nooit met een zeilboot om Kaap finisterre heen had durven varen. Zeker niet omdat ze deze kust de costa del morte noemen. In het verleden zijn hier al talloze schepen gezonken. Als je maar lang genoeg bij dat soort ideeën stilstaat, blijf je liever in de haven liggen.

Als jouw wereldbeeld totaal anders is dan het wereldbeeld van mensen om je heen word je al snel voor pannenkoek versleten. Op zich niks mis, want als je blij bent met de manier waarop jij naar de wereld kijkt, dan betekent het waarschijnlijk vooral dat je nieuwe vrienden moet zoeken die jouw wereldbeeld beter begrijpen.

Je ziet de wereld niet zoals hij is, maar je ziet de wereld zoals jij bent.

Als je daarentegen niet blij bent met het wereldbeeld dat je nu hebt, dan is het fijn dat jouw wereldbeeld niet de hele werkelijkheid is, maar alleen maar het beeld wat jij hebt van de werkelijkheid. Je ziet de wereld tenslotte niet zoals hij is, maar je ziet de wereld zoals jij bent.

Als je besluit om jouw wereldbeeld te veranderen, helpt het als je een tijdje een mentor hebt die openstaat voor jouw plannen om je leven totaal anders te maken dan het tot nu toe geweest is. Meestal vind je die niet in je directe sociale omgeving. Daar zitten immers allemaal mensen in die de wereld net zo zien als dat jij hem vroeger zag.

Een persoonlijke ontwikkelingstraining is de ultieme manier om mensen te ontmoeten die net als jij open staan voor persoonlijke groei. Als je ooit een training bij ons gevolgd hebt, dan weet je wat voor fijne energie er ontstaat als je jezelf omringt met allemaal mensen die met wereldbeeldverbreding bezig zijn.

Aan het eind van zo’n training vinden we vaak jammer dat de training voorbij is en zouden we het liefst nog een tijdje in die fijne bubbel van de training blijven, maar moeten we helaas weer naar huis.

Daarom hebben we voor 2024 een nieuw plan voor onze NLP-Master-practitioner opleiding. Waar we normaal gesproken de training in korte intensieve blokken sessies geven, verdelen we de training nu in korte blokken over een heel jaar.

Vanaf februari volg je om de paar maanden een weekend, zodat je heel 2024 bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling. Ideaal als je van plan bent om jouw oude wereldbeeld los te laten en je levensverhaal een andere wending te geven.

Mocht je nieuwsgierig zijn of dit wat voor jou is check dan het gave programma. Als je het gelezen hebt kan je een verkennend gesprek aanvragen om te kijken of dit jaarprogramma past bij de persoonlijke transformatie die jij wilt maken.

Hier vind je het supervette programma.

Hasta Luego!

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media