U bent hier: Home Wie heeft dit weleens eerder gedaan?

Wie heeft dit weleens eerder gedaan?

15 september 2021
Robin Stevens NLP Trainer

Olav zeilde samen met zijn vrouw Erna en hun dochter van 6 maanden oud het kanaal over naar Engeland.

Het was het begin van hun ambitieuze plan om met een klein stalen scheepje de wereld rond te zeilen.

Drie jaar later kwamen ze samen veilig terug van het grootste avontuur van hun leven en schreef Olav Cox het prachtige boek Ritme van de oceaan over de prachtige wereldreis die ze samen maakten.

‘Die man moet ik een keer ontmoeten’, dacht ik nadat ik het boek aan boord van ons schip in een adem uit gelezen had en ik spoorde zijn contactgegevens op via internet.

En zo zat een inmiddels twintig jaar oudere Olav deze zomer een keer bij ons aan de keukentafel om te praten over de mooie avonturen die ze vroeger hadden beleefd.

Als je iets nieuws van plan bent, wat ver buiten je comfortzone ligt moet je altijd goed oppassen aan wie je advies vraagt.

Toen ik vijftien jaar geleden voor mezelf wilde beginnen kreeg ik advies van mijn in loondienst werkende vrienden om vooral te wachten tot de crisis voorbij was.

Toen ik voor het eerst met alleen een vliegticket op zak ging backpacken in Panama kreeg ik van naar all-inclusive reizende reizende reizigers met angstige blikken de tip om gewoon een veilig hotel te boeken bij TUI.

Ik krijg bijna dagelijks ongevraagde aanbiedingen over marketing voor mijn bedrijf van businesscoaches die zelf nog nooit een bedrijf hebben gehad voordat ze businesscoach werden.

Bij bovenstaande goedbedoelde adviezen zou ik als ik jou was vriendelijk glimlachen en stiekem een liedje zingen in je hoofd terwijl ze hun hart luchten.

Maar als je iets nieuws van plan bent zijn er ook altijd experts aan wie je wel prima om raad kunt vragen. Dat zijn de ervaren leermeesters die al gedaan hebben wat jij van plan bent.

Ik durf te wedden dat er een boek is geschreven over de dingen waar jij nu van droomt om te doen. Als je dit soort boeken voelt jouw plan opeens normaal en haalbaar en dat werkt inspirerend!

Nog gaver is het als je de kans krijgt om een kop koffie drinken met mensen die al goed zijn in waar jij goed in wilt worden.

Zo keek Olav niet op toen ik vertelde dat we ons huis verkocht hadden en aan boord gaan wonen om volgend jaar een lange reis te maken.

In tegendeel. Hij zat breeduit te glimlachen en kon het zich allemaal heel goed voorstellen omdat hij zelf ooit in een heel vergelijkbare situatie zat.

Ik kon hem allerlei tips vragen over waar ik op moest letten bij de voorbereiding en hij zei dingen waar ik zelf nooit op zou zijn gekomen.

Hij heeft ons uiteindelijk zelfs geholpen om een geschiktere boot te vinden voor de plannen die we hebben, dan de boot waar we tot nog toe mee varen.

Dus wat je grote droom ook is, zoek iemand op die al gedaan heeft waar jij nu van droomt en vraag of je ze willen vertellen hoe ze het gedaan hebben.

Mensen vinden het vaak heerlijk om te praten over dat waar ze goed in zijn en daar kan jij een hoop van leren.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media