U bent hier: Home Plannen schrijf je met laag water in het zand

Plannen schrijf je met laag water in het zand

6 oktober 2022
Robin Stevens NLP Trainer

We staan in driedelig Helly Hansen aan dek, klaar om de trossen los te gooien. We hebben het juiste getijde afgewacht, zijn op tijd naar bed gegaan, vroeg opgestaan, de zeilen voorbereid, een navigatieplan gemaakt, alles vastgezet, lunch klaargemaakt.

Vlak voordat we gaan checken we nog een laatste keer het weer. En dan opeens wordt alles anders. We kunnen nog zulke mooie plannen hebben, maar de weergoden dicteren onze zeilplannen. Daar moesten we in het begin heel erg aan wennen. Als we ons eenmaal hadden ingesteld op een dag zeilen waren we teleurgesteld als we dan plotseling toch in de haven bleven.

Een bevriende zeiler vertelde ik erover en hij zei: ‘Plannen schrijf je met laagwater in het zand van het strand.’ Oftewel, als het weer hoog water wordt en het water terugkomt zijn je plannen verdwenen. Wen er maar aan.

Een belangrijke les. Je past je aan de omstandigheden aan en niet andersom. Ik zou liegen als ik zeg dat ik de les op zeilgebied al volledig geleerd heb, maar gaandeweg wordt het wel een beetje makkelijker.

Maar in een leven aan wal is de les minstens zo belangrijk. Want zeg eens eerlijk. Hoe vaak loopt  bij jou nou iets precies volgens plan? De meeste mensen lukt het niet eens om één dag precies te doen wat ze die dag van plan zijn, laat staan een heel leven.

‘Teleurstelling vereist adequate planning.’

Als je in staat bent om de plannen die je gemaakt hebt net zo makkelijk weer los te laten heb je in elk geval een stuk relaxter leven.  Het doet me denken aan een typische NLP uitspraak van Richard Bandler, de grondlegger van NLP die luidt: ‘Teleurstelling vereist adequate planning.’

Als je teleurgesteld wilt raken moet je eerst met jezelf afspreken wanneer je precies teleurgesteld bent. Word je teleurgesteld als jouw plannen niet precies zo uitpakken als je van plan was? Dan plan je dus je eigen teleurstelling.

Maar leer je om flexibel te zijn en laat je de gemaakte plannen net zo makkelijk weer los? Dan voel je je een stuk relaxter onder alle omstandigheden.

Dus mocht er nu iets bij jou niet helemaal volgens plan verlopen, merk dan eens op of het ondanks dat het niet volgens plan gaat eigenlijk toch best goed gaat. En accepteer deze omstandigheden alsof je ze precies zo gekozen hebt. Wedden dat je dan een veel leuker dag hebt?

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media