U bent hier: Home Tongen in het fietsenhok

Tongen in het fietsenhok

29 maart 2023
Robin Stevens NLP Trainer

Dit weekend zaten we burgers te eten bij het Captains café met onze Zwitserse buren die ook een catamaran hebben. Ze zijn pas net aan boord en hebben net als wij hun appartement verkocht om aan boord te gaan wonen en op reis te gaan. Ze zijn wel een stukje ouder dan wij, maar verder zien we opvallend veel overeenkomsten. De afgelopen dagen lopen er dagelijks mensen van de jachtwerf over hun boot, klimmen in de mast, kruipen in de motorruimte terwijl zijzelf wat onwennig en vermoeid staan toe te kijken. Af-en-toe is wat we zien zo herkenbaar dat het voelt alsof we in de spiegel van het verleden kijken.

Vergeleken met anderhalf jaar geleden zijn we zonder dat we het zelf merkten veranderd en hebben we superveel geleerd over wonen aan boord over het reizen met een catamaran en onszelf. Pas als je andere mensen ontmoet die al die dingen nog moeten gaan leren zie je opeens hoeveel je al veranderd bent.

Gek genoeg doen we dat niet zo vaak van nature. Als we ons dan tegen beter weten in vergelijken met anderen, dan vergelijken we onszelf vaak met mensen die slimmer, beter of meer ervaren zijn dan wijzelf. Meestal zien wij bijvoorbeeld alleen maar mensen die veel beter kunnen zeilen dan wij, technischer zijn dan wij, of veel meer ervaring hebben op zee.

Jij vergelijkt je misschien onbewust ook met mensen die knapper, slimmer of beter zijn dan jij. Je weet wel dat je dat niet moet doen, want je bent ook niet gek, maar zie er maar eens van af te komen.

Als je in de spiegel van je verleden kijkt en jezelf vergelijkt met jezelf dan zie je dat er enorm veel dingen zijn die vroeger niet kon, maar nu wel kunt.  Dat je kennis hebt die je vroeger niet had, maar nu wel hebt. Vaardigheden hebt die je vroeger niet had, maar nu wel hebt.

In het juiste daglicht gezien, ben je een soort super(wo)man versie van je vroegere zelf geworden. Had je toen je een klein jochie of meisje was ooit gedacht dat je zoveel gave dingen mee zou maken? Dat je ooit uit huis zou gaan bij je ouders en je eigen huis zou hebben waar je helemaal zonder oppas zou wonen?

“Als je in de spiegel van je verleden kijkt en jezelf vergelijkt met jezelf dan zie je dat er enorm veel dingen zijn die vroeger niet kon, maar nu wel kunt.”

Toen je als puber fantaseerde over tongen met dat hele knappe klasgenootje in het fietsenhok, had je toen ooit verwacht dat je later als je groot was elke ochtend wakker zou worden naast je grote liefde die onbeperkt met jou wil sēcksen?

Toen je net je eerste baantje kreeg na je studie en je als allerjongste over die afdeling heen hobbelde met blosjes op je wangen, had je toen ooit verwacht dat je tien jaar later meetings zou voorzitten en bakken met geld zou verdienen?

Toen je pas net vader of moeder was en onbeholpen billen stond af te vegen van je kroost, had je toen ooit verwacht dat je ooit twee puberkinderen zou hebben die dankzij jouw opvoeding nu praktisch voor zichzelf kunnen zorgen?

Vergeleken met jouw vroegere zelf, ben jij nu een super(wo)man.
Het is best lekker om daar even bij stil te staan. 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media