U bent hier: Home Zeven tips voor een lekkere winterdepressie!

Zeven tips voor een lekkere winterdepressie!

5 januari 2023
Robin Stevens NLP Trainer

De lucht is donker en grauw, het is om negen uur nog bijna donker en het regent en stormt in de Veluwse bossen als ik dit bericht aan jullie schrijf. Het is de perfecte ochtend om lekker depressief te worden.

Bij ons in de familie schijnt het genetisch gezien normaal te zijn om in deze tijd van het jaar flink neerslachtig te zijn. We zijn daar niet alleen in, alhoewel de officiële percentages van mensen met een winterdepressie maar een paar procent zijn.

Toch zie ik om mij heen allemaal neerslachtige, naar binnen gekeerde mensen die in de winter maar op halve kracht leven en er nu al naar uit kijken dat het weer zomer wordt.

Zo’n periode moet je natuurlijk koesteren. 

Daarom dit keer geen tips over hoe je beter kunt omgaan met je nare gevoelens maar tips hoe je deze periode van zelfmedelijden eens goed kunt uitbuiten.

Tip 1. Ga niet naar buiten
Het is buiten in de winter vaak koud, regenachtig en bewolkt. Ga daarom vooral niet naar buiten, maar blijf hele dagen binnen zitten terwijl je op social media scrolt of series binged. Van toch lekker naar buiten gaan word je namelijk fit en gezond en van het daglicht gaat je brein allemaal fijne stofjes aanmaken. We willen natuurlijk voorkomen dat je na een lekkere wandeling door de regen en in de plassen stampen met een grote glimlach weer thuiskomt.

Tip 2. Ga niet sporten
Het is buiten koud en guur, dus je hebt minder zin om te sporten. Dat is heel goed, luister naar dat gevoel en ga minder sporten. Daardoor word je lijf slapper en jij minder fit. Dat is een uitstekende reden om je extra depri van te gaan voelen. Van toch gaan sporten en naar buiten gaan ga je namelijk ook allemaal goede stofjes aanmaken waardoor je je beter voelt en je lijf gaat er steeds fitter van voelen. Zeker niet doen dus, als je lekker in je dipje wilt blijven.

Tip 3. Ga niet winterzwemmen
In de winter van 2020 heb ik de hele winter elke dag poedelnaakt gezwommen in de Maarsseveense plassen met een groepje andere gekkies. Als je na een paar minuten in ijskoud water zwemmen je kleren met je bibberende handjes weer probeert aan te trekken voel je je zo ontzettend vrolijk, dat je bijna zou vergeten dat het winter is. Winterzwemmen, koud douchen, of even dippen in een badje in je tuin heeft allemaal positieve gezondheidsvoordelen en zorgt voor de aanmaak van endorfine, waardoor je je daarna heerlijk voelt. Zoiets idioots doen met gelijkgestemden schept bovendien een band en daardoor voel je een diep gevoel van verbondenheid met elkaar. Zeker niet gaan doen dus, als je je winterdepressie wilt koesteren.

Tip 4. Lees geen goede boeken
Van boeken lezen word je slimmer en je kan er de tijd helemaal door vergeten. Elke dag een uurtje lezen over een onderwerp dat je boeit zorgt ervoor dat je je brein traint in het leren van nieuwe kennis. En daar ga je goed van voelen! Niet doen dus. Ga in plaats daarvan veel op social media zitten scrollen, eindeloos Netflixen of het nieuws kijken en zeuren over waar het met de wereld naar toe moet.

Tip 5. Blijf altijd in Nederland
In Nederland is het dan misschien wel winter, maar in andere landen schijnt in deze maanden gewoon de zon. Vroeger was ik in de luxepositie dat ik met ouders die in Zuid-Afrika woonden altijd twee maanden vanuit Zuid-Afrika kon werken in de winter. Eenmaal daar vergat ik überhaupt dat er zoiets als winter bestond en had ik twee maanden de tijd om lekker aan mijn bedrijf te werken en te ontspannen. Maar dat moet je natuurlijk niet doen als je lekker wilt genieten van je winterdip. Blijf in dat geval dus altijd in Nederland, of beter nog, ga naar het puntje van Noorwegen, zodat je helemaal geen daglicht meer ziet.

Tip 6. Eet ongezond
Veel frituren, veel alcohol en alleen maar suiker. En natuurlijk al je avondeten laten bezorgen door thuisbezorgd. Van verse groenten, zelf bereide maaltijden zonder e-nummers en gewoon water drinken krijg je een veel te goed humeur en een te fit lijf. Niet doen dus!

Tip 7. Volg geen online persoonlijke ontwikkelingscursussen deze winter.
Van persoonlijke ontwikkelingscursussen ga je je beter voelen en dat moet je zien te voorkomen. Volg ze dus niet vanuit huis met een van onze online trainingen, maar ga in plaats daarvan samenzweringstheorieën bestuderen. Knap je echt van op!

Met deze tips zou het je moeten lukken om je winterdip eens lekker uit te buiten.

Mocht je dat toch liever niet doen, dan kan je er altijd voor kiezen om precies het tegenovergestelde te doen deze winter!

Wedden dat je dan de leukste winter ooit krijgt?

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media