U bent hier: Home Wat is jouw moat?

Wat is jouw moat?

30 september 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Zondagavond stapten we na elf uur doorkachelen moe maar voldaan uit onze huurgolf op de parkeerplaats van de haven in Brest.  De zon scheen, er krioelden overal kleine zeilbootjes over het water en het terras zat vol met vrolijke Fransen die het leven vierden met Moules en Sauvignon.

Op het terras haalden we een keer diep adem, de Nederlandse drukte eruit, de Bretonse zeelucht erin. De aankomende maanden zeilen we langzaam verder richting het zuiden. Ondanks dat we het heerlijk vinden om weer aan boord te zijn, vinden we zo’n maand training geven minstens zo heerlijk om te doen.

Al die enthousiaste deelnemers, die prachtige transformaties, die diepgaande inzichten die mensen krijgen tijdens zo’n week. Voor sommige van hen is zo’n training de start van een totaal andere manier van leven. Het voelt als een enorme eer dat wij daar een klein steentje aan mogen bijdragen.

Dat we het zo leuk vinden komt, zo weet ik sinds gisterenavond, omdat we onze moat gevonden hebben. Voordat dat je denkt dat ik een typefout heb gemaakt zal ik het even uitleggen. Ik zat namelijk te lezen in het nieuwe boek van professioneel belegger Rowan Nijboer. Hij was een van de deelnemers tijdens de zevendaagse NLP-practitioner de afgelopen week en vertelde dat zijn nieuwe boek een paar weken later uitkwam.

Omdat ik beleggen zelf ook interessant vind, gaf hij mij de gelegenheid om het als een van de allereerste te lezen. In zijn boek vertelt dat hij dat je echt succesvolle bedrijven kan selecteren op basis van o.a. hun competitieve voordeel ten opzichte van andere bedrijven, oftewel hun moat.

Een bedrijf kan een moat hebben en daardoor een unieke eigenschap bezitten waarmee het een voorsprong heeft op anderen. Maar volgens Rowan kunnen niet alleen bedrijven zo’n voordeel hebben, maar ook gewone mensen zoals jij en ik. Als jij je moat gevonden hebt en je hebt hem ontwikkeld tot een unieke vaardigheid waar niemand zo goed in is als jij, omdat alleen jij het op die manier kunt doen, dan kom je helemaal tot bloei.

Als jij iets vindt dat je Gaaf vindt, waar je Goed in bent, waar je iets meer kunt terugGeven aan de wereld waarin je leeft en waar je dan ook nog Geld mee verdient, dan bruis je van de energie en ben je het meest gelukkig.

Als je op zoek wilt naar je moat geef dan antwoord op de 4 G’s. Wat vind je gaaf? Waar ben je goed in? Wat kan je daar mee teruggeven aan de wereld? En hoe kan je daar ook nog geld mee verdienen? In onze NLP Retreats doen we al vijftien jaar niets anders dan mensen helpen om die 4 G’s te vinden en de meest gelukkige versie van zichzelf te worden. En dat is dan weer helemaal onze moat. Lekker toch?

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media