U bent hier: Home Poen met je passie

Poen met je passie

20 december 2023
Robin Stevens NLP Trainer

Als kind wordt ons verteld dat we later een grote mensenbaan krijgen en dat we ons daar door middel van ons schooldiploma op moeten voorbereiden.

Doordat we zo gefocust zijn op ons toekomstige volwassen leven wordt aan wat we echt leuk vinden compleet voorbij gegaan. Onze kinderlijke verlangens om lekker te spelen en bijvoorbeeld lekker paard te rijden, te zeilen, te schilderen of toneel te spelen worden opzij geschoven en maken plaats voor volwassen behoeftes aan geld, zekerheid, status en iets bijdragen aan de maatschappij. Met die kinderlijke verlangens kan je tenslotte geen zekere toekomst bouwen.

Je moet op z’n minst naar het HBO of de Universiteit, want alleen daarmee krijg je een goede baan. Doe je iets wat minder is en ga je bijvoorbeeld niet studeren dan zijn je ouders en de rest van de maatschappij teleurgesteld in je. Misschien niet altijd hardop, maar je hoort er toch niet helemaal bij. En misschien denk je er zelf ook wel zo over. Mooie banen zijn voor jou niet weggelegd en je zal moeten accepteren dat je ongeschoolde of laaggeschoolde arbeid gaat doen. Het zij zo. Je hoort nu bij de middenklasse en dat moet je eigenlijk niet willen, zo is de gedachte.

Maar wacht eens even… klopt dat eigenlijk allemaal wel?

Sinds 2007 bezochten meer dan 15.000 dolenthousiaste deelnemers onze trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hoewel deze trainingen niet specifiek over je carrière gaan is het opvallend dat in elke training een groot aantal deelnemers aangeeft niet helemaal gelukkig te zijn in hun werk. Ze werken te veel, onder hoge druk of doen iets waar ze niet echt blij van worden.

Misschien moet ik erbij vertellen dat dit over het algemeen mensen zijn met ‘goede’ banen, die vroeger netjes geluisterd hebben naar hun ouders. Ze haalden hun schooldiploma’s kregen een goede baan en kregen als bonus de felbegeerde status, een dik salaris en hun portie zekerheid.

Als het fabeltje wat ons als kind verteld wordt zou kloppen, dan zouden deze mensen tot de gelukkigste Nederlanders moeten behoren en nu volop genieten van hun carrière. Maar helaas. Ze hebben alles, maar zijn toch niet helemaal gelukkig.

Als ik ze vervolgens vragen stel zoals: Waar krijg je echt energie van, wat vind je zo leuk om te doen dat je het gratis zou willen doen, wat doe je als je een vrije dag hebt, wat deed je als kind graag waar je nu nooit meer tijd voor hebt? Dan komen er op die vragen vaak hele andere antwoorden dan het dagelijkse werk dat ze nu doen. Of denk je dat er ooit iemand was die er in de zandbak al van droomde om digital customer relations manager te worden?

Wat blijkt, als je een beetje doorvraag hebben we die kinderlijke verlangens hebben nog steeds! We willen nog steeds paardrijden, zeilen, schilderen, buiten spelen, sporten, hutten bouwen, toneelspelen, zingen, dansen, enz.  We denken alleen dat het niet hoort, dat we ons als volwassenen serieus moeten gedragen en niet zomaar de hele dag plezier mogen maken.

Maar wat zou er gebeuren als je jezelf zou toestaan om deze kinderlijke verlangens weer eens wat vaker te volgen en ze zelfs een podium zou geven in je leven.  Hoe zou dat voor je voelen, als je daar op z’n minst eens een dagje in de week tijd voor zou maken?

En zou het dan als je je fantasie echt de vrije loop laat mogelijk zijn dat je ooit met een van die dingen je poen zou verdienen. Misschien niet meteen full time, maar een soort side gig naast je ‘goede’ baan?

Zo was een van mijn 1 op 1 VIP klanten een advocaat met een goedlopend kantoor, een mooie villa en een Porsche op de oprit. Ze had alles wat iedereen wilde, maar toch was ze verre van gelukkig. Ik vroeg haar wat ze als kind graag deed. Ze had talent voor schilderen, maakte als kind al de prachtigste schilderen, maar had daar nu in haar drukke leven nooit meer tijd voor. Zo weinig tijd dat ze zelfs in haar villa met meerdere leegstaande slaapkamers niet eens een kamer had ingericht om te schilderen.

Een paar weken later had ze een kamer ingericht als atelier en maakte een halve dag per week vrij om te schilderen. Binnen een half jaar maakte ze schilderijen die zo goed waren dat haar vrienden ze graag in huis wilden ophangen en er nog voor wilden betalen ook. Het was misschien niet meteen het uurloon dat ze gewend was, maar binnen zes maanden verdiende ze al haar eerste poen met haar passie.

Ik zou een boek kunnen volschrijven met dit soort verhalen van mijn deelnemers. (Best een goed idee eigenlijk!) En dan is er natuurlijk mijn eigen verhaal. Toen ik bijna twintig jaar geleden ontdekte wat mijn grote passie was, heb ik na een tijdje naast mijn werk coaching te geven, al snel mijn baan opgezegd, mijn hart gevolgd en stapje voor stapje een het coaching-bedrijf van mijn dromen gebouwd.

Dat is precies de reden dat ik zo gepassioneerd ben over dit onderwerp. Ik weet uit eigen ervaring dat het echt werkt als je je hart volgt en dat je er gelukkiger van wordt dan je ooit voor mogelijk had gehouden. We leven in zo’n fantastische wereld waar zo ontzettend veel mag en kan. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er zijn mensen te vinden die interesse hebben in het gene waar jij heel erg goed in bent.

Als jij jezelf toestaat om liefde en aandacht te geven aan de dingen waar je echt blij van wordt, dan ontdek je namelijk waarschijnlijk dat je er van nature heel erg goed in bent. En door het soort maatschappij waar we in leven kan je voor alles waar je goed in bent, geld vragen. En als je dat op regelmatige basis leert doen, dan verdien je straks geld met wat je echt leuk vindt om te doen in plaats van met iets wat verstandig is en je behalve zekerheid weinig levensvreugde biedt. Dus eh, waar wacht je nog op!

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media