U bent hier: Home Vooroordelen overwinnen

Vooroordelen overwinnen

22 augustus 2018
Robin Stevens NLP Trainer

Toen ik een tijdje geleden op Bali was, ontmoette ik twee Engelse meiden die op zoek waren naar een restaurant waarover ze gelezen hadden. Ik besloot te helpen zoeken. Dat bleek een goede beslissing want onze zoektocht leidde over mooie smalle paadjes dwars door de lichtgroene rijstvelden.

En daar, midden tussen de opbloeiende rijstplantjes, vonden we het restaurant. Omdat we inmiddels druk aan het praten waren over alle reisavonturen besloten we samen te eten. Met een kruidige nasi goreng voor onze neus zagen we de zon niet in de zee maar in de toekomstige rijst zakken.

Toen we terugliepen was het buiten helemaal donker. Gelukkig hadden we een zaklamp bij ons en liepen we al luisterend naar de gekko’s, krekeltjes en vogels over de smalle paadjes terug. Opeens hoorden we in de verte het geluid van zingende mensen. Het klonk bijzonder tussen de uitgestrekte rijstvelden, dus we besloten het geluid te volgen. Via nog meer smalle paadjes kwamen we bij een grote bamboehut. We liepen naar binnen en zagen een grote groep mensen in een kring op de grond zitten en samen mantra’s zingen. In het midden stonden allemaal kaarsjes en kleine offertjes met wierook, zoals je die overal op Bali ziet. Er zat een gitarist, een meisje met een harmonium en iedereen leek bijna in trance mee te zingen.

Je vooroordelen overwinnen

Een Amerikaanse jongen met een kralenketting zag ons staan en kwam naar ons toe. Met een vredige blik heette hij ons welkom en wenkte hij ons verder naar binnen. We gingen tussen de rest van de mensen in de kring op de grond zitten. Even voelde het een beetje gek, maar voor we het wisten zaten we zelf ook mee te zingen. Ik had wel eens eerder mantra’s gehoord, maar nu ik ze zelf zat te zingen merkte ik het rustgevende effect dat ze op mij hadden. Daarnaast was het een hele mooie ervaring om met zo’n groep onbekenden samen te zingen.

Vroeger zou ik zeker allemaal vooroordelen hebben gehad over dit type mensen maar door het reizen en mijn werk ontmoet ik zoveel verschillende mensen dat ik geleerd heb om de vooroordelen zoveel mogelijk te laten verdwijnen. Voor dit soort ontmoetingen hoef je natuurlijk niet eerst 16 uur in een vliegtuig te zitten. Je kan het heel erg dichtbij huis zoeken. Met welke mensen heb je nog nooit gepraat die bij jou in de buurt wonen of op jouw kantoor werken? En waarom niet? Zijn dit vooroordelen of weet je het uit je eigen ervaring?

‘Vroeger zou ik zeker allemaal vooroordelen hebben gehad over dit type mensen…’

Maak je wereld elke dag een beetje groter

Als het vooroordelen zijn kan het de moeite waard zijn om eens een praatje te maken. Het liefste met diegene met wie je dat normaal nooit zou doen. Misschien valt het tegen en dat maakt ook niks uit. Maar misschien valt het mee en leer je iets over mensen dat je anders nooit had geweten. Misschien houd je er zelfs nieuwe vrienden aan over. Op deze manier kan je ontdekken dat de meeste mensen waarover je vooroordelen had eigenlijk hele relaxte en aardige mensen zijn. Zo wordt jouw wereld elke dag een beetje groter.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media