U bent hier: Home Vertrouwen op de flow

Vertrouwen op de flow

11 oktober 2023
Robin Stevens NLP Trainer

De afgelopen weken struinden we Funda af en deden we bezichtigingen op de meest uiteenlopende plekken. Een vakantiehuisje in het bos, een appartement in de stad en zelfs een vrijstaande boerderij met drie hectare land. Op de meeste plekken zouden we prima kunnen wonen. Toch voelden we er weinig voor.

Toen zagen we opeens een lief, kneuterig vakantiehuisje. Het was een goede prijs, lag op een mooie plek en we konden daar voorlopig wel een tijdje wonen, dachten we. Maar toen we gingen bieden verliep alles stroef en moeizaam. De makelaar gedroeg zich vreemd, de eigenaar reageerde nauwelijks op onze biedingen en wij voelden ons in het proces gefrustreerd, vermoeid en onrustig. Toen de eigenaar ons bod na een nacht slapen eindelijk geaccepteerd had, hadden wij er inmiddels geen zin meer in.

Maar omdat we toch ergens moesten wonen reden we er nog maar een keertje naar toe. We liepen nog een rondje, gluurden door de ramen en gingen in de tuin zitten maar het rare aankoopproces had roet in het eten gegooid. En om nou te investeren in iets waar we zelfs tijden het kopen al niet blij van worden… We besloten het dus opnieuw af te blazen en te vertrouwen op (het ontbreken van) de flow.

Terugdenkend aan de periode dat we net de catamaran wilden kopen was alles in flow. Maar dat was juist een totaal onlogische beslissing. We hadden een heerlijk appartement in de stad, een mooi bloeiend bedrijf en twee mooie auto’s voor de deur. Waarom zouden we dat, inclusief alle met zorg uitgezochte spulletjes, verkopen in ruil voor een boot?! Totaal niet logisch, maar het voelde fantastisch, dus gingen we ervoor. Wat volgde waren de twee mooiste jaren van ons leven.

De catamaran is maar een voorbeeld uit ons leven, maar durf te wedden dat als jij terugdenkt aan de mooiste dingen je meemaakte in je leven, het allemaal dingen waren die volgden op het volgen van de flow. De natuurlijke flow van het leven die ons stiekem influistert welk pad voor ons bedoeld is. Als je ernaar durft te luisteren tenminste. Want vaak zijn het de meest onlogische beslissingen die niemand snapt, maar jou wel een supergoed gevoel geven.

De natuurlijke flow van het leven die ons stiekem influistert welk pad voor ons bedoeld is. Als je ernaar durft te luisteren tenminste.

En als er dan een tijdje geen flow is? Dan is dat wat er op dat moment is. Die periodes zijn vaak wel een stuk minder makkelijk. Het kan lastig zijn om je over te geven aan een periode waarin er even niet zoveel gebeurt of zelfs van alles misgaat. Maar het leven bestaat niet continu uit springende dolfijnen om je boot en adembenemende zonsondergangen, toch? Soms gaat het een tijdje niet zo lekker of is er een tijdje niets.

Als je in die nietsheid leert ontspannen kan het zo af-en-toe best lekker zijn. Veel herfstige boswandelingen, hardlooprondjes of een avondje naar de sauna. Het klinkt bijna als vakantie als ik het zo zeg. Stiekem toch een beetje flow.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media