U bent hier: Home Ontspannen in stressvolle situaties

Ontspannen in stressvolle situaties

18 mei 2018
Robin Stevens NLP Trainer

Sinds anderhalve week woon ik in mijn nieuwe huis.

Veel mensen hadden mij van te voren gewaarschuwd dat een verhuizing altijd in de top 10 van stress momenten staat en dat ik dus binnenkort ook enorm gestrest zou worden. Vanuit NLP weten we natuurlijk dat dit geen beste suggestie is. Als je nog niet gestrest was van de verhuizing zelf, dan zou je het wel worden van alle andere mensen die je vertellen hoe veel stress verhuizen met zich mee brengt!

Gelukkig reageer ik meestal precies tegenovergesteld. Dus als iemand zegt dat ik ergens enorm gestrest van zal worden, dan zie ik het als een uitdaging om zo ontspannen mogelijk te blijven. Mijn NLP beoefening van de afgelopen 10 jaar kwam hier goed bij van pas. In NLP leer je namelijk om emoties los te koppelen van situaties. Verhuizen op zich zelf is geen stressvolle gebeurtenis. Het is vooral de emotionele reactie op verhuizen die veroorzaakt dat je tijdens een verhuizing stress ervaart. Het heeft echter niks te maken met de verhuizing zelf, maar alleen met jouw eigen mentale reactie.

‘Het is je reactie op een situatie die ervoor zorgt dat je stress ervaart, niet de situatie zelf.’

Wat de meeste mensen doen in tijden van stress, is zich zorgen maken over alles wat mis zou kunnen gaan. Dus ze maken dan in hun hoofd een soort van rampenfilm waarin ze alles wat mogelijk mis zou kunnen gaan, ook daadwerkelijk mis gaat. Tot overmaat van ramp gaan ze dan ook nog in die rampenfilm geloven. Het resultaat is dat ze overspoeld worden met negatieve emoties. Daarna beginnen ze vervolgens om te handelen naar die negatieve emoties waardoor er ook daadwerkelijk dingen beginnen mis te gaan en er dus steeds meer ‘echte’ reden komt om zich slecht te voelen. Kortom, door te beginnen met piekeren over wat er mis zou kunnen gaan, gaan er ook daadwerkelijk heel veel dingen mis en wordt het scenario steeds vervelender en komen er steeds meer slechte gevoelens.

Maar wat moet je dan wel doen? ​

Toen iedereen mij vertelde hoeveel stress de verhuizing op zou leveren besloot ik om er de meest ontspannen verhuizing ooit van te maken. Dus stelde ik mijzelf de vraag. Stel dat dit de meest ontspannen verhuizing ooit zou worden, hoe zou ik het dan aanpakken en hoe zou de verhuizing dan verlopen?

Het antwoord op die vraag werd precies het tegenovergestelde filmpje van het rampenfilmpje. Ik zag namelijk een filmpje voor me waarin ik vrolijk en ontspannen was en de hele verhuizing goed organiseerde zodat het een hele ontspannen en prettige verhuizing zou worden.

Natuurlijk werd ik enorm vrolijk van zo’n soort filmpje en meteen begon ik alles zo te organiseren en doen zodat het net zo zou worden als in het filmpje wat ik mij voorstelde. Het resultaat mag er zijn. Het was inderdaad een hele relaxte verhuizing en inmiddels woon ik met veel plezier in mijn nieuwe huis. Zoals je merkt heeft stress dus vooral te maken met hoe je de dingen mentaal organiseert in jouw hoofd. Als je fantaseert over een leuke ontspannen toekomst waarin alles gaat zoals jij wilt dat het gaat dan voel je je je veel beter en ga je er bovendien naar handelen zodat er steeds meer redenen komen om je ontspannen en relaxt te voelen.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media