U bent hier: Home Wat heb je liever: pijn of plezier?

Wat heb je liever: pijn of plezier?

16 augustus 2019
Robin Stevens NLP Trainer

Een journalist schreef in het NRC dat ze een slimme strategie had voor het eten van minder koekjes. Als ze twijfelde of ze wel of niet een koekje moest eten keek ze snel even uit het raam. Soms zag ze iemand met overgewicht en soms juist iemand met een slanke lijn. In beide gevallen een goede reden om geen koekje te nemen, aldus de journaliste. Ik moest er even over nadenken toen ik het las, maar besefte toen dat er een slim psychologisch principe aan ten grondslag ligt.

Pijn of plezier

Als je bijvoorbeeld denkt aan overgewicht, een slechte conditie of een slechte gezondheid is dat waarschijnlijk geen prettige gedachte. Als je jezelf voldoende identificeert met de pijnprikkel die die gedachte oplevert, motiveert het je om in actie te komen en gezonder te gaan leven. Als je daarentegen denkt aan een slanke lijn, een goede conditie of lekker fit zijn, dan is dat waarschijnlijk een plezierige gedachte. Als je jezelf voldoende identificeert met het goede gevoel wat volgt op die plezierige gedachte, motiveert ook dit je om in actie te komen. Je motiveert jezelf dus door van pijn af te bewegen, of naar plezier toe.

‘ Je motiveert jezelf dus door van pijn af te bewegen, of naar plezier toe.’

Weinig motivatie

Voel je weinig motivatie om dingen te ondernemen? Grote kans dat er een gebrek is aan beiden. De pijnprikkel aan de ene kant en het plezier aan de andere kant is niet groot genoeg. Dat is de reden dat veel mensen veel te lang wachten voordat ze zichzelf een positieve verandering gunnen. De pijn is nog niet groot genoeg en/of het plezier is nog onvoldoende in zicht.

Wil je jezelf dus motiveren om nieuwe dingen te gaan doen? Bedenk eerst hoeveel pijnlijke gevoelens je zou krijgen als je doorgaat met deze manier van leven (au!). Vervolgens beeld je jezelf in hoeveel plezier je zou krijgen als je op de nieuwe manier zou gaan leven.

Grote kans dat je snel in actie komt!

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media