U bent hier: Home Op de vlucht voor je emoties

Op de vlucht voor je emoties

23 december 2023
Robin Stevens NLP Trainer

Soms droom ik er de laatste weken van om weer een zeilboot te kopen, of een camper misschien dit keer, of naar een kleine Finca in Spanje te verhuizen en van de zon te genieten. Als ik mijn eigen adviezen zou volgen dan zou ik nu mijn dromen achterna moeten. Of is het dit keer anders?

Het antwoord komt als ik terugkeer uit mijn dromen naar het nu. Het kerstige Nederlandse nu. In het nu ben ik namelijk moe, chagrijnig en lusteloos. En dat wil ik liever niet! En dus wat doet mijn ego, om deze chagrijnige, lusteloze staat te ontvluchten? Dromen over plekken waar het beter is! Het probeert mij aan alle kanten wijs te maken dat het daar echt beter is en wil niets liever dan hier weg.

Als je niet te tevreden bent in het nu, dan is er weinig kans dat je in te de toekomst tevredener gaat zijn dan nu.

Als je niet te tevreden bent in het nu, dan is er weinig kans dat je in te de toekomst tevredener gaat zijn dan nu. Een van de voorwaarden om mooie dromen te kunnen dromen waar je op z’n minst net zo gelukkig van wordt als dat je nu bent, is dat je ze droomt vanuit een toestand van plezier, ontspanning en dankbaarheid voor het leven. Want pas als je vanuit die gemoedstoestanden droomt, verzin je dingen waar je echt blijer van wordt.

Dus voordat je over de toekomst na kunt denken, moet je eerst aandacht geven aan het nu. Wat heb je nu op dit moment nodig? Wil je het liefst een paar dagen vrij nemen, toegeven aan je vermoeidheid en lusteloosheid? Wat is het in jou dat er op dit moment de meeste aandacht wil? Als we voelen dat we opeens zin krijgen om ons oud en nieuw feestje en alle andere verplichten af te zeggen deze week. Waarom doen we het niet gewoon? Bang voor afwijzing van onze sociale omgeving?

We maken onszelf wijs dat we van alles en nog wat moeten. Een van die dingen is sociaal zijn. We moeten doen wat er van ons verwacht wordt. Aardig zijn, vrolijk doen en meedoen aan gezelligheid. Er zijn maar weinig mensen bij wie we, als ze aan ons vragen hoe het met ons gaat, gewoon helemaal eerlijk zijn. We zeggen dat het goed gaat, zetten onze beste glimlach op en doen alsof we het gezellig vinden. Maar van binnen gebeurt er iets heel anders.

Een vriendin vertelde dat ze helemaal geen oud en nieuw wilde vieren, maar dat haar vrienden haar min of meer verplichten om ‘gezellig’ te komen doen. En dus zwichtte ze en gaat ze toch. En nu ziet ze daar al de hele week tegenop.

Hoe anders zou het zijn als we elkaar en onszelf toestemming zouden geven om het af en toe even niet zo goed te laten gaan. ‘Wat doe jij met oudjaar dit jaar?’ ‘Ik kruip lekker onder een dekentje en ga oudejaarsconferences kijken want ik voel me even helemaal niet fijn.’ ‘Ach wat naar voor je. Nou zorg maar even goed voor jezelf dan’ ‘Ja, daar ben ik echt even aan toe’.

Belangrijker nog dan dat anderen ons toestemming geven om ons niet zo fijn te voelen, is dat we onszelf daar toestemming voor geven. Dat we onszelf niet afwijzen omdat we niet doen wat iedereen doet, of ons voelen zoals iedereen op Instagram zich lijkt te voelen.  Geef jezelf maar gewoon toestemming om te voelen wat je op dit moment voelt. En dat betekent niet dat je moet zwelgen in zelfmedelijden, maar dat je het oordeel over tegengestelde emoties wat meer probeert los te laten.  Voel je je slecht? Helemaal okay. Voel je je goed? Ook helemaal okay. Dat is het leven.

Wat een vrijheid.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media