U bent hier: Home Waarom het zo belangrijk is je dromen na te jaren

Waarom het zo belangrijk is je dromen na te jaren

8 oktober 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Ergens voor de kust van Bretagne ligt de Franse versie van Vlieland, maar dan voordat het hip werd. Eindeloze verlaten stranden, kleine Franse restaurants waar je belachelijk lekker kan eten en Loire wijn uit de kraan stroomt. Op twee verdwaalde Nederlanders met een catamaran na is hier in dit seizoen geen toerist meer te vinden.

In de afgelopen dagen terwijl ik hier stukjes voor jullie schreef die recht uit m’n hart kwamen merkte ik dat er bij mezelf ook echt ruimte ontstond. Misschien is het de stilte van het eiland, misschien de gedachte dat we nu alweer een jaar aan boord zijn, maar iets zorgt ervoor dat ik ineens besef hoe belangrijk het is wat we doen.  Hoe belangrijk het is dat we ons hart volgen en onze dromen waarmaken.

Toen we in 2020 opeens verplicht een lege agenda hadden ontstond onze droom om samen te gaan varen. Voordat we het wisten hadden we een boot gekocht, een prachtig scherp jacht.  Er was wel een probleem, want Liza en ik hadden op een week op een Valkje in Friesland na nog nooit samen gezeild. De maanden daarna waren dus nogal een steile leercurve. Ik heb daar destijds niet veel over geschreven, want de wereld was in de ban van iets anders en het voelde niet gepast om te schrijven dat we het leuk hadden en genoten van het onze nieuwe avonturen.

Maar er werd een zaadje geplant doordat we zoveel tijd hadden om te zeilen. Wat als we nou eens een lange reis gaan maken? Zelf had ik die droom al heel lang, maar ik had ‘m geparkeerd tot ik een jaar of zevenenzestig was. Maar wat als we niet wachten en nu gewoon gaan? Leuk bedacht, maar dat kon natuurlijk niet zomaar.

Op een dag zagen we in een haven de catamaran waar ik nu dit bericht op zit te schrijven. We werden verliefd, dit was alles wat we wilden. Ruimte, comfort, de mogelijkheid om te blijven werken aan boord, heel comfortabel en relaxt zeilen. Er was wel één probleem, hij was een beetje duur. Als we deze boot wilden kopen moesten we ons huis verkopen. Poeh, dan wordt het wel heel serieus allemaal.

Nog voordat we goed en wel onderweg waren moesten we vaak behoorlijk uit onze comfortzone. Het voelde daardoor als een mooi moment om te kijken of ik zelf wel doe wat ik aan andere mensen sta te vertellen in mijn trainingen over persoonlijke ontwikkeling. En eerlijk is eerlijk, dat bleek niet altijd het geval. Ik moest m’n eigen woorden regelmatig herhalen en ze weer in de praktijk brengen. Soms bijna te uitdagend, waardoor ik regelmatig op het punt stond om het op te geven.

En dat is precies de reden dat ik voel dat het superbelangrijk is dat jij ook je dromen najaagt. Want als je dat doet, kom je jezelf tegen. Het is moeilijk, het is vervelend, het is uitdagend én confronterend. Maar het is allemaal de moeite waard.

Het brengt je dichter bij jezelf, je wordt weer wakker, je voelt dat je leeft, je gaat meer van jezelf houden en je doet waar jij echt gelukkig van wordt. En dat gun ik iedereen.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media